Hírek

2014.09.13. 07:18

Árvíz/belvíz miatti forgalomkorlátozások Vas megyében - Felszabadult Szakonyfalu

A lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt több útszakasz tekintetében teljes útlezárásra és lassabb haladásra kell számítani Vas megyében 2014. szeptember 13-án.

Nagy Ildikó

Útinform - Árvíz/belvíz miatti forgalomkorlátozások Vas megyében (22.20-es állapot)

Tizenkettőre emelkedett a lezárt útszakaszok száma Vas megyében 2014. szeptember 13-án.

A közlekedőknek az alábbi útszakaszokon kell teljes útlezárásra számítaniuk:

- a 7445-ös számú út 0+260 – 3+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Molnaszecsőd és Döröske között;

- a 7455-ös számú út 14+437 – 17+376 kilométerszelvény közötti szakaszán, Máriaújfalu és Farkasfa között;

- a 7424-es számú út 7+175 – 7+900 kilométerszelvény közötti szakaszán, Kerkáskápolna és Magyarföld között;

- a 74172-es számú út 0+0 – 2+500 kilométerszelvény közötti szakaszán, Felsőmarác térségében;

- a 8712-es számú út 0+730 – 3+665 kilométerszelvény közötti szakaszán, Ják és Balogunyom között;

- a 74183-as számú út 0+330 – 0+991 kilométerszelvény közötti szakaszán, Alsószölnök bekötőút;

- a 8722-es számú út 1+887 – 8+525 kilométerszelvény közötti szakaszán, Körmend és Egyházasrádóc között;

- a 7461-es számú út 1+100 – 3+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Rátót és Rábagyarmat között;

- a 7453-as számú út 15+800 – 17+100 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csörötnek és Rönök között

- a 8708-as számú út 7+100 – 10+446 kilométerszelvény közötti szakaszán, Pinkamindszent és az országhatár között;

- a 7454-es számú út 0+400 – 3+800 kilométerszelvény közötti szakaszán, Vasszentmihály és Csörötnek között;

- a 7451-es számú út 28+868 – 26+547 kilométerszelvény közötti szakaszán, Csákány és Ivánc között.

A rendőrség kéri a gépkocsivezetőket, hogy kellő körültekintéssel közlekedjenek!

 

10:10 - Szakonyfalut elzárta a víz a külvilágtól, a Petőfi-telepen két utcát öntött el a víz

Szakonyfalu (Nagy Ildikó) - Vas megye több területén is helyi vízkárelhárítás folyik, mert az árkok nem tudták elvezetni az esőt. Szakonyfalut elzárta a víz a külvilágtól, a szombathelyi Petőfi-telep két utcája is vízben áll.

A Hattyú utca házai is veszélybe kerültek

Szombat reggelre elöntötte a víz a Petőfi-telepi Halastó és Hattyú utcát. Nyolc órakor már vízben álltak az utcák, egy tűzoltóautó volt a helyszínen.

- Reggel fél hétkor kijöttem az újságért, akkor még nem volt víz az udvaron - mondja Gaál Attila, aki nyolc órakor már gumicsizmában áll a néhol térdig érő vízben a Halastó utcai háza udvarán. - A kapu előtt látni a buzgárt,abból bugyog a víz.

Gaál Attila a Petőfi-telepi Halastó utcai háza előtt

Nagy Péter is a Halastó utcában él, azt mondja, a pincéjükben vízben áll a kazán és a tűzifa.

- 1996-ban volt már ilyen,  negyven centiméternyi víz állt a pincében. Akkor megjelöltem a vízszintet, most annál is negyven centivel magasabb  - teszi hozzá, közben mutatja  a Halastó utcai árkot, amit benőttek a bokrok és a gaz.

Nagy Péter a Halastó utcai árkot mutatja: nem csoda, hogy nem tudja elvezetni a vizet

Az utcabeliek csak találgatnak, honnan jött ennyi víz, szerintük elképzelhetetlen, hogy az utca végi patakból származna. Lejjebb egy halastó is van, de valószínűbb, hogy a talaj telítődött a sok esőtől,  az amúgy is elhanyagolt állapotban lévő árkok pedig nem tudták elvezetni a vizet.

- A barátaink szoktak viccelődni, hogy kijönnek hozzánk Mallorcára, hát most tényleg egy szigeten vagyunk - jegyzi meg keserűen  Méhes Gábor, aki gumicsizmában gázol át a vízen. Ő a Hattyú utcában, az új lakóparkban lakik, ott is áll a víz. A Hattyú utcába egy Multicárral jutok be, a sofőr nem árulja el a nevét, de szívesen bevisz. A Szovától hozott homokot.

Ez most tényleg Mallorca, mondja Méhes Gábor, aki a Hattyú utcából jön

- Ez a vicc kategória - mondja a tűzoltó, amikor befordulunk az utcába a homokkal. - Legalább ötvenszer ennyi kellene, jegyzi meg az egyenruhás, a sofőr szegény mentegetőzik, hogy neki nem mondták, hogy víz ellen kell, azt hitte, egy közúti baleset nyomait kell eltüntetni az úttestről. A házak előtt gumicsizmában állnak a lakók, néhány tűzoltó van még a helyszínen.

Így néz ki a Petőfi-telepi Halastó utca. Balról nyílik a Hattyú utca, ahol szintén áll a víz

Szakonyfalut elzárta a víz a külvilágtól, a tejet és a kenyeret még sikerült bejuttatni reggel, de azóta se ki, se be. Ott állítólag a domboldalról lezúduló víz okozta a gondot, a patak is megáradt, és az árkok nem tudták elvezetni az esőt. Az erdészet munkagépekkel segíti az árkok tisztítását. Farkasfán  és Zsidán is nagy a baj, állítólag egy hidat is elvitt a víz.

Kőszegen a Gyöngyös patak lépett ki a medréből, ott a szokásos helyen, a Hatházaknál áll a víz.

 

10:17 - Nem járnak a vonatok

Szentgotthárd (Bajdó Bettina) - A nagy esőzések miatt késésekre kell számítani a vasútvonalakon is. Szentgotthárd és Jennersdorf (Gyanafalva) között nem járnak a vonatok, helyette buszok szállítják az utasokat. A buszok az állomás elől indulnak.

 

10:45 - Elmaradnak a szombati programok a Vasi Skanzenben

Szombathely (Tanai Ibolya) - A Vasi Skanzenben szombat délutánra és estére tervezett programok - az időjárási körülményekre való tekintettel - elmaradnak. A sok eső miatt nem tudják megtartani 14 órától a Csináld magad! és 18 órától a Muzeomix rendezvényt sem.

 

11:27 - Szakonyfalut elzárta az ár a külvilágtól

Szakonyfalu (Bajdó Bettina) - A lezúduló csapadék sok gondot okozott Szentgotthárd térségében is. Szakonyfalut elzárta az ár a külvilágtól. A zsákfaluba egyetlen út vezet, azt is le kellett zárni. Hajlani öt órakor kezdték el a védekezési munkálatokat, azóta mindenki dolgozik a településen. Rogán Valéria polgármester elmondta, hogy se ki, se be nem lehet menni a településre. A reggeli busz még bejutott hozzájuk, ki azonban már nem tudott menni, így olyanok is ott rekedtek a faluban, akik nem helyiek. Az ő szállításukat traktorral már meg is oldották.

- Kiöntött a helyi patak, de nemcsak ez okoz gondot, hanem a belvíz is - folytatta a polgármester. - Az erdőből is zúdul ránk a víz, ezt pedig a település árkai már nem bírják. A fő utcánk olyan, mintha a patak közepén állnánk. A hidakat nem vitte el a víz, de a korlátokat lebontotta. Szerencsére a bajban nagy az összetartás, mindenki a rendelkezésünkre bocsátotta a traktorait, s a szomszédos településről is érkeztek segítők. Önkéntesek, katasztrófavédők és erdészek is segítik a munkánkat, zsákolunk folyamatosan.

 

A településre reggel a kenyérszállító autó sem tudott bemenni, ám traktorral megoldották az étel szállítását. A helyi bolt kinyitott, így élelmiszerből nincs hiány. Ha valakihez mentőt kellene hívni, már megbeszélték, traktorral kiviszik az illetőt a lezárt útig.

Bugán József, a Szombathely Erdészeti Zrt. vezérigazgatója azonnal felajánlotta a segítségét, ő is reggel a helyszínre sietett. Eszközökkel támogatják a védekezést, nehézgépeket, terepjárókat és traktorokat vittek magukkal. Délelőtt az eliszaposodott árkokat tisztították, hogy könnyítsenek a helyzeten.

A helyiek nem nyugodtak, hiszen újabb, nagy mennyiségű esőt jósolnak, s akkor biztos, hogy ismét víz alá kerül az utca.

 

10:30 - Nem "csak" az árvíz okozott gondot Alsószölnökön

Alsószölnök (Bajdó Bettina) - Alsószölnökön sem emlékeznek ekkora árvízre - tudtuk meg Monek Zsolt polgármestertől. Házakat kellett védeni és egy idős nőt ki is kellett hozni a házából.

- A reggeli órákra már normalizálódott némileg a helyzet - tette hozzá a polgármester. - Hajnalban volt kritikus az állapot. Homokkal töltöttük meg a zsákokat, mivel hat házat kellett védenünk az ártól. Hömpölygött az utcákon a víz. Nemcsak az árvíz okozott gondot, hanem a belvíz is. Egy mélyebben fekvő ház fürdőszobájában feltört a víz, innen egy idős nőt ki is kellett hoznunk, mert nagyon megijedt. Őt rokonoknál helyeztük el.

 

A polgármester hozzáfűzi, hogy a legidősebbek sem emlékeznek ekkora árra. Nem nyugodtak a helyiek, hiszen az előrejelzés szerint újabb esőzések jönnek, s félnek, hogy akkor már nem tudják megvédeni ingatlanjaikat. Azt, hogy mekkora a kár, egyelőre nem tudják felmérni, de valószínű, hogy a házak is megrongálódtak.

 

10:35 - Özönvíz zúdult Zsidára

Szentgotthárd-Zsida (Bajdó Bettina) - Zsida városrészében is nagy gondot okozott az ár. A helyiek hajnali négykor keltek, hogy védekezzenek a lezúduló csapadék ellen. Az árkok megteltek vízzel, az utcán mintegy 40 centiméter magasan hömpölygött a víz.

Rüsics Lászlónak mélygarázsa van, ezért bútorokkal, fóliával próbálta meg védeni a házát.

- Hajnali négy órakor szólalt meg a vízriasztóm, tudtam, hogy azonnal cselekednünk kell - mondja a ház előtt az uszadékot gereblyézve. - Mindent, amit lehetett, megfogtunk, hogy gátat építsünk a ház elé. A garázs mélyen van, az autót mindenképpen szerettük volna megvédeni. Magason állt a víz, de szerencsénkre csak az autó küszöbéig ért. Csak reménykedni tudunk benne, hogy nem jön több csapadék.

 

Ekkora árvízre nem is emlékeznek a helyiek, úgy fogalmaztak, olyan, mintha özönvíz zúdult volna rájuk. A legutóbb mért legmagasabb vízszinthez képest most körülbelül ötven centiméterrel magasabban állt a víz.

- Kétszer is szóltunk a katasztrófavédőknek, hogy szükségünk lenne a segítségükre - folytatja Rüsics László. - Úgy vesszük észre, hogy gyerekcipőben jár még ez a dolog, mert most 11 óra van, s eddig senki nem jött segíteni. Az árkunk körülbelül 1,70 méter mély, most is hömpölyög benne a víz. Egyben bízunk, az árkok feletti átjárók masszívak, így ezeket nem viszi el az ár. Szerencsére nagy az összefogás ezen a városrészen, mindenki segít a másiknak a bajban.

Ahogy beszélgetünk, közben újra elered az eső. Az itteniek már előre tartanak attól, hogy a lassú apadás után ismét jön majd az ár.

 

11:37 - Még várható csapadék

Szombathely (Bajdó Bettina) - Még várható csapadék a következő két napban, a jövő hét elejére viszont megnyugszik az idő.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy szeptember 12 napja alatt már közel 100 milliméternyi csapadék hullott az állomáson.  Előtte 139-et, júliusban pedig 166 millimétert mért az észlelő. Idén eddig 700 milliméter fölötti mennyiségű csapadék esett. Csak viszonyításképpen 1981-2010 átlaga alig volt 600 milliméter. Az észlelő hozzátette: több száraz évvel ugyan ez előbb említett időszak alatt, de 2010-ben már 738 milliméter csapadék hullott, tavaly 708 milliméter volt. 800 milliméter fölött 1965-ben volt utoljára Szombathelyen a csapadék mennyisége, erre idén is jó esélyt lát Pétervári Tibor. Farkasfán az elmúlt két napban 78 milliméter eső esett.

Az észlelő szerint még várható a hétvégén csapadék. A jövő hét elején nyugszik meg átmenetileg az idő, de szeptember 20-a után a középtávú előrejelzés ismét csapadékosabb időszakot jelez.

 

11:50 - A mentőállomást védik

Őriszentpéter (Bajdó Bettina) - A Szala-patak ad munkát a helyieknek a délelőtti órákban.

 

Őr Zoltán polgármester elmondta, hogy 10 óra óta 40 centimétert emelkedett a patak vízállása, ezért a mentőállomás környékén elkezdték a védekezési munkálatokat. Homokzsákokat pakolnak az épület köré, hogy megvédjék a nemrég átadott ingatlant. A vízszint emelkedése délben megállt, viszont az osztrák előrejelzések szerint újabb csapadék érkezik a vízgyűjtő területekre, ezért úgy vélik, hogy éjjel romolhat a helyzet. A homokzsákokat azért most rakják ki, hogy ne éjjel kelljen védekezniük. A focipályát is elöntötte a víz, valamint egy hidat is magával ragadott az ár. A védekezésben a környező települések összefognak, Őriszentpéterről Bajánsenyére is küldtek homokzsákokat.

Körmendre délután egy órára hívtak össze védelmi bizottsági ülést, melyre az őriszentpéteri polgármester is megy.

 

11:48 - Vízátfolyás miatt nehezen lehet közlekedni több vasi úton

 

13:30 - Folyamatosan dolgoznak a tűzoltó egységek – Nagy mennyiségű csapadék zúdult a megyére

Vas megye (Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) - Folyamatosan érkeznek a bejelentések az éjszaka hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Pincék teltek meg vízzel, utakat zárt el az esővíz.

A tömegesen érkező bejelentések hatékony kezelése érdekében megerősített szolgálatot lát el a megyei főügyelet és műveletirányítási ügyelet, reggel nyolc órakor megkezdte működését a megyei operatív törzs, valamint a körmendi helyi operatív törzs.

Elzárta a település körüli földekről befolyó csapadékvíz Szakonyfalu települést. A katasztrófavédelem és a rendőrség a szükséges alapellátást, kenyeret, tejet biztosította a település számára. Alsószölnököt és Felsőszölnököt csak Szlovénia felől lehet megközelíteni.

Szentgotthárdon is több helyen pincékből szivattyúzzák a vizet a tűzoltók. A Széchenyi utcában leszakadt egy áteresz, itt a Körmendi Katasztrófavédelmi Kirendeltség pallókkal biztosítja az átjárást.

Kőszegen a Hatházaknál ad munkát a víz a tűzoltóknak, átvágták az átereszt a felgyülemlett csapadékvíz gyors lefolyása érdekében.

Szombathelyen, a Petőfi-telepen is megteltek az átereszek, a kiömlő víz a lakóházakat veszélyezteti. Itt ezer homokzsákkal védik a házakat, a tűzoltó egységek mellett erőgép, szivattyúk és a polgárőrség dolgozik a helyszínen.

Magyarnádalján két lakóházat védtek meg a víztől.

Jelenleg 34 beavatkozás van folyamatban. A hivatásos tűzoltó egységek mellett tíz önkéntes tűzoltó egyesület, 48 fővel és 10 technikai eszközzel vesz részt a beavatkozásokban.

A védekezési munkákat mindenütt a megyei katasztrófavédelem helyszíni műveletirányító tisztjei irányítják, a katasztrófavédelem szükség esetén minden település számára homokzsákot és szivattyút biztosít a lakóházak megvédéséhez.

 

14:08  -   Felszabadult Szakonyfalu

Vas megye - (Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) - A megyei igazgató elrendelte a Hármashatár Mentőcsoport alkalmazását, amely jelenleg Szakonyfaluban és Alsószölnökön vesz részt a védekezési munkálatokban. Megelőző intézkedések történtek a 86-os főút bevédésére is. Készenlétbe helyeztük az Őrség Mentőcsoportot.

Délután 13:30-ra felszabadult a csapadékvíz miatt lezárt, Szakonyfaluba vezető út, de Alsószölnököt továbbra sem lehet magyar oldalról megközelíteni. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója 11:30-tól elrendelte a Hármashatár Mentőcsoport alkalmazását, amely 21 fővel dolgozik az utak felszabadításán, illetve a víz eltávolításán.

Szombathelyen, a Petőfi-telepen is megteltek az átereszek, házakat veszélyeztet a kiömlő víz. A katasztrófavédelem ezer homokzsákot biztosított a helyszínre a lakóházak bevédéséhez, továbbá a magas vízállás miatt intézkedtek az érintett házak áramtalanítására. A tűzoltó egységek mellett erőgépek, szivattyúk és a polgárőrség dolgozik a helyszínen, akik a felgyülemlett víz gyors lefolyása érdekében egy mezőgazdasági utat is átvágtak.

Szombat délig 45 esethez riasztották a megye tűzoltó egységeit, és jelenleg 17 további beavatkozás van folyamatban. A három hivatásos és három önkormányzati tűzoltó-parancsnokság mellett 16 önkéntes tűzoltó egyesület, 122 fővel és 18 technikai eszközzel vesz részt a beavatkozásokban. A tűzoltó egységek szivattyúzási és homokzsákolási feladatokat láttak el, mindösszesen 56 lakóházat védtek meg a víz betörésétől.

A lehullott csapadék miatt védekezési és vízszivattyúzási munkálatokat hajtottak végre Narda, Sorkifalud, Ják, Szombathely, Szentpéterfa, Kenéz, Alsószölnök, Szakonyfalu, Csákánydoroszló, Máraiújfalu, Rábagyarmat településeken.

A védekezési munkákat mindenütt a megyei katasztrófavédelem helyszíni műveletirányító tisztjei irányítják, a katasztrófavédelem ez idáig közel 15.000 homokzsákot és 36 szivattyút biztosított a lakóházak megvédéséhez.

 

Rába: A hajnali csapadék hatására intenzív vízszintemelkedés indult meg a megye vízfolyásain.  A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél is intenzíven árad. Jelenleg másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyó ezen szakaszain. A Rába várható áradásának kezelése érdekében 13:00-kor ülésezik Körmenden a helyi védelmi bizottság.

Olvasói fotó Rábatótfaluból

Olvasói fotó Máriaújfaluból

Olvasói fotó Szentgotthárdról, ahol a Széchenyi utca végén egy hidat mosott el a víz

 

14:25 - Víz folyik az út helyén Kőszegen, a Hatházak lakói bent ragadtak házaikban

Kőszeg (Farkas Eszter) - Kőszegen a Hatházaknál ad munkát a víz a tűzoltóknak. A bevezető utat egy az egyben elmosta a Gyöngyös.

Katasztrófafilmbe illő látvány fogadott minket szombaton dél körül Kőszegen a Hatházaknál. A házakhoz vezető út helyén ömlik a víz. A kőszegi tűzoltóknak át kellett vágniuk az átereszt azért, hogy a felgyülemlett csapadékvíz gyorsabban folyjon el. A Hatházakban élő hét lakó így nem tudja elhagyni otthonát. Pontosabban el tudja, ha a Nemezgyár felé egy kerítést átugorva, egy rozoga hídon keresztül vállalkoznak erre az igencsak bátor mutatványra.

Dányi Andrea évtizedek óta él itt. Azt mondja korábban nem volt ennyire rossz a helyzet, régen ugyanis a lakók maguk tisztították a medret. Most azonban ezt elvileg nem engedélyezi a vízügy.

- Idén ez a harmadik ilyen eset. Egyszerűen nem értem, hogy miért nem lehet megoldani ezt a problémát. Látszatmegoldások persze mindig vannak. A legutóbbi eset után is beépítették ezt a csövet az út alá. Meg lehet nézni mennyi értelme volt - panaszolta Dányi Andrea lakó, aki azt is hozzátette: szörnyű, hogy mindig azon kell izgulni, hogy jön egy nagyobb eső és nem tudnak kimenni a lakók házaikból.

- A fiam súlyos beteg volt. Egy ilyen helyzetben még mentőt sem lehetett volna hívni hozzá, hiszen nem tudnak bejönni a házakhoz. Nagy szerencse, hogy van itthon étel, bár ebben a kőszegi tűzoltók a segítségünkre vannak - fűzte hozzá Andrea.

Egy másik lakó, Borissza István szerint nem csak az a gond, hogy nem tisztítják a medret. Az is a probléma, hogy rengeteg hód van a környéken, amelyek telehordják hordalékkal a medret.

A túlparton egyébként több kőszegi is figyelte mi a helyzet. Többen azért jöttek ki, hogy érdeklődjenek, kell-e valamiben segíteni. Például Farkas Ágnes, magyar olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó.

- Azért jöttünk, hogy segítsünk, de egyelőre nem nagyon tudunk mit tenni, hiszen a lejjebb fekvő ház tulajdonosainak érdeke, hogy ne érjen el odáig a víz. Beszélgettünk a helyiekkel, őket tudom tolmácsolni. Mindenki azt mondja az a gond, hogy nincs rendben tartva a környezetünk, túl sok a hordalék, a helyi horgászok szerint van olyan terület, ahol két, három méteres az iszap - fejtette ki a sportoló.

 

Jó hír, hogy a Gyöngyös délutánra elkezdett apadni. A kőszegi tűzoltók folyamatosan a helyszínen vannak és tartják a kapcsolatot a vízügyi szakemberekkel.

 

14:47 - A Petőfi-telepen harmincnégy házat vett körül a víz

Szombathely (Nagy Ildikó) - A Petőfi-telepen mindenki homokzsákokat töltött délelőtt, amiket a helyiek által hívott traktorokkal vittek be a Hattyú utcába, ahol a pince nélküli házakba is befolyt a víz. Az utca végén Hegedüs Árpádék házába 15 centiméternyi víz állt, a helyiek homokzsákokkal rakták körbe az épületet. Pálfi Katáék házába is befolyt a víz, náluk is az egész család talpon volt, édesapja, László traktorral hordta a homokzsákokat. A telepen hat tűzoltó dolgozott Szuhogyi Szabolcs rajparancsnok irányításával. A Halastó utcában élő Gaál Attiláné és Nagy Péterné zsíros kenyérrel kínálták a védekezésben részt vevőket, a katasztrófavédelem pedig gumicsizmákat küldött a segédkező civileknek.

Mint a Messiást, úgy várták a Petőfi-telepen Hercsel Róbert vízügyi szakmérnököt, aki hajnal óta talpon volt. Vele és a katasztrófavédőkkel egy terepjárón mentünk ki a telep mögötti, a Jáki-Sorokba folyó Gally-árokhoz, ahol a vízügyi szakember úgy döntött, hogy két helyen átvágják a Gally-árok partját, és a benne lévő vizet egy mezőgazdasági területre vezetik. Úgy választotta ki az átvágás helyét, hogy a víz egy árokba folyjon, és minél kevesebb menjen a szántóföldre.

A Gally-árokban egyébként mindig nagyon kevés víz volt, most telítődött a meder, akárcsak a talaj az elmúlt napok esőzései miatt. A telepre nem az árokból folyt a víz, hanem a talaj nem tudta már elnyelni, az árkok pedig elvezetni. (Csak zárójelben: a Gally-árok partja meglehetősen elhanyagolt állapotban van.)

Közben a Petőfi-telepre érkezett dr. Puskás Tivadar polgármester, akit Szuhogyi Szabolcs rajparancsnok és Hercsel Róbert vízügyi szakaszmérnök tájékoztatott a helyzetről és a történtekről. A beszélgetés során ismét felvetődött a dozmati víztározó szükségessége, az ugyanis a Szombathely alatti településeket, Balogunyomot, Sorokpolányt is megvédené a víztől.

Felmerült, hogy a Hattyú utcából esetleg szivattyúval emelnék át a vizet a házak mögötti területre, de ezt nem lehetett megtenni, ott ugyanis a vízműnek van egy kútja, és az átszivattyúzott víz veszélyeztetné az ivóvízbázist.

 

A vízügyi igazgatóság helyi vízkárkészültséget rendelt el a Petőfi-telepen, ennek azért is van jelentősége, mert így az önkormányzat a vis-maior keretből igényelhet pénzt a védekezés során felmerült költségek megtérítésére.

A vízügyi szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy akinek nem betonozott pincéje van, ne szivattyúzzon, mert azzal még nagyobb károkat okozhat az épületben, a szivattyúzás ugyanis meggyorsítja a víz mozgását.

A tűzoltók Petőfi-telepi gyakorlópályája is víz alá került, ám a katasztrófavédők most a lakóházak bevédésre koncentráltak.

 

15:08 - Sok árokban áll még a víz

Kőszeg (Merklin Tímea) - Nagyon különböző a vízelvezető árkok állapota a Kőszeg felé vezető úton. Már a napfényes kora délutáni időszakban vagyunk, de sok helyen még mindig áll a víz az árkokban.

Képeink - lakott területen készültek - azt mutatják, milyen könnyen elfolyik a víz ott, ahol az árkot takarítják, tisztítják, rendben tartják, és miként van teljesen tele ott, ahol nem. Az árkokat rendszeresen ki kell mélyíteni újra, hogy betölthessék funkciójukat.

 

15:31 - A patakmeder okozta a legnagyobb gondot

Farkasfa (Bajdó Bettina) - Az éjjel lezúdult nagy mennyiségű csapadék komoly gondokat okozott a településen. Házakat kellett védeni, s markológépet is kellett hívniuk a veszély elhárítása érdekében.

 

A helyiek a patak mellett állva azt mondták, hogy éjjel fél háromkor már vízben volt az egész falu. Nagy volt délelőtt a felháborodás, mivel úgy gondolják, hogy a patakmeder miatt kellett az éjjeli és reggeli tortúrát kiállniuk.

- A nemzeti park nem engedi, hogy kivágjuk a medernél lévő fákat, bokrokat - mondja az egyik helyi lakos. - Emiatt azonban a víz nem tudott elfolyni. Hiába hívtuk éjjel a tűzoltókat, nem tudtak kijönni a helyszínre segíteni. Egyszerűen nem tudtunk mit csinálni, csak néztük, ahogy egyre nő a víz, s közelít a házakhoz. A patakmedret kellene kitisztítani és rendbe tenni, de nem nyúlhatunk hozzá, mivel azonnal megbüntetnek bennünket. Ezek után azt hiszem, hogy ez már nem érdekel senkit! Mivel a mederben nem folyik el a víz, megtelik, s visszanyomja a csapadékot a falu felé.

Több mint száz homokzsákot töltöttek meg a településen, a legfiatalabbak is részt vettek a védekezésben. A nők hajtogatták a zsákokat, a férfiak pedig töltötték tele homokkal. Az önkormányzat biztosította a homokot és a zsákokat, ezzel tudták védeni az ingatlanokat. Azt mondják, hogy előre is fel lehetett volna készülni az árra, hiszen napok óta azt zengték az előrejelzések, hogy hatalmas mennyiségű csapadék közelít. A nemzeti parktól a helyiek reggel próbáltak segítséget kérni, ám ők nem tudtak mit tenni az ügyben. Végül Huszár Gábor polgármester egy markolót küldött a helyszínre, kiszedte a fákat a mederből, s máris elfolyt a víz.

Csukné Tóka Rékáék házának a falánál is állt a víz, homokzsákokkal vették körbe az ingatlant. Azt várták, mikor éri el a teraszt a vízszint, mert onnantól nem tudtak volna mit tenni. Szerencsére apadni kezdett a vízállás, így a házuk megmenekült.

 

15:46 - Még nincsenek túl a nehezén

Bajánsenye (Bajdó Bettina) - A településen évek óta nem láttak ennyi vizet, a helyi halászkeretet homokzsákokkal kell védeni az ártól. A nehezén még nincsenek túl.

Homokzsákokkal védekeznek Bajánsenyén. Fotó: Szendi Péter

Györke Gyula, Bajánsenye polgármestere kora reggel óta járja a települést, s méri fel a helyzetet. Itt a Kerka-patak okozza a gondot, kilépett a medréből, s Szlovénia felől újabb árhullám érkezett rá a déli órákban.

- Védenünk kell az ingatlanokat, az úton is folyt a víz, valamint a legnagyobb munkát a helyi halászkert megmentése okozza - mondja a gáton a polgármester. - Fél kilenc után álltunk neki a védekezésnek, de nem volt elég homokzsákunk. Szerencsére a szomszédos településekkel nagyon jó viszonyban vagyunk, kaptunk tőlük eszközöket és embereket is. Itt helyben is mindenki kiveszi a részét a munkából, csak köszönettel tartozunk nekik. Délután egyig közel 2500 homokzsákot töltöttünk meg, de félő, hogy ez sem lesz elég.

 

A halászkertnél lévő nyúlgát 15 éve épült, eddig mindig megvédte az ingatlant és a hozzá tatozó épületeket. Homokzsáksorok vannak a tetején, s félő, hogy ezen is átbukik a víz. Ha ez megtörténik, akkor elúszik a hűtőház, a vendéglő, a lakóház, több milliós lehet a kár.

- Folyamatosan nézzük a vízállást - folytatja a polgármester. - Az észak-déli csatornánál a déli órákra a felére csökkent a víz, ám a Kerka vízfolyásáról Szlovéniából nagy árhullám érkezett. Máskor is volt felhőszakadás, ám mostanra a talaj telítődött, nem tudta elszívni a vizet. A sportpályánk is félig víz alatt van, s egy állattartó telepén a hasukig állnak vízben a jószágok. Mi mindent megteszünk azért, hogy megmentsük az ingatlanokat!

 

15:58 - A Halogyi utat lezárták

Fotók: Szendi Péter

16:11 - Éjjel állt víz alatt az utca

Magyarszombatfa (Bajdó Bettina) - Éjjel víz alatt állt a település utcája. A házak falát is elérte a víz, s csak reménykedtek benne, hogy megáll az eső.

Magyarszombatfán is kiöntött a patak. Előtérben az út, amin 20-30 cm-en áll a víz. Háttérben pedig a patak. Fotó: Ábrahám Ádám

Ifj. Albert Attila polgármester elmondta, hogy éjjel kettő és négy óra között esett a legtöbb eső, már csak azt vették észre, hogy az udvarokon, a házaknál áll a víz.

- Megpróbáltuk védeni a házakat, s nagy szerencsékre megállt az emelkedés, így nem tört be a víz sehova - folytatta a polgármester. - Délelőtt tíz órakor elállt az eső, a Szentgyörgyvölgyi patak pedig 11 órára vissza is húzódott a medrébe. Ha még egyszer ennyi eső leesik, akkor viszont már nem tudunk mit tenni, csak állunk és nézzük, hogy egy élet munkáját mossa el a víz. Ötven milliméternyi csapadék hullott ránk. A patak két kilométer hosszan lépett ki a medréből, ez ellen már nem lehetett mit tenni.

A polgármester hozzátette, hogy mára 20 milliméter esőt jósoltak még, remélik, hogy ennyi nem esik le, mert akkor csak tényleg úszni tudnak az árral.

- Nagy szükség lenne arra, hogy a patakmeder tisztítását elvégezzék -6 hangsúlyozta ifj. Albert Attila. - A gondot ugyanis az okozta, hogy a gödörházi részen nincs kitisztítva a meder, így összegyűlik itt a víz, s visszaduzzasztja a patakot. A levezető árkokat is ki kellene tisztítani, ezért mi évente jelentős összeget fizetünk, mégsem történik semmi. Én elterveztem, hogy a település északi részénél egy védőárok-rendszert kellene kialakítani, ám ahhoz, hogy ez hatékonyan megvédje a települést, szükség lenne az árkok és a meder tisztítására. Az itt összegyűlt csapadékvizet akkor le lehetne vezetni a patak medrében.

A településen délelőtt végeztek a védekezési munkálatokkal, s nem mentek haza pihenni a hosszú és nehéz éjszaka után, hanem fogták a homokzsákokat, s átmentek, hogy a szomszédos Bajánsenyén folytassák a védekezést az árral szemben.

 

16:13 - Nehéz éjszakának néznek elébe

Csákánydoroszló (Bajdó Bettina) - Az első árhullámot átvészelték, ám estére, éjjelre nagyobb árhullámot várnak. A kultúrházat is előkészítették, ha ki kellene telepíteni az embereket.

 

Horváth István polgármester azt mondja, hogy már nem is számolja, hányadik árhullám ez az idén. Lassan a lakók is csendesen tudomásul veszik, hogy jön az ár, zsákolni kell, fóliával védeni, amit lehet és imádkozni, hogy ne öntse el a Dózsaligeti házat a víz.

- Úgy számoljuk, hogy este 10 óra körül ér ide az árhullám, a tetőzés éjfél körül lesz - fűzi hozzá a polgármester a védekezési munkálatok kellős közepén. - Az idén biztos, hogy ez lesz a legnagyobb árhullám, ami elér minket. Ausztriában hatalmas mennyiségű csapadék hullott, ez közelít most felénk. A Vörös-patak már kilépett a medréből, 180 centiméteres volt a vízállás. Ha erre még ráfut a nagy árhullám, bele sem szeretnénk gondolni abba, hogy mi vár ránk.

A településen eddig közel 1500 homokzsákot töltöttek meg, az esti órákig folyamatos lesz a figyelőszolgálat.

 

16:14 - Csökken a vízszint a Gyöngyösön

Kőszeg (Merklin Tímea) - A megáradt, haragos Gyöngyös patak vízszintje csökkent szombat délutánra, amint ez a meder partját borító fű állapotából is látszik a város határában.

 

16:35 - Még küzdenek a belvízzel

Szentgotthárd (Bajdó Bettina) - Nehéz éjszakája és délelőttje volt a város polgármesterének, Huszár Gábornak. Az esőzések miatt több településrészt is elöntött a víz.

Huszár Gábor elmondta, öt helyen kellett védekezniük a szombati nap folyamán. Máraiújfaluban, Rábakethelyen, Farkasfán, Zsidán és Rábatótfaluban volt szükség a víz miatt beavatkozásokra.

- Rábatótfaluban délután volt a csúcs - fűzte hozzá a polgármester. - Nagyon nagy a belvíz, négy órakor még azon dolgoztunk, hogy a vizet át szivattyúzzuk a Rába felőli részre. Próbáljuk megszabadítani a déli részt a víztől, ezzel is óvni a házakat. Sietnünk kell, mivel nemsokára le kell zárnunk az átereszeket, s utána nem tudjuk a vizet szivattyúzni. Erre már nincs sok időnk. Ausztria felől jön az árhullám, hat óra körül várható a tetőzés.

 

Máriaújfaluban is kritikus volt a helyzet, itt a tóból jött le a víz, a falu utcáján hömpölygött. Farkasfán megoldották a problémát, a polgármester utasítására egy markoló kiszedte a patakmederben lévő fákat, amelyek miatt nem tudott elfolyni a víz. Extrém helyzet alakult ki Zsidán is, itt azonban délutánra normalizálódott a helyzet. A polgármester elmondta, most a tetőzésre készülnek és reménykednek abban, hogy nem jön újabb árhullám.

 

17:52 - Elsőfokú riasztás Vasban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú (citrom) riasztást adott ki a várható felhőszakadás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, valamint Komárom-Esztergom megye bizonyos járásaira. Az érintett területeken az előrejelzés szerint intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

 

18:00 - Vasárnap is több helyen várható további jelentős vagy nagy mennyiségű eső

Vas megye (Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint Magyarország nyugati részén szombat éjszaka újabb, intenzív záporok, zivatarok alakulhatnak ki változó időben és térbeni eloszlásban.

Vas és Zala megyében intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. A zivatarokat felhőszakadás, viharos szél és kisebb mértékben jégeső is kísérheti. Vasárnap is több helyen várható további jelentős vagy nagy mennyiségű eső (átlagban 10-30, néhol 40 mm), amely helyenként akár rövid idő alatt is lehullhat dörgés, villámlás kíséretében.

Rába: A Rába szentgotthárdi szakaszán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szombaton kora délután III. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. Szombat reggel óta több mint 2 métert emelkedett a víz szintje, 18 órakor 402 cm-es vízállást mértek. A határhoz közel lévő töltés és a vasúti pálya kereszteződésénél a vízügyi szakemberek a töltéshiányos részeket homokzsákokkal töltik be, s erősítik, ezért a Graz-Szombathely vonalon a védekezési munkálatok alatt szünetel a vasúti közlekedés. A folyó körmendi szakaszán jelenleg még II. fokú készültség van érvényben, de a hidrológusok számításai alapján a szombat késő esti, éjszakai órákban szükségessé válik a III. fokú készültség elrendelése is. Körmendnél szombat reggel óta mintegy 30 cm-t emelkedett a vízszint 18 órakor 406 cm-t mértek (III. fok 440cm).  A gátőrök és a műszaki szakemberek (szegedi vízügyesekkel megerősített létszámban) éjjel-nappal továbbra is fokozott járőr és figyelőszolgálatot tartanak, folyamatosan védekeznek.

Gyöngyös patak: A Gyöngyös patak 421 cm-rel szombat délben tetőzött Kőszegen, azóta már 60 cm-t apadt a víz.

Marcal: A Marcal folyón is már jelentősebb völgyi elöntések vannak, Igazgatóságunk folyamatos figyelőszolgálatot lát el a területen.

 

19:11 - Még nem tetőzik a Rába Rumnál - A földeken a Sorok patak vize terül szét

Rum (Merklin Tímea) - Még nem tetőzik a Rába Rumnál, mert szombaton még Körmenden sem tetőzött. A falut nem veszélyezteti az ár, mert magasabban van az ártérnél, az ősök okosan feljebb telepítették a falut.

Árad a Rába Rumnál, de még nem tetőzik

Németh László polgármestertől megtudjuk: a víz Kám felé terjed inkább, a szövetkezet állattenyésztési telepét veszélyeztethetné az árvíz, de szombaton még nincs gond. Vasárnapra várják a Rába tetőzését, akkor az állatokat lehet, hogy majd ki kell telepíteni onnan biztonságosabb helyre.

Árad a Rába Rumnál, de még a medrében van

Rum és Kám között a volt Baumgartner-tanyánál be szokott jönni a víz a kertbe, de most csak belvíz van. A felújítás alatt álló Rába-hídhoz hajtunk, árad alatta a folyó, vízben állnak a parti fák. Valaha 200 marhát is elhajtottak itt a híd alatt, nyolc méteres szárazföld van, de most víz borítja ezt is.

Zsennyében a kastély után rengeteg kezd lenni a szúnyog, itt már kiöntött a folyó. A polgármester azt mondja, korábban önkormányzati feladat volt a szúnyogirtás, most azonban az államé. Kétszer irtottak nyáron, de a sok árvíz miatt újra elszaporodtak.

A Sorok patakhoz érünk (amit Szombathelyen még Perintnek hívnak), itt folyik bele a Rábába. Azaz csak folyna, de a folyó nem engedi, visszatartja, ezért a földeken terül szét károkat okozva. Egyelőre az út alatt folyik át egy kis árokban, de vasárnap lehet, hogy már az út fölött is ömlik majd. Az Iszte erdőnél fordulunk vissza, amely arról híres, hogy itt nyílik először a vidéken a tőzike és a hóvirág.

A Sorok patak már kiöntött, a környező földeket árasztja el

Szürke gémeket látni a vízzel elárasztott földeken, megpróbálunk közelebb menni hozzájuk, de a földúton mély pocsolyák akadályoznak, a terepjáró sem tud itt végigmenni.

 

20:14 - Estére valamelyest normalizálódott a helyzet a Petőfi-telepen

Szombathely (Nagy Ildikó) - A Hattyú utca elejéről elszivattyúzták a vizet, a kanyar utáni részen még áll a víz, de a tűzoltók ott is dolgoznak. Délután a telep mögötti, vízzel teli Gally-árok partját két helyen átvágták, és az árokból a vizet egy mezőgazdasági területre engedték. Ettől azt remélték a vízügyi szakemberek - élükön Hercsel Róbert szakaszmérnökkel -, hogy az árok az ürülése után "odaszippantja" a telepről a vizet.

 

Késő délután a szombathelyi hivatásos tűzoltók három gépjárművel szivattyúzták a Hattyú utcában álló vizet, mint azt Göncz Szabolcs tűzoltóparancsnoktól megtudtuk, a munkába a táplánszentkereszti önkéntes tűzoltók is besegítettek. A lakóparkban egy trafó is víz alá került, ezért kikapcsolták az áramszolgáltatást. A lakók úgy tudják, hogy az Eon ideiglenesen egy mobil áramfejlesztővel oldja meg a szolgáltatást, reményeik szerint minél előbb, már csak azért is, hogy a hűtőszekrényben és a fagyasztóban tárolt élelmiszerek ne vesszenek kárba.

Hegedüs Árpádék házában húsz centiméter magasan állt a víz. Van biztosításuk, ám a károkat még nem mérték fel. Pálfi Katáék házába is befolyt a víz, azt mondja, a parkettát biztosan fel kell szedniük.

20:29 - Éber éjszakájuk lesz a csákánydoroszlói Dózsaliget lakóinak

Csákánydoroszló (Szendi Péter) - Szemmel láthatólag emelkedik a vízszint a falurész már vízzel elárasztott utcáin. Horváth István polgármester szerint több ház is víz alá kerülhet a vízgyűjtő területen korábban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. Az árhullám tetőzését a kora hajnali órákra várják.

 

20:44 - Ismét gondokat okoz az esővíz szerte az országban

A legtöbb bejelentés a dunántúli megyékből, valamint az ország középső részéből érkezik a megyei műveletirányítási ügyeletekre. Főként vízátfolyásokhoz, elárasztott pincékhez, körbezárt épületekhez és egyéb viharkárokhoz riasztják a tűzoltókat. Szentgotthárdon egy faüzem csarnokába tört be a víz, Tamásiban lakóépületeket zárt körbe, míg a 65-ös számú főúton Som és Nagyberény között víz- és sárátfolyások nehezítik a közlekedést. Nagykőrösön villám csapott egy lakóházba, ami elektromos zárlatot okozott az épületben, személyi sérülés nem történt. Jelenleg Szabolcs és Zala kivételével az összes megyében elsőfokú riasztás van érvényben felhőszakadás és heves zivatar miatt.

Címkék#vas megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!