Hírek

2013.11.26. 16:57

Átadták a 86-os főút Körmend-Egyházasrádóc közötti szakaszát

Körmend - Ünnepélyes szalagátvágással nyitották meg a forgalom előtt a 86-os főút felújított, négysávosra bővített, Körmend-Egyházasrádóc közötti szakaszát, mely 1,6 milliárd forintból, EU-s támogatással valósult meg.

A szakemberek 4,4 kilométer 11,5 tonna tengelyterhelésnek megfelelő burkolat-megerősítést végeztek, három kilométer hosszúságban pedig négysávosították az utat, sőt vadvédő kerítés is épült a útszakaszon.

-Minden egyes kilométer új út élhetőbb vidéket teremt, hiszen ezek az utak viszik közelebb a kisebb falvakat is a nagy ipari centrumokhoz - mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, vidékfejlesztési államtitkár. Beszédében összefoglalta a 86-os út történelmét, mint mondta, már a rómaiak is közlekedtek erre, de a 20. század elején is fontos szerepet töltött be a térségben, hiszen Fiume felé ezen az úton lehetett eljutni. Az elmúlt évtizedekben pedig a 86-os út az autópályákat leszámítva a legforgalmasabb úttá vált.

-Néhány éve én is részt vettem egy útátadáson, ott álltam önök között, és akkor megfogadtam, ha egyszer lehetőségem lesz rá, köszönetet mondok azoknak, akik kétkezi munkával dolgoztak, ők az útépítők - méltatta a munkásokat V. Németh Zsolt, hozzátéve, hogy ilyen hidegben különösen nehéz dolguk van az itt dolgozóknak.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője kijelentette, a Győr felé épülő M86-os minden új szakaszán dolgoznak, a 90 kilométer hosszú Győr-Csorna-Szombathely gyorsforgalmi út 2016 nyarára készül el. Szólt arról is, hogy az Egyházasrádóc és Szombathely közötti 20 kilométeres szakasz fejlesztését is folytatni szeretnék 2016 és 2020 között.

Indulhat a forgalom. Jobbról V. Németh Zsolt, középen dr. Hende Csaba az ünnepélyes átadáson Fotó: Szendi Péter

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a szavaknál sokkal többet érnek a tettek, egy út pedig önmagáért beszél. A gőzt immáron a gépre irányítjuk, nem a dudára jelentette ki, rámutatva arra, hogy volt idő, nyolc hosszú éven keresztül, amikor csak beszéltek a 86-os út fejlesztéséről, de nem épült semmi.

-Ez az útszakasz csak egy darabja a nagy mozaiknak, ami amikor elkészül, tartósan tartja meg a vidékünket fogalmazott. Szavai szerint a cél, hogy huszonötezer új munkahely jöjjön létre a térségben. - Ezért csinálunk mindent, ezért van út, vasútfejlesztés, ezért indítjuk el a gépészmérnök képzést Szombathelyen, ezért fejlesztjük hatalmas erővel a szakképzést - sorolta Hende, hangsúlyozva, hogy valós elképzelésük van arról, milyennek kell lennie a gazdaságnak, mely szolgálja a térségben élők életszínvonalának növekedését. Az átadáson részt vett a kivitelező konzorcium vezetője, a Közgép Zrt. vezérigazgató-helyettese, Szőke Gábor és a Magyar Közút Zrt. vezérigazgatója, Mázsi Attila is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!