Hírek

2014.08.20. 17:52

Átadták a Vasfüggöny-kerékpárút újabb szakaszát a sopronpusztai emlékparknál

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében adták át a Vasfüggöny-kerékpárút újabb szakaszát.

Cseszkó Tamás

A politikus aztán számos kerékpárossal együtt nyeregbe ült, hogy teljesítse azt a hetven kilométer hosszú távot, mely a nap végén Kőszegnél ért véget.

Hende Csaba beszédében kiemelte, öröm számára, hogy a határ minkét oldalán van lehetőség a kerékpárúton biciklizni, hiszen így mindannyian érezhetjük a szabadságot, amit korábban, mikor még állt a vasfüggöny elképzelni sem lehetett. - A vasfüggönyt annak idején az akkori MDF kezdeményezésére nyitották meg, így több száz NDK-s állampolgár menekülhetett Ausztriába- emlékeztetett a politikus. Az eseményen részt vett Hans Niessl, burgenlandi tartományfőnök is, aki köszöntőjében kiemelte, a határnyitás mind Ausztriának, mind Magyarországnak sok jót hozott, hiszen immáron tizenkilenc, a sopronpusztaihoz hasonló határátkelő, kerékpáros határátlépési pont épült. A Vasfüggöny-kerékpárút avatóján Európai Parlamenti képviselők is tiszteletüket tették, Michael Cramer német, zöldpárti képviselő mellett Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának tagja is ott volt Sopronpusztán.

Szájer József szerint a kerékpárútnak köszönhetően a rabság, és az embereket egymástól elválasztó gonoszság szimbóluma mára a szabadság szimbóluma lett. Michael Cramer, aki élharcosa volt a kerékpárút létrehozásának, kiemelte, az emberek akaratának köszönhetően mentek végbe azok a változások, amelynek köszönhetően újra egyesült Európa. Hozzátette, a mostani kerékpárút része annak a 10 ezer kilométer hosszú európai útnak, amely összesen tíz országon halad keresztül. A beszédeket követően több kerékpáros, politikus és civil is nyeregbe ült. A túra este Kőszegen ért véget, ahol Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a beérkező kerékpárosokat. Kiemelte, azok a fiatalok, akik 1989 után születtek, már a szabadság nemzedékéhez tartoznak, nekik a vasfüggöny már csak történelem. -Azonban tudniuk kell, hogy a szabadság nem természetes, azért a szabadságszerető magyarok megharcoltak -fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy a mai fiatalok számára a szabadság nem csupán lehetőséget hordoz, hanem azt a feladatot is adja, hogy azzal felelősséggel éljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!