Hírek

2015.06.28. 07:51

Ataru-szenzáció: Japán dobok dübörögtek a Ság hegy kráterében

Celldömölk – Soha nem látott tömeget vonzott az Ataru Taiko japándob-színház kráterkoncertje a Ság hegyre szombaton este. Ütős élményt ígért a dobegyüttes és a KMKK – és ezt az élményt meg is kapta a többezres közönség.

Ölbei Lívia

Évtizedekkel ezelőtt minden évben megrendezték a kráterhangversenyt a Ság hegyen, akkoriban fúvós-zenekarok jöttek össze ebben a kiváló akusztikájú szabadtéri koncertteremben. A hagyomány aztán megszakadt. Nemrégiben a sorozat folytatásával próbálkozott a KMKK, de az áttörést az Ataru koncertje hozta el. A páratlan természeti környezet és a japán dobok találkozásából elementáris koncertélmény született, fölszabadultak a hegyben rejlő különleges energiák. Azoknak, akik lemaradtak a „dob-döbbenetről”, a koncerten készült felvételek szolgálnak ékes bizonyítékkén: nemcsak az Ataru Taiko dobosai szellemültek át, hanem a közönség is.

A Vörös Emil tanár úr művészeti vezetésével működő, ma már külföldi fesztiválokon is rendszeresen fellépő dobcsapat minden évben nagyszabású önálló koncerttel kápráztatja el a vasi közönséget. Emlékszünk: a szombathelyi sportház színháztermét is majd szétvetették a tavaszi-nyáreleji sakura-koncertek alkalmával a dübörgő dobszimfóniák. Az idei nagy koncertnek rendhagyó helyszínt találtak, és úgy tűnik, hogy az Ataru ezzel a „rendhagyással” találta meg az igazán neki való koncerttermet. Ahogy a fotós Gyuricza Imre fogalmaz: a koncert végén meghajoltak a dobosok – Galambos Misi, Milos Roland, Kovács Kitti, Riegler András, Krisztik Judit, Turáni András, Laki Bernadett, Török Luca, Vass Alexandra és természetesen Vörös Emil –, és most is ő is meghajol előttük nagy köszönettel: cserébe az utol-érhetetlen élményért.

Az Ataru-koncert szünetében a „kőhajigáló” erős emberek Cellben megrendezett nemzetközi bajnokságának versenyzői is megjelentek: ott ejtették meg az összecsapás előtti mérlegelést. Ez már tényleg olyan, mint a mesében: itt volt Vasgyúró, Fanyűvő és Hegyhengergető. De a kráter marad, és kiköveteli az újabb koncerteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!