Hírek

2014.02.06. 14:23

Átvágta felesége nyakát - 12 év börtönre ítélték a vasvári férfit

Tizenkét év börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék V. Istvánt, aki 2012-ben átvágta a felesége nyakát, aki azonnal meghalt. Az ítélet nem jogerős.

Simon Erzsébet

Szakértők ismételt meghallgatásával folytatta a Szombathelyi Törvényszék dr. Rácz József bíró vezette büntetőtanácsa a vasvári késes gyilkos perét csütörtökön. Aztán elutasította a védelem bizonyítási indítványát, majd a perbeszédek elhangzása után ítéletet is hirdetett V. István ügyében.

A férfi 2012. augusztus 5-én vasvári otthonukban megölte a feleségét: egy konyhakéssel, egyetlen mozdulattal teljesen átvágta az asszony torkát – ahogy a bíró fogalmazott, szinte lefejezte. Emberöléssel vádolta meg az ügyészség, s a Szombathelyi Törvényszék az ítéleti tényállást a váddal azonosan állapította meg. A férfira 12 év börtönbüntetést szabott ki dr. Rácz József, nyolc évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, s mintegy 900 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátásról is: a férfi legkorábban a büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat.

Nem jogerősen tizenkét év börtönbüntetésre ítélte dr. Rácz József bíró a vasvári késes gyilkost (Fotó: Horváth Csaba)

A verdikt indoklásakor a bíró kifejtette: a vádlott vallomásai szöges ellentétben álltak egymással, s a bíróság a bűncselekmény másnapján mondottakra alapozott váddal megegyezően látta bűnösnek a férfit. V. István akkor a kórházban tett vallomást. Oda pedig azért került műtétre, mert a gyilkos szerszámmal saját magát is megsebezte, öngyilkossági szándékkal.

A tényállás szerint a házaspár kapcsolata évekkel ezelőtt megromlott, miután a korábban gépkocsivezetőként dolgozó férfit rokkanttá nyilvánították. Azóta rendszeresen ivott, féltékenykedett, s emiatt nézeteltérései voltak a feleségével. Azon az augusztusi vasárnapon a házuk mögötti szőlőben dolgoztak, a férfi óránként megivott egy kisfröccsöt, amit a saját borából készített. Ittas volt, amikor este a konyhában elvágta a felesége torkát. A törvényszéki tárgyaláson azt vallotta, hirtelen felindulásból tette, mert a neje visszautasította a szexuális közeledését, s elismerte, hogy van valakije. Ezt a védekezést a bíróság nem fogadta el, s a férfi másik állítását sem, hogy vele szemben állt az asszony, amikor a késsel megtámadta. V. István a felesége mögött állt, bal kézzel leszorította a fejét, jobbal elmetszette gerincig a nyakát. Az orvos és a nyomszakértők véleménye ezt támasztja alá.

Dr. Rácz József szerint nem erős felindulásból cselekedett a vádlott, s a felesége hűtlenségére sem találtak nemhogy bizonyítékot, de még utalást sem. Az alkoholista életmód, az alaptalan féltékenység vezetett a tragédiához. A verdiktet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője téves ténymegállapítás, illetve enyhítés végett fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!