Hírek

2015.08.31. 15:59

Ellenőrzés a határon - Ausztria kiszűri az embercsempészeket

Több határsértőt fogtak a hétvégén Szombathelyen. Az osztrákok fokozottan ellenőriznek a határon.

Budai Dávid

A belvárosban is fogtak illegális bevándorlókat vasárnap, a hétvégén összesen 22 határsértő került rendőrkézre. A hét utolsó napján 13, szombaton kilenc határsértőt fogtak el a szombathelyi rendőrök. Vasárnap a belvárosban fogtak el négy külföldit, a vasútállomáson kilencet. Egyik külföldi állampolgár sem tudta igazolni, hogy jogszerűen tartózkodik Magyarországon.

Arról nincs pontos információ, hogy a belvárosi igazoltatás valamelyik karneváli helyszínen volt-e. Négy szír, négy bangladesi, egy mali és négy pakisztáni állampolgárral volt dolga a szombathelyi rendőröknek augusztus 30-án, derül ki a napi jelentésből. Szombaton csak a szombathelyi vasútállomáson volt elfogás, akkor két bangladesi és a hét szír állampolgárt fogtak el. Ők sem tudták igazolni, hogy van joguk Magyarországon tartózkodni. Ausztriába tartottak. A rendőrök a bevándorlókat előállították, és ellenük tiltott határátlépés kísérlete miatt szabálysértési eljárást indított a Szombathelyi Rendőrkapitányság.

Migránsok alszanak a szombathelyi vasútállomáson Fotó: Poller Mária/Facebook

Embercsempész elfogásáról nincs hír Vas megyéből. A szombathelyi elfogások csak töredékei az országban feltartóztatott illegális migránsoknak: három nap alatt 8792 személyt fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt, és 36 embercsempész is rendőrkézre került.

Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. Keleti határátkelőinél vasárnap estétől minden olyan járművet megállítanak és ellenőriznek, amely alkalmas arra, hogy embereket rejtsenek el benne. Az ellenőrzések miatt reggelre húsz, később már harminc kilométeres torlódás alakult ki. Azt egyelőre nem tudni, meddig tartanak az ellenőrzések, amelyeket határozatlan időre hirdettek meg az osztrákok. Az osztrák intézkedések miatt eddig kétszáz menekültet és öt embercsempészt fogtak el.

Megkerestük Marczin Bencét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetőjét, hogy Vas megyében számítani kell-e hasonló fennakadásokra. Megtudtuk, az osztrák határrendészeti szervek közúti ellenőrzést tartanak a két ország közös határátkelőhelyein, az ellenőrzést vasárnap 20.30 körül kezdték meg. Az M1-es autópálya országhatár felé vezető oldalán alakult ki a legjelentősebb torlódás, de a többi osztrák-magyar határnál is lassú a haladás. A 84-es főúton, a 85-ös főúton és 861-es főúton erős a forgalom, de komolyabb torlódásról nem kaptak bejelentést. Megtudtuk azt is, hogy jelenleg nincs információjuk arról, hogy várhatóan meddig fognak tartani az ellenőrzések. Azóta már tudjuk, hogy az osztrák rendőrök délután egykor újrakezdték a járművek fokozott ellenőrzését, ezért az M1-es autópálya megint bedugult Hegyeshalom környékén. Sopronnál, Fertődnél és Kópházánál nincs fennakadás a police.hu szerint. Ausztria után Bajorországban is ellenőrzéseket rendeltek el az autópályák határ közeli szakaszain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!