Hírek

2016.08.16. 09:38

Ausztriai munkavállalói kisokos - Ki kell-e váltani az osztrák rendszámot?

Mivel közeledik a téli szezonmunkák ideje, egyre több fórumon dobták fel ismét a kérdést: aki Ausztriában dolgozik, annak le kell-e cserélnie a magyar rendszámot osztrákra? A szabályozás több kategóriát határoz meg, így érdemes tájékozódni, ránk melyik vonatkozik.

Vadas Krisztina

Mint arról már korábban beszámoltunk, a hivatalos adatok szerint jelenleg csaknem 65 ezer bejelentett magyar munkavállaló dolgozik Ausztriában, ez a szám azonban a téli szezonmunkások folyamatos érkezésével egyre nő.

Egy korábbi, ausztriai munkavállalással kapcsolatos tanácsadásunkon is felmerült ez a kérdés. Akkor szakértőnk, Horváth Csaba részletesen elmagyarázta, mi a teendő. A munkavállalók növekvő száma miatt viszont a téma most még aktuálisabb. Akkor lássuk, mikor kell osztrákra cserélni a magyar rendszámot.

Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókat három csoportba sorolhatjuk: vannak a napi ingázók, azok, akik ideiglenes lakcímmel rendelkeznek Ausztriában, és azok, akik állandó lakcímmel rendelkeznek kint.

A legegyszerűbb dolga azoknak van, akik ingáznak, hiszen ők nyugodtan használhatják magyar rendszámú autóikat, nem kell lecserélniük.

Az ideiglenes lakcímmel (Nebenwohnsitz) rendelkezőknek már oda kell figyelni: ők egy évig használhatják magyar rendszámmal autóikat külföldön, ezt követően váltaniuk kell osztrák rendszámra. Ám itt akad egy kiskapu, ha nem szeretnénk végigcsinálni ezt a procedúrát. Egy év után, ha elhagyják a külföldi országot, és hazatérnek, majd visszautaznak, akkor ismét egy évig használhatják a magyar rendszámot. A szakemberek ennek igazolására menetlevél vezetését javasolják, valamint, hogy őrizzék meg egy magyar benzinkúton történt tankolás blokkját. Ebben az esetben érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy az osztrák szabályozás szerint ideiglenes lakhelye csak annak lehet Ausztriában, akinek az életvitelszerűen nem ott, hanem Magyarországon tartózkodik. Ha ez a hangsúly áttevődik Ausztriára, akkor minden esetben állandó lakhelyre kell bejelentkezni.

Aki Ausztriában dolgozik, és állandó lakcímre (Hauptwohnsitz) jelentkezik be ott, annak már kevesebb ideje marad intézkedni. Ebben az esetben mindössze egy hónap áll rendelkezésre, hogy átváltson az autós osztrák rendszámra. Ha ez nem történik meg, és a rendőrök észreveszik, akkor végső esetben a rendszámot is leszerelhetik, és pénzbírságot is kiszabnak a hatóságok.

A gépjárművekkel kapcsolatos ügyeket minden esetben a városi/kerület közlekedési hatóságánál (Verkehrsamt) kell intézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!