Hírek

2017.08.24. 19:10

Ave, Savaria! 18. alkalommal kezdődött el a karneváli időszámítás

SZOMBATHELY Átváltozott a belváros. Az utcákat a Savaria Történelmi Karnevál idejére nem híres emberekről nevezzük el, hanem arról, hogy ott éppen mit árulnak. De nemcsak a város, az emberek is megváltoznak négy napra. A történelem hullámhosszán sodródva élik át újra mindazt, amit 2 ezer évvel ez-előtt városalapító őseink.

Vadas Krisztina

Egy pillanat alatt vált Szombathely ismét Savariává - vasárnap estig így is marad. A Fő tér most az Öreg város vásárának ad otthont, a Rákóczi utcán minőségi borok sorakoznak, a szimfonikusok parkolójában pedig korsószám folyik a sör a csapokból. Az Uránia udvar Szultániává vált, a Gayer-park a gyermekek birodalmává. A Kossuth Lajos utcát a művészek, művészetek lepték el - szinte rá sem ismerni a hétköznapi helyszínekre, ahol gyakran járunk. A város ilyenkor olyan arcát mutatja, amilyet a mindennapok sodrásában, ha akarnánk, sem vehetnénk észre. Mert akárcsak az emberekből, az utcákból, a terekből is előcsalja a karnevál az egyébként rejtett érzéseket, fényeket, hangokat, mozzanatokat.

Szabó Enikő és Lilla virágos fejpántot választott Kovácsné Boginál

Összesen 21 helyszínen, megszámlálhatatlan programmal várják a szervezők a látogatókat. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt van lehetősége a kikapcsolódásra, az időutazásra, hiszen ez az idei mottó: karnevál, (kor)határok nélkül. De ez nemcsak a karneválozók életkorára értendő, a történelmi sokszínűséget is tükrözi. Új elemként például láthatja majd a közönség a Vazul vére című zenés játékot, amely Szent István halálától Szent László koráig dolgozza fel a magyar történelmi eseményeket.

A Savaria Legio tagjai felvezetésével vonultak be a város elöljárói a Fórum színpad elé a nyitóceremóniára Fotók: Szendi Péter

Díszes, római katonai viseletben vonultak fel a Savaria Legio és a Legio Italica tagjai a Fő térre a tegnap este rendezett nyitóceremónián, őket a IV. századi palotaőrség, majd a város elöljárói követték.

Dr. Hende Csaba és dr. Puskás Tivadar köszöntötte a vendégeket

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szemlézték a sereget, majd a színpadon szóltak a közönséghez. Dr. Hende Csaba ki-emelte: a karnevál jó alkalom arra, hogy visszanyúljunk a gyökereinkhez, felkutassuk a múltunknak azokat az értékeit, amelyek megbecsülésre, megőrzésre érdemesek. Hiszen csak az a fa nőhet magasra, amely mélyre nyújtja a gyökereit. - Szombathely büszke a múltjára, és remélem, hogy most is úgy tevékenykedünk, hogy a jövőbeliek büszkén tekintsenek majd vissza ránk - tette hozzá dr. Puskás Tivadar. A karnevál a legjobb eszköz arra, hogy megmutassuk az országnak, a világnak, hogy összetartunk és büszkék vagyunk a városunkra - emelte ki a polgármester. A megnyitóbeszédek után, a hagyományokhoz híven a város elöljárói fellobbantották a karnevál lángját. Egy jól ismert dolog hiányzott az idei nyitóceremónián: a Vesta-szentélyt nélkülözniük kell a karneválozóknak, azt idén nem állították fel a Fő téren.

Persze így sem alszik ki a tűz: a Savaria Legio tagjai őrzik a karnevál lángját a Történelmi Témaparkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!