Hírek

2014.09.22. 12:39

Az amerikai lány, aki Szombathelyen látott először szalonnát

Szombathely – Floridából jött, az űrbázis szomszédságából, Berlinben jár egyetemre, és a szombathelyi Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskolában tölti háromhetes szakmai gyakorlatát Jennifer Shivel (26), akinek nagyon teszik a városunk, és nagyon megszerették őt a gyerekek.

Merklin Tímea

Jennifer hétvégén a Balatonon volt, boldogan fürdőzött a 20 Celsius fokos vízben itt szerzett barátaival, vendéglátóival. Imádja a magyar konyhát, megszerette a tökfőzeléket, érdekesnek találja a mákos tésztát, csak nem érti, miért nincsenek rajta gyümölcsök, a szalonnasütésre úgy rácsodálkozott, mintha valami rendkívüli program volna, mert sosem látott még ilyet, igaz szalonnát sem nagyon.

Jennifer Shivel - Dobos Csaba és Sasvári Gyula angol tanárokkal Szkok Iván Muráliája előtt az aulában.

Berlinben ismerkedett meg egy magyar fiúval, az ő közvetítésével találta meg Szombathelyt, és ezt az iskolát, ahol a szakmai gyakorlatát tölti. Az angol és német nyelvű órákat látogatja, hol megfigyelőként, hol óraadóként, hol pedig csak mesél – például a floridai állatvilágról, ahol az aligátorok és a lamantinok nem számítanak különlegesnek, mint számunkra.

Dobos Csaba, Sasvári Gyula, Jennifer Shivel, Sárayné Süle Gabriella és az igazgató Futó István

A szaktanárok elmondása szerint – minden nyelvtanár több alkalommal bevitte a saját órájára – a gyerekek a mosolygós, nevetős fiatal tanárjelölt minden szavát élvezik, hiszen civilizációs, országismereti témákról beszél. Jennifer egy Titusville nevű városból jött, amely közel van a Merritt-szigethez, ahol a Kennedy űrközpont található. Mivel a NASA űrkikötője több mint 50 éve dübörög, az ott élőknek az űrhajófellövés hétköznapi dolog, a robajlás a megszokott zajok közé tartozik. Onnan indítják az űreszközöket, az űrszondákat, az emberes űrrepülőket is...

Jennifer Shivel  a neves kortárs magyar képzőművész, Szkok Iván hatalmas, falat beborító műve (Murália) előtt. Fotók: Merklin Tímea

Jennifer otthon magántanuló volt, a szülei tanították, ez Amerikában nem ritka. Azt hallotta, hogy Európában magasabb színvonalú az oktatás, és szeretett volna nyelveket tanulni, ezért jött át a kontinensre, hogy itt folytassa a felsőfokú tanulmányait. A berlini Freie Universitat hallgatója, általános pedagógiát tanul, politikatudományt, és angoltanárnak készül. Közben dolgozik is: egy másik berlini egyetem angol nyelvű levelezését bonyolítja.

Magyarországot, Szombathelyt is nagyon megszerette. Elmegy bevásárolni, aztán SMS-t küld a vendéglátóinak, hogy elkalandozott a városban – ami olyan „kedves és szép" -, kicsit késik, majd jön. Az iskolában is nagy barátsággal fogadták, sikerült hamar lebontani a gátlásait. Nagyon szépen beszél németül, az angolórákon szükség és igény szerint váltja a brit és az amerikai angol akcentust. A gyerekek is fel vannak készülve erre, hiszen mindkettőt tanulják magnóról hallgatott szövegek révén, illetve néznek filmeket, hallgatnak zenét, és a tanáraik is tudják használni mindkettőt. Szakmai gyakorlatának vannak megfigyelési szempontjai, például az, hogy miben különbözik az egyes tanárok tanítási stílusa, de mivel egységes módszertant tanultak a pedagógusok, és valamennyien a célnyelven tartanak órákat, az derül ki, hogy nem nagyon mások a tanórák. Az is szempont Jennifer számára, hogy megfigyelje, jobban tudnak-e teljesíteni azok a diákok, akik helybeliek, mint azok, akik bejárnak Szombathelyre, vagyis az utazás fárasztja-e őket, ront-e a helyzetükön. Eddig az derült ki, különbség nem az utazás miatt van. Összeállított egy tesztet a diákok számára, amelyben a motivációikat firtatja: belső ösztönzésből vagy szülőknek, tanároknak történő megfelelésből tanulnak-e, illetve mi befolyásolja, változtatja érdeklődésüket, annak intenzitását...

Jennifernek nagyon tetszik Európa, arra a kérdésre, hogy hazaviszi-e majd itt szerzett tapasztalatait, tudását, bizonytalanul felel, nem tudja még, hogy visszamegy-e, ha végez az egyetemen. Az a maximum tőle Amerikát illetően: „talán egyszer". Egy biztos: a mi városunk és a szombathelyi szakiskola és az itteni baráti kör is sokat hozzátett ahhoz, hogy Jenni maradni akarjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!