Hírek

2017.08.13. 17:45

Az anyatej a legjobb - Sok család ünnepelt együtt Kőszegen

KŐSZEG - Örömteli kacagás és gyermekzsivaj fogadta Huber László polgármestert a Szociális Gondozási Központban, ahol megható ünnepséget tartottak az anyatejes táplálás világnapja alkalmából.

Cseszkó Tamás

Pálóczi Ildikó védőnő elmondta: az ünnepségre azokat az édesanyákat várták, akik tavaly adtak életet gyermeküknek és legalább fél évig anyatejjel táplálták őket.

Elárulta, hogy tavaly 110 gyermek született az ellátási területükön, 55 édesanya kapott meghívást, 32-en tudtak gyermekükkel, családjukkal eljönni az ünnepségre. Ez nagyon szép arány a bizonytalan időjárás ellenére is.

Huber László polgármesternek is kedves fogadtatásban volt része, gyermekzsivajtól volt hangos a helyszín. A városvezető beszédében kiemelte: büszke arra, hogy Kőszegen több mint húsz éve hagyomány a szoptatós édes-anyák köszöntése. A városban eléri az országos átlagot, sőt azt néha meg is haladja azoknak az édesanyáknak a száma, akik féléves korig tudják anyatejjel táplálni gyermeküket. A polgármester hozzátette, hogy a legfrissebb adatok szerint Magyarországon az anyák többsége, 95 százaléka gondolja úgy, hogy szoptatni fogja gyermekét. Minden második gyermeket négy hónapig, minden harmadikat fél-éves koráig kizárólag anyatejjel táplálnak. Huber László kiemelte, nagyon hálás azért a szakmai segítségért, amelyet a kismamák megkapnak ebben a városban, a védőnői szolgálat odaadó, magas színvonalú szakmai munkájának köszönhetően.

- A nemzetközi példák azt mutatják, hogy ha egy ország kellő figyelmet fordít az anyatejes táplálásra, és nagyobb segítséget kapnak az anyák a kezdeti időszakban, akkor az arányszámok javíthatók - hangsúlyozta Kőszeg első embere, aki az édes-anyákhoz fordulva elmondta még, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni az anyatej jelentőségét, valamint kifejezni a tiszteletet azok előtt a nők előtt, akik vállalják a szoptatás örömeit és a vele járó nehézségeket is. Mindezzel hozzájárulnak az élet továbbadásához is, a minőségi élet alapjait is biztosítják gyermekeik számára.

Kiss Zsoltné járási vezető védőnő is megköszönte kollégái áldozatos munkáját és gratulált az édesanyáknak, hogy megvan bennük az akarat és a kitartás gyermekük anyatejes táplálásához. Mint mondta, Kőszegen a védőnők igyekeznek megadni minden segítséget az édesanyáknak a tanácsadások, személyes találkozások során.

A beszédek után a polgármester virággal köszöntötte az édesanyákat és kis ajándékkal a város legifjabb polgárait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!