Hírek

2014.08.01. 18:25

Az anyatej minden kisbaba eszményi tápláléka

A szoptatás a baba minden igényét kielégíti: testközelséget, megnyugvást és táplálékot nyújt. Az anyatej világnapját ünnepelték pénteken.

Simon Erzsébet

Piknikre hívták a város területi védőnői a kismamákat és gyermekeiket pénteken, az anyatej világnapja alkalmából a Kámoni Arborétum zöldjébe. Itt köszöntötték azokat az édesanyákat is, akik a saját csecsemőjük mellett más kisbabáknak is szívesen juttatnak az eszményi táplálékból. A számukra fölösleges anyatejet gyűjtőbe adják, ahonnét megfelelő kezelést követően szétosztják a rászorulók között. Közismert, hogy az anyatej az újszülöttek és a csecsemők legmegfelelőbb tápláléka, hiszen tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyek a babák gyarapodásához szükségesek, és nagyfokú védelmet biztosítanak a kicsiknek a veszedelmes vírusok, baktériumok és paraziták ellen.

A Kámoni Arborétum remek helynek bizonyult a mamák, babák és védőnők találkozójának. Sokan ünnepeltek, egész családok is: apukák, nagyszülők is részesei akartak lenni a kellemes délelőttnek. Az egybegyűlteket a városi önkormányzat részéről dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok köszöntötte. Emlékeztetett arra, hogy a szoptatás világnapja a leghatásosabb figyelemfelkeltő eszköz az anyatejes táplálás népszerűsítésére. Amit persze nap mint nap megtesznek a védőnők, akik a legfőbb támaszai a kismamáknak. Közös munkájuk sikeres, ezt bizonyítják az elmúlt évek adatai: a szombathelyi anyák fele kizárólag anyatejjel táplálta a babáját annak féléves koráig, negyven százalékuk pedig a gyerek egyéves kora után is adta ezt a védőitalt a lurkónak.

Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő oklevelet, virágot adott át azoknak az édesanyáknak, akik a saját csecsemőjük mellett más kisbabákat is ellátnak anyatejjel. Mintegy kéttucatnyi nevet sorolt fel. Egy háromgyermekes – András öt-, Gábor három, Péter egyéves – anyuka, Szőlősi-Gerebecz Orsolya is megosztotta a gondolatait. Beszélt az anyatejről, a megfejthetetlen csodáról, ami a baba igényei szerint változik, és immunizál. Elcsodálkozott, amikor első gyermeke születésekor azt kérdezték tőle: tudsz szoptatni? Nem is értette a kérdést; miért ne tudna? Igaz, sok tényező kell hozzá: önbizalom, eltökéltség, stresszmentes élet, támogató hátország. A szoptatással kezdődik az a lelki, érzelmi kötődés, amely egy életre meghatározhatja anya és gyermeke szeretetteljes kapcsolatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!