Hírek

2016.04.27. 15:04

Az elmúlt 26 évben nem volt ilyen április Szombathelyen

Körkép – Elfagyott a dió, az akác, a szőlő és sok zöldség. A gyümölcsfák legtöbbje elvesztette a virágait, terméskezdeményeit az ország nagy részén.

Bakos Ágnes

A szobaablakban is megfagyott a paradicsompalánta – mondta el Pétervári Tibor. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Edződni tették a párkányra a palántát, a nyitott ablakból befújt jeges szélben megfagyott a paradicsom. A repcét is féltik a gazdák: a fejlett sárga virágoknak biztosan nem tett jót a fagy, de az majd csak később derül ki, hogy mekkora kárt okozott a rendkívüli hideg. Havas eső, fagyott eső is érkezett: szerda délután, egy másfél órás intervallumban hullott téli csapadék Vas megyében. Szombathelyen -2°C-ig hűlt a levegő, meglett volna a rekord hideg, ha nem fúj a szél – emelte ki az észlelő. Este +10°C-os vízhőmérsékletet mért a szombathelyi állomáson, hajnalra egymilliméteres összefüggő jéghártya keletkezett a felszínén. – Nem emlékszem, hogy előfordult volna ilyen április 26-án az utóbbi 26 évben – mondta az észlelő.

Biztos, hogy nagy a baj, de hogy pontosan mekkora a kár az ország gyümölcsöseiben és a földeken, azt csak néhány nap múlva lehet pontosan felmérni. Előzetesen százmillió forintos nagyságrendű terméskiesésről beszélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!