Hírek

2017.01.30. 15:45

Az elmúlt 30 év leghidegebb januárja az idei?

Szombathely - Egyre valószínűbb, hogy az elmúlt harminc év leghidegebb januárja lesz az idei, aztán a február legeleje egy kis enyhüléssel kecsegtet, de koránt sincs még vége a télnek...

Bakos Ágnes

A HÉTEN

- Marad a változékony, párás, ködös idő február első napjaiban is. De hát nem is február lenne, ha nem lenne ilyen bizonytalan - fogalmazott Pétervári Tibor szombathelyi meteorológiai észlelő. Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb térképe szerint Szombathelyen február első hétvégéjén még éjszaka sem lesz fagy - hihetünk a térképnek? - Hát, eléggé kacifántos - válaszolta Pétervári Tibor. Más előrejelzéseket is idézett, azok szerint azért még lehet fagyos éjszaka, de most nem várható -5 °C alatti érték. Napközben, ha nem is lesz +7°C, azért pluszban alakul a maximum - ez látszik tehát egy másik prognózisban. Ránk is fér egy kis enyhülés, hiszen az elmúlt harminc év leghidegebb januárján vagyunk túl Szombathelyen: -4,5 vagy -4,4 °C lesz a havi átlag, de pontos összesítés majd csak február 1-jén lesz. Ami a következő napokat illeti: - Sok csapadék nem lesz, de keddre és szerdára emleget havat az előrejelzés. Ez a nyugati országrészre is vonatkozik, de bizonytalan a mennyisége.

MEDVE

Fontos lesz még a héten a csütörtök, hiszen jósolni fog a medve. A téli álmából ébredve kibújik a barlangból, és, mint ismert: ha meglátja az árnyékát, akkor visszamegy aludni. Ha felhős az ég, akkor táplálék után néz, és nem folytatja a téli álmot, mert közel van a tavasz. Még nem tudni, mit lát majd a medve: a legfrissebb prognózis szerint csütörtökön borult lesz az ég, de délután nyugaton már szakadozottabb lehet a felhőzet. - Az is lehet, hogy éppen akkor kisüt néhány órára a nap - mondta Pétervári Tibor is a medvevárásról. És a macinál hivatalosabb prognózist is sorolt: - Lesznek még fricskák, már látom február 10-e után, ha végiglapozom a 14 napos előrejelzést. Most jön az a verzió, hogy minden nap rá kell nézni, mert nagyon bizonytalan - összegezte.

SZMOG

A hét közepére megélénkül a szél, az tisztítja a levegőt, addig viszont panaszaik erősödésére számíthatnak az asztmások, a légúti betegségben szenvedők. Az ország északkeleti részén a legrosszabb a szmoghelyzet: ott már nem is piros, hanem fekete színnel jelölik a levegő minőségét. Vas megye két mérőállomása, Szombathely és Szentgotthárd is narancssárga színt kapott, vagyis szmogos, de még nem egészségtelen a levegő. A szálló porból mutatkozik a természetesnél több a Vas megyei levegőben - amíg nem élénkül meg a szél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!