Hírek

2016.07.18. 18:33

Az eredeti pompában - megújult a sárvári evangélikus templom belső tere

Sárvár - A reformáció 500 éves évfordulóján a kormány döntése értelmében Sopron és Debrecen mellett Sárvár az országos jubileum harmadik kiemelt vidéki helyszíne. Az állam 45 millió forintos segítséget nyújtott az evangélikus templom belső térének átalakításához.

Pajor András

- A kereszténység hazánkban olyan stabil szellemi talapzaton áll, mint a sárvári evangélikus templom valós alapjai - szólt Ágh Péter országgyűlési képviselő az elvégzett felújítási munkálatok első ütemének szemléjén. Ezt a felépítményt erősítheti tovább a 2017-es Reformáció Emlékév, amely lelki újjászületést és a hitbéli erősödést adhat.

- A félévezredes évfordulójára készülve nem visszafelé tekintünk, hanem tervezzük a következő 500 évet. Így a jubileum jó alkalom, hogy az egész társadalom számára megmutassuk a keresztény értékeket - hangsúlyozta dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos.

Kondora István polgármester elmondta, a templom előtti tér átépítésével és egy grandiózus Sylvester János-szobor felállításával a város is kiveszi részét az összefogásból. Utalt arra is, hogy a templom és a tér újjászületésével a belváros egységes, szép arculatot kap.

November végén tartják a templom újraszentelési ünnepségét és Sylvester Új Testamentumának fogadását, ahol felcsendül Szokolay Sándor „Az Magyar Nípnek" Antifóna című műve, amelyet 25 éve a Kossuth-díjas zeneművész a sárvári bibliafordítás előszavára komponált. Az emlékév során a városban megrendezendő kulturális programból külön említést érdemel a 2018 májusában tartandó Hálaadó nap.

- Sárvár büszkélkedik az Európai Reformáció Városa címmel. Az emlékévben a város összes nagy rendezvényét és az ide érkező országos vándorkiállításokat és más rangos eseményeket is a jubileum céljára használnak fel - szólt Gyarmati István lelkész az évforduló sárvári rendezvényeit ismertetve.

Szemerei János, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspöke bizakodásának adott hangot, hogy a reformáció emlékévének rendezvénysorozata magával ragadja majd a társadalom többségét, és eljut mindenkihez az egyházak üzenete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!