Hírek

2014.10.14. 17:38

Az idei utolsó csobbanás

Megyei körkép – Az extrém időjárásnak köszönhetően Vas megyét ellepték a szúnyogok. Aggodalomra azonban nincs ok, a szúnyogok nem terjesztenek betegséget, és két héten belül maguktól eltűnnek a vérszívók.

Rengeteg szúnyog található a megyében továbbra is, a szokatlan jelenségről a Nyugat-magyarországi Egyetem Állattani Intézeti tanszékének főiskolai tanárát dr. Szinetár Csabát kérdeztük:

- Nem a szúnyogok, hanem az időjárás változott meg. A mostani szúnyogdömping annak köszönhető, hogy szeptemberben nagy mennyiségű csapadék hullott le, ezáltal újra felteltek azok a területek vízzel, ahol a szúnyoglárvák ki tudnak fejlődni. A probléma nem csak Vas megyét, hanem az egész országot érinti, talán az alföldi területeket kevésbé jelentős mértékben, mert a tömeges megjelenés inkább a folyókhoz, ártéri, vagy erdős területekhez közeleső területeken jellemző.



Két, hazánkban amúgy elterjedt csípőszúnyog faj: a gyötrő szúnyog és az oldalfoltos szúnyog, az, ami most extrém mennyiségben jelentkezik. Sokan nem tudják, de ezek a szúnyogok nem csak az alkonyati órákban, hanem egész nap sanyargathatják az embert. Ami biztos, hogy a most aktív nőstények rengeteg petét fognak lerakni, éppen ezért a következő években még várható, hasonlóan extrém mennyiségű szúnyog megjelenése. Azt azonban tudni kell, hogy egy-egy pete, akár 5-6 évig is életképes maradhat, tehát egyáltalán nem biztos, hogy jövőre fognak tömegesen megjelenni a vérszívók. Elképzelhető, hogy csak évek múlva, amikor az életfeltételeik hasonlóképpen a mostanihoz kiválóak lesznek. A szúnyogirtás kapcsán Szinetár Csaba kifejtette:

- Ilyenkor már nem szoktak javasolni védekezést, mivel várható, hogy jön a lehűlés, ami már egy újabb generáció kifejlődését nem teszi lehetővé és a most rajzó egyedek is elpusztulnak. A kémiai védekezés hűvös időben egyébként sem hatásos, nem beszélve arról, hogy ezek a kontakt típusú rovarölő szerek nem csak a szúnyogokat, hanem minden repülő rovarfajt elpusztítanak. A szombathelyi önkormányzat és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője Balogh Nikoletta is arról tájékoztatta lapunkat, hogy idén már nem terveznek szúnyogirtást a megyében. A megyei tisztifőorvos: Dr. Stánitz Éva pedig elmondta hozzájuk eddig nem érkezett bejelentés a problémáról, bár a jelenséget természetesen ők is a bőrükön érzik.

Katafai László az idén utoljára fürdött a hideg Rábában: ő is a sok szúnyogra panaszkodik (Fotó: Szendi Péter)


Kíváncsiak voltunk arra is, hogy kell-e tartanunk a szúnyogok által terjesztett betegségektől, mivel a világhálót időről időre ellepik a szívférgességgel riogató bejegyzések. Szinetár Csaba megnyugtató választ ad:

- Egyelőre Magyarországon a szúnyogok terjesztette konkrét megbetegedést okozó élősködőktől nem kell tartani, majd hozzá tette, a vérszívó rovarok a lehetőségét természetesen magukban hordozzák, hogy fertőzéseket adjanak át, mivel a vérünkbe juttatják a testnedveiket, ezért elvileg közvetíthetnének betegséget, azonban hazánkban nem ismerünk olyan élősködőt, ami veszélyeztetné a lakosságot. Magyarországon élnek olyan szúnyogok, amelyek közvetíthetnék a maláriát, ám hazánk klímája nem teszi lehetővé a kórokozó megjelenését. A szívférgesség kórokozójának az esetleges terjesztésével kapcsolatban folynak vizsgálatok, azonban itt elsősorban más emlősfajok elsősorban a kutya lehet érintett. Pánikra azonban nincs ok, annál is inkább, mivel a most támadó két szúnyogfaj esetében nincs adat a szívférgesség terjesztésére.

Dr. Szinetár Csaba

Arra a kérdésre, hogy a szúnyogcsípések válthatnak-e ki allergiás reakciót Szinetár Csaba elmondta, a szúnyogcsípés esetén ez nagyon ritka, hiszen a hazánkban előforduló szúnyogokhoz már hozzászokott a szervezetünk, így allergiás reakciótól nem kell tartani. Nem kell aggódnunk a szúnyogok miatt, a természet meg fogja oldani a problémát. Legkésőbb október végén eltűnnek a vérszívók, de tudomásul kell vennünk, hogy a meleg időjárásnak nem csupán mi emberek, de a szúnyogok is nagyon örülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!