Hírek

2015.12.01. 14:14

Az ifjúságnevelésből is kiveszi a részét Hosszúpereszteg Önkéntes Tűzoltósága

A tavalyi évben, Vas megyében elsőként a hosszúperesztegi felelt meg a feltételeknek és kapta meg a lehetőséget, hogy önállóan - hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül - is végrehajtson tűzoltási, műszaki mentési feladatokat.

Ettől kezdve az öt vállalt településre a korábbinál gyorsabban érkezik a tűzoltói segítség. Az önkéntes tűzoltóság útba indítása óta számos műszaki mentésnél avatkozott be önállóan, azonban mindemellett kiemelt figyelmet fordítanak a megelőző munkára, illetve az ifjúságnevelésre is.

Az ifjúságnevelés jegyében kisiskolásokat fogadtak szertárukban a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók az elmúlt héten. A helyi általános iskola első és második osztályos tanulói technika óra keretében látogattak el a tűzoltóságra, ahol a gyermekek közelebbről is megismerkedhettek a tűzoltók munkájával.

Fotó: Dénes Károly tű.őrgy., Vas MKI

A Hosszúperesztegi Önkéntes Tűzoltóság tűzoltói körbevezették az épületben a kicsiket, elmesélték, mikor és milyen esetekhez riasztják a tűzoltókat, hogyan és milyen gyorsan öltöznek fel, indulnak el a tűzoltók a beavatkozás helyszínére. Bemutatták a gépjárműfecskendőt, annak különböző felszereléseit, mi több, azt is kipróbálhatták a gyermekek, milyen érzés magasan, a tűzoltóautóban ülve szemlélni a világot. A tűzoltóság híradó helyiségében a kisiskolások megismerkedtek az egyéni védőfelszerelésekkel, mentőkötelek használatával, felpróbálhatták a tűzoltósisakot, kipróbálhatták a kötél felszedését és a hármas hurok megkötését. Egy igazi rádiópróbának is fültanúi lehettek, melyet nagy lelkesedés övezett.

A tűzoltók a munkájuk és a védőfelszerelések ismertetése mellett tűzvédelmi oktatást is tartottak a gyermekeknek, beszéltek lurkóknak a tűz helyes használatáról, az óvatlan tűzgyújtás veszélyeiről, egyben arra is felhívták figyelmüket, hogy csak felnőtt felügyelete mellett és engedélyével szabad a tűzgyújtást kipróbálni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!