Hírek

2015.02.21. 15:10

Az influenzavírus leginkább a 35 év alattiakat dönti ágynak – Az oltás sem jelent teljes védettséget

Vas megye - Az elmúlt évek legerősebb influenzajárványa tombol Vas megyében is. Leginkább a 35 év alattiakat dönti ágynak a vírus, a gyerekek közül is sokan betegek. Az orvosok szerint a védőoltás sem jelent teljes védettséget, mivel a vírus időközben mutálódott. A szakemberek még két hétig számítanak a megbetegedések számának a növekedésére.

Szendi Péter

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint február 9-e és 15-e között az országban az előző heti 87 ezer 500 beteggel szemben 91 ezren fordultak influenzás tünetekkel orvoshoz. A hetedik héten 11 megyében emelkedett, a fővárosban és öt megyében csökkent, három megyében nem változott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Csongrád és Zala megyében 60 százalékkal, Hajdú-Bihar és Heves megyében 50 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten. A betegek 29 százaléka gyermek, 36,5 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,8 százaléka, 8,7 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tájékoztatója szerint országosan stagnál az influenzaszerű megbetegedések száma, egyes megyékben még nőtt, más területeken már csökkent a diagnosztizált betegek száma. Változatlanul az óvodások és az általános iskolás gyermekek a legérintettebbek. A héten 126 influenzavírust azonosítottak. A 2014. év 40. – 2015. év hetedik hete között 1160 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK Légúti vírus osztályán, ahol 421 betegnél influenza A, 24 főnél influenza B és 72 főnél RS vírus okozta fertőzést igazoltak. Az azonosított influenzavírusok 83,4 százaléka H3N2 altípusú influenza A vírus volt.

Vas megyében a H3N2 fertőz

A megyénkben egy hét alatt jelentősen növekedett a megbetegedések száma – tudtuk meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól. A beküldött mintákból kimutatták a vírust, kiderült, hogy az influenza A vírusának H3N2 törzse fertőz. A vírus időközben mutálódott, így a védőoltás sem jelent teljes védettséget a betegséggel szemben. Az ÁNTSZ-hez közösségi halmozódásról is érkeztek bejelentések a múlt héten, szociális intézményekből, kórházakból és iskolákból kaptak jelzéseket. A leginkább érintett korosztály a 35 évnél fiatalabbak, de az óvodások között is sok a beteg.

120 gyerekből 40 egészséges a Mesevár oviban

Szombathelyen a Mesevár Óvodában sok a beteg gyerek és felnőtt is. Ávár Lászlóné vezető elmondta, hogy a 18 dolgozójuk közül hárman betegedtek meg, a 120 gyerekből pedig 70-80-an hiányoztak. A gyerekek folyamatosan cserélődnek, van, aki meggyógyul és visszatér, de van, aki ágynak esik. Hozzáfűzte: az előző héthez képest némi javulás van a hiányzók számát tekintve, de ma is van olyan csoport, ahol a 22 gyerekből csak 10 érkezett meg. A vezető szerint még nincsenek túl a nehezén.  Kétféle megbetegedéssel találkoztak az óvodában, az egyik a hányással és lázzal, a másik pedig a magas lázzal és náthával járó vírus.

Mesevár óvoda Katica csoportjában van, aki talpon van a járvány ellenére is. Fotó: Unger Tamás

Az is megbetegszik, aki kapott oltást

Körmenden dr. Simon Annamária rendelőjében egymás kezébe adják a kilincset a betegek. Azt mondja, hogy hétfőn mintegy hatvanan jelentek meg nála vizsgálatra, ez nagyon soknak számít. Péntekre némileg visszaesett a betegek száma.

– Az előző évekhez képest több a beteg – mondta a háziorvos. – Azt jósolják, hogy még két hétig emelkedhet a betegek száma, aztán stagnálás jöhet. Azt tapasztalom, hogy azok is megbetegszenek, akik beoltatták magukat. Ez azért lehet, mert időközben mutálódott az influenza A vírusának egyik törzse, így a védőoltás nem nyújt teljes védettséget. Egyébként idén kevesen kérték a védőoltást, valószínű, hogy ennek az is az oka, hogy sok negatív hír jelent meg a vakcináról. Sokan elhitték, hogy megbetegszenek tőle, és inkább nem kérték. Egyébként nemcsak az ingyenes oltóanyag létezik, hanem más, korszerű oltóanyagok is, amelyekben fel vannak darabolva a vírusok, így biztosan a beadásuk után nem betegítenek meg.

Dr. Simon Annamária körmendi háziorvosnál is sok volt a beteg a héten. A doktornő idén kevesebb védőoltást adott be, mint tavaly. Fotó: Szendi Péter

Hamarabb jött a járvány

A háziorvos szerint a védőoltást október végén, november elején érdemes beadatni, mert akkor nyújt védettséget. A járvány most az enyhébb tél miatt hamarabb jött, az ő praxisában már decemberben voltak influenzaszerű megbetegedések. A vírus ellen nincs orvosság, lázcsillapítókat, megfázás elleni szereket, köptetőket, orrsprayket lehet alkalmazni. A szövődményekre az orvos ír fel gyógyszert, antibiotikum csak annak kell, akinek az alapbetegsége mellett például tüdőgyulladása alakul ki.

Rábagyarmaton is sok a beteg – árulta el dr. Fülöp Erika háziorvos, ám mivel mintákat nem küldenek vizsgálatra, nem jelenthető ki, hogy az influenza vírusa okozza a megbetegedést. Főként gyerekek és fiatal felnőttek jelentkeznek az orvosnál. Őriszentpéteren és a környező falvakban is ugyanez a helyzet: dr. Nagypál Judit háziorvos, aki maga is elkapta a betegséget elmondta, hogy az elmúlt években nem tapasztalt ilyen mértékű járványt.

Tilos látogatni a kórházakat

Fontos, hogy aki beteg, ne menjen közösségi helyekre! Főként igaz ez a kórházakra. A megyében több helyütt is látogatási tilalom van. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház székhelyén és a 11-es huszár úti telephelyén teljes a tilalom. Ugyancsak tilos látogatni a sárvári Szent László Kórház Krónikus Belgyógyászati és Ápolási Osztályán fekvőket. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat adatai szerint látogatási tilalmat rendeltek el a celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház Krónikus Belgyógyászat, Egynapos Sebészet, Szülészet-Nőgyógyászat Osztályain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!