Hírek

2014.01.05. 13:25

Az írónő érettségije

Szombathely - Eldőlt, hogy március 27-én avatják föl a Kristóf Ágota-emléktáblát a KDG falán. A világhírű író ebben a gimnáziumban érettségizett: pont 60 éve, 1954. tavaszán.

Ölbei Lívia

Kollégista volt Szombathelyen.

Az csak a véletlen műve, hogy az emléktáblát pont a színházi világnapon avatják föl az egykori leánygimnázium bejáratánál. Bár lehet, hogy ebben is van valami sorsszerűség: Agota Kristof/Kristóf Ágota nálunk A nagy füzet című, francia nyelven megszületett regénye által ismert elsősorban, de külföldön több színdarabját is bemutatták. Az Egy elsurranó patkány című dráma különleges magyarországi ősbemutatója Kőszeghez és Gergye Krisztián táncos-koreográfus-rendezőhöz fűződik. A szervezők reményei szerint (a kőszegi születésű) Gergye Krisztián megtiszteli jelenlétével a szombathelyi emléktábla-avatót is.


Az eseményeket a Kanizsai Dorottya Gimnázium Baráti Köre koordinálja. Az emléktábla megtervezését, elkészítését a „finom mintázatú” kisplasztikáiról, érmeiről ismert neves szobrászművész, Szunyogh László DLA vállalta. Az emléktábla-avatást kísérő irodalmi konferenciát dr. Czetter Ibolya PhD. intézetigazgató főiskola tanár (NYME SEK) szervezi. Az előadók között van Bognár Róbert, A nagy füzet fordítója, valamint Petőcz András író, aki – például izgalmas tanulmányaival – sokat tett azért, hogy Agota Kristof életműve a kánon részévé váljon Magyarországon.

A konferenciának diák-előadói is lesznek. Az előadások után filmes program következik az Agora–Savaria moziban, Mayer Rudolf filmszakági vezető szervezésében. (A nagy füzet című Szász János-film – amelynek szombathelyi díszbemutatóján a rendező is itt volt – versenyben van az Oscar-díjért, nyolc film társaságában.) A Kristóf Ágota-konferenciát 200 ezer forinttal támogatja a szombathelyi önkormányzat kulturális és sport-bizottsága, dr. Puskás Tivadar polgármester saját keretéből ígért ugyanennyit az emléktábla megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!