Hírek

2017.02.22. 17:55

Szentléleky Tihamér-emléktáblát avatnak egykori fővárosi lakásának helyén

Budapest, Szombathely - A neves régész-muzeológus tárta föl a szombathelyi Iseumot, a mai régészek is az ő munkájához viszonyulnak. Budapesten emléktáblát avatnak a tiszteletére.

Ölbei Lívia

A Pulszky Társaság, Budapest XIII. kerületének önkormányzata, a Laczó Dezső Múzeum, a Savaria Múzeum és a Szépművészeti Múzeum közös szervezésében avatják föl a dr. Szentléleky Tihamér munkássága előtt tisztelgő emléktáblát a neves régész-muzeológus egykori budapesti lakásának helyén (Budapest, XIII. kerület, Szent István körút 16.) február 28-án (kedd)15 órakor.

Dr. Szentléleky Tihamér munka közben Szombathelyen Fotó: Savaria Múzeum

Szentléleky Tihamér (1919-2007) a szombathelyi Iseum régészeti kutatásának elindítója és a feltárások vezetője. 1955 szeptemberében a Vas és Műszaki Nagykereskedelmi Vállalat szombathelyi raktárának építésekor, alap-ásás során márvány faragványok kerültek elő. A leletről a korabeli dokumentumok szerint Pálinkás (Pallavicini) György fiatal építésztechnikus értesítette a kivitelező cég vezetőségét, aztán a szombathelyi papi szeminárium volt rektora, Géfin Gyula (1889-1973) révén a Magyar Nemzeti Múzeumot. A leletmentést november 4-én a Veszprémi Múzeum frissen kinevezett igazgatója, Szentléleky Tihamér régész kezdte meg. Korábban az aquincumi és a fenékpusztai ásatásokon szerzett gyakorlatot a terepi munkákban. A szombathelyi feltárást Magyarországon úttörő módon részletes geodéziai felmérés egészítette ki. A múzeumi összefoglaló szerint Szentléleky már az első ásatási évad során felismerte, hogy egy tipikus római pódiumtemplom alépítményét és annak különleges, hatalmas márványtömbökre vésett homlokzati domborműveit találták meg. A feltárt falmaradványok alapján a későbbiekben sikerült meghatározni a monumentális, 42 x 74 méteres szentélykomplexum hozzávetőleges kiterjedését is. A hét évig tartó ásatások leletek sokaságát eredményezték. A szentély tágabb környékének megismerése céljából az 1960-as évek második felétől kezdve további ásatások indultak, amelyek eredményeként Savaria déli külvárosában egy hatalmas - főként keleti eredetű istenségek tiszteletére emelt - szentély körzetének képe bontakozott ki a Borostyánkőút két oldalán.

Szentléleky Tihamér munkája nélkül az Iseum-rekonstrukció sem készülhetett volna el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!