Hírek

2017.06.27. 19:35

Az önkéntes tűzoltók 125 éve - A toronyi csoport tagjaira lehet számítani

TORONY Koszorúzással, ünnepi szentmisével, fúvós felvonulással ünnepeltek a 125 éve Toronyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai.

Cseszkó Tamás

Volt okuk a település lakóinak az ünneplésre, idén 125 éve ugyanis, hogy megalakult a Toronyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Dr. Perger Gyula ünnepi szentmiséje után Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője mondott köszönetet annak a négy generációnyi tűzoltónak, akik életüket kockáztatva védték a környék lakóit és védik a mai napig. - Az ő munkájuk nemcsak a tűzeseteknél fontos, hanem a nagy árvíz idején is őket hívták segítségül - mondta a képviselő, hozzátéve, hogy az Aranypatak áradása azóta is többször okozott problémát, de csak eddig.

- Jómagam is átéltem az 1965-es árvizet, emlékszem, milyen nagy erőket mozgósítottak akkor, köztük a toronyi önkéntes tűzoltók- idézte fel Hende Csaba. Szerencsére ilyen árvíz a jövőben nem fordulhat elő, hiszen hamarosan megépül a dozmati víztározó, amely megakadályozza az áradást. 125 éve a toronyi egyesület mindig ott van, ha baj van. Emlékeznünk kell rájuk és fejet kell hajtanunk e-lőttük. Istennek dicsőség, egymásnak segítség - emlékeztetett a hivatalos jelmondatukra.

Bakucz Gábor parancsnok tájékoztatása szerint a toronyi önkéntes tűzoltók 2016-ban hét esetben nyújtottak segítséget vihar- és tűzesetkárok felszámolásánál. Emellett az év során több olyan eseményen is részt vettek, amelyet a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség rendezett meg.

Dr. Hende Csaba, Torony országgyűlési képviselője beszédet mond az ünnepi rendezvényen Fotó: Hornyák Emőke

A területi tűzoltóversenyt tavaly június 4-én rendezték Peresznyén, ahol a toronyi önkéntesek az első helyen végeztek, ezzel bejutottak a megyei versenyre.

Toronyban a hagyományos fatimai körmeneteken, továbbá a feltámadási és az úrnapi körmeneten a forgalom irányításával segítettek az önkéntesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!