Hírek

2015.03.06. 13:09

Az új szerkezetben több pénzt kap a Markusovszky kórház - A plusz forrás egy részéből a járóbeteg-ellátást fejlesztik majd

Szombathely - Április elsejétől – amennyiben erről végleges döntés születik - új struktúrában működnek majd a magyarországi kórházak. Ez a változás érinti Szombathely egyik meghatározó intézményét, a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórházat. A részletekről kérdeztük prof. dr. Nagy Lajos főigazgatót.

– Az új struktúra az alapkoncepciója az, hogy az alapszakmákban az adott megye kórházai végezzék a lakosság egészségügyi ellátását – fogalmazta meg Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója. – Ez azokra a betegségekre vonatkozik, amelyek gyógyításához minden megyében rendelkezésre állnak a feltételek. Az egészségbiztosítási pénztár áttekintette, hogy az egyes megyékre lakosságarányosan eddig mennyi finanszírozás jutott. Volt, ahol relatíve kevesebb, míg máshol az arányosat meghaladó. Az előbbiek esetében bővül, míg az utóbbiaknál csökken a forrás. Vas megyei kórházak eddig kevesebb támogatást kaptak, mint amennyi lakosságarányosan indokolt lett volna. Az előkészítés során a megyében lévő kórházaknak kellett megegyezniük az új számítások szerinti források elosztásáról. Vasban két kórház végez aktív fekvőbeteg-ellátást: a Markusovszky, amelynek része a körmendi Batthyány Strattmann László Kórház is, valamint a celldömölki Kemenesaljai Egyesített Kórház. A Sárvári Szent László Kórházban egynapos sebészet működik. Az egészségügyi szolgáltatók koncepciót állítanak fel a kórházi fekvőbeteg-ellátásra. Cél az is, hogy a finanszírozás jobb átmenetet biztosítson a járóbeteg- és a kórházi fekvőbeteg-ellátás között. Amennyiben lehetséges, akkor járóbetegként lássuk el az adott beteget. A megyei egyeztető fórum – amelynek munkájában a kórházak vezetői mellett részt vett a kormányhivatal, a megyei egészségbiztosító vezetője, valamint a megyei tiszti főorvos is – közös nevezőre jutott abban, hogy az új struktúrában a vasi kórházak képesek lesznek megfelelő szinten ellátni a betegeket. A változáshoz tartozik az is, hogy a tervek szerint a körmendi és a celldömölki kórházban újra lesz húsz-húsz aktív belgyógyászati ágy. Ezek a kórházak eddig is elláttak olyan feladatokat, amelyek aktív körbe tartoznak. Most hivatalossá válik ez a gyakorlat a finanszírozás szempontjából is. Így ezeknek az intézményeknek a vonzáskörzetéből csak azok a betegek kerülnek majd Szombathelyre, akiknek a gyógyításához nem adottak a feltételek Celldömölkön, illetve Körmenden.

A járóbeteg-ellátásra a Markusovszky kórházban eddig nem állt rendelkezésre elegendő forrás, ezért a mostani többlet jelentős részét ennek fejlesztésére kívánjuk fordítani. Annak, hogy az adósságrendezésre rendelkezésre álló 60 milliárdos összeget a kórházak megkapják, alapfeltétel, hogy április elsejével a szerkezet-átalakítás megvalósulhasson. Ettől a pillanattól a kórházak vezetőinek vállalnia kell, hogy gazdasági egyensúlyban működtetik az intézményt.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy az új struktúra és annak bevezetése jelenleg egy terv. A feltételeknek a Vas megyei kórházak maradéktalanul megfelelnek. Tudjuk, hogy több régióban nincs megegyezés, ami miatt a végleges döntés még várat magára.

– Lesz-e pénz az orvosok bérfejlesztésére?

– A rezidensek esetében működik a Markusovszky-ösztöndíj, amelyet azok kaphatják, akik vállalják, hogy nem mennek külföldre, s nem fogadnak el hálapénzt. Amikor a rezidensi időszak lejár, megszűnik a támogatás, ennek mintegy meghosszabbítását jelentheti ez a program. Ez egyben kezelné a rendszerben jelenleg meglévő bérfeszültséget is. Az előzetes információk szerint havi 100-200 ezer forinttal többet kaphatnak majd azok, akik vállalják a feltételeket. Ez a program azonban egyelőre még csak előkészítés alatt van, további konkrétumot nem tudunk.

– A kórház mennyire népszerű a fiatal orvosok körében?

– Szívesen jönnek hozzánk dolgozni. Évente átlagosan húsz rezidens választja intézményünket, mivel nálunk tudnak tanulni a fiatalok. Stratégiai célunk, hogy mint egyetemi oktató kórház egyre nagyobb mértékben vegyünk részt a szakorvosok, valamint az orvostanhallgatók képzésében. Ez a Pécsi Tudományegyetem szándéka is, és segít abban, hogy a hallgatók majdan munkahelyül is kórházunkat válasszák.

– Most zárult le egy nagyszabású beruházás. Hogyan tovább?

– A komplex fejlesztés leglátványosabb eleme a belgyógyászati tömb építése volt, amelyhez kapcsolódott a műtőszolgálat, az intenzív osztály, a sterilizáló felújítása, a betegirányítási rendszer fejlesztése. A közbeszerzés során külön vált az építés, a bútor-, a műszer-, és az informatikai beszerzés. Az épület tavaly októberben elkészült, amit az átadás-átvételi folyamat követett. Ezzel párhuzamosan zajlott a bútorok közbeszerzése, ami jó egy hónapot csúszott, s csak február elejére készültek el. Már megkaptuk a használatbavételi engedélyt, zajlik a műszerek telepítése, egy osztály már be is költözött az épületbe. Fokozatosan jön majd a többi, várhatóan egy hónapon belül mind a hét érintett osztály a helyére kerül. A 2014-2020-as időszakra megvannak a stratégiai elképzeléseink. További beruházásokat tervezünk, ezekhez kell majd megtalálnunk a forrásokat.

– Az intézmény Szombathelyen működik, milyen a kórház kapcsolata az önkormányzattal?

– A Markusovszky kórház állami tulajdonban van. A szombathelyi önkormányzattal – függetlenül attól, hogy a város nem tulajdonosa a kórháznak –  mindig is szoros volt a kapcsolatunk. Fejlesztéseinkhez támogatásokat is kaptunk. A kórház betegei között nagy számban vannak a szombathelyiek, míg a járóbetegeink többsége szombathelyi. A város lakosságának egészségügyi ellátását érintő kérdésekben folyamatosan a konzultálunk az önkormányzat vezetőivel, miután Szombathely kiemelt stratégiai partnere a kórháznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!