Hírek

2015.09.02. 09:57

Az utóbbi egy hónapban rekordszámú menekült érkezett Vas megyébe

Megyénkben augusztus végéig 339 migránst fogtak el. A rendőri ellenőrzés folyamatos az utakon, egyetlen vasi határátkelőnél sincsenek fennakadások.

Budai Dávid

Az országot napok óta lázban tartja a menekültválság, ezért megkérdeztük a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, dr. Kazmar Enikőt, hogy Vas megyében mennyire súlyos a helyzet. Mint kiderült, a megyében nem rendeltek el fokozott ellenőrzést, azonban a mélységi területeken és a határszakaszokon folyamatos az ellenőrzés. Vas megyében a következő településeken lehet átlépni Ausztria felé: Kőszeg, Bozsok, Bucsu, Narda, Vaskeresztes, Horvátlövő, Pornóapáti, Szentpéterfa, Pinkamindszent, Nemesmedves, Rönök, Szentgotthárd-Rábafüzes. Arra a kérdésre, hogy az érintett településeken is folynak-e ellenőrzések, azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség eddig is figyelmet fordított a harmadik országbeli, a jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudó személyek ellenőrzésére, és ezután is mindent megtesz az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

Vagyis, bárhol lehet ellenőrzésre számítani, azonban ahogyan azt mi is tapasztaltuk, sehol nem kell torlódásra számítani. Megkérdeztük azt is, hogy minden járművet ellenőriznek-e a rendőrök, vagy csak azokat, amelyek alkalmasak lehetnek embercsempészetre, tehát a kisbuszokat, a kamionokat, a furgonokat? A szóvivő úgy tájékoztatott, hogy a közterületi szolgálatot ellátó állomány a feladatvégrehajtás során nem tesz különbséget a járművek típusai szerint, az ellenőrzés mindenre kiterjedő és folyamatos.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy összesen hány illegális bevándorlót fogtak el Vas megyében az idén. Kiderült, augusztus 30-ig összesen 322 menekültet fogtak el. Azóta tudjuk, ez a szám emelkedett, mivel hétfőn a rendőrök összesen 17 illegális bevándorlót igazoltattak a megyében. A szombathelyi autóbusz-állomáson 13, Náraiban és Kőszegen két-két intézkedés alá vont szír állampolgár nem tudta igazolni magyarországi tartózkodása jogszerűségét, valamennyien Németországba akartak továbbutazni. Őket a rendőrök előállították és ellenük tiltott határátlépés kísérlete miatt szabálysértési eljárást indított a Szombathelyi és a Kőszegi Rendőrkapitányság.

Így összesen 339 migráns elfogásáról tudunk. Ez a szám nem tűnik túlságosan magasnak, főleg ha tudjuk, hogy Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője már a múlt hónap elején bejelentette, hogy átlépte a 100 ezer főt az illegális bevándorlók száma Magyarországon, így Vas megyében eddig mindössze 0,25 százaléka fordult meg a magyarországi menekülteknek. Viszont a növekedést jól mutatja, hogy augusztus hatodikán ugyanez a szám még csak 220 volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!