Hírek

2008.04.19. 02:29

Az utolsó halott

Peresznye, Pinkamindszent, Szombathely - Sokan tudták Vas megyében: nem ért véget a II. világháború április 4-én. Egy családi történetből kiderül: Pinkamindszenten 12-én is volt harc.

Némethy Mária

Ma már nem vitatott tény: 1945 tavaszán Magyarország az egyik diktatúra szorításából a másikéba csúszott át.

Április 4-e. Szovjet katonák sírjainak megkoszorúzása, nagyszabású katonai díszszemle, staféta fiatalok számára Battonyától Nemesmedvesig. Ahol hazánk terü- letére léptek a szovjet csapatok, s aztán ahol felszabadították az utolsó magyar falut.

Ám április 4-én nem értek véget a harcok Magyarország területén. Ezt megyénkben sokan tudták. De mert 1945-ben ezen a napon jelentette a szovjet hadvezetőség Sztálinnak, hogy Magyarország teljes területét felszabadította a német fasiszta uralom alól , később nem merték megcáfolni.

Orbán Gyula, Peresznye polgármestere édesapja emlékezéséből idéz fel családi történetet.

- Pinkamindszenten lakott az édesapám, a családi házban. 22 éves volt, amikor 1945. április 12-én elvesztette 17 éves húgát. Az életvidám, sokat nevető Annus azon a késő délutánon a kútnál állt, vizet húzott fel, virágokat akart öntözni. Apám a házba felvezető lépcsőn ült, beszélgettek, amikor egyszer csak a mellettük levő ház hátsó részébe gránát csapódott be. Aznap az első. Egy szilánk átröpült, átment a kút fa káváján, majd Annus egyik lábát térd alatt elvágta, végül a ház falába csapódott. Rettenetes fájdalmai voltak, jajgatott. Csak 2-3 centi bőr tartotta össze a lábát. Gyorsan bevitték a házba, bekötözték. Ló már nem volt, a szemközt lakó sógor teheneket fogott be a szekérbe, azzal - persze nagyon lassan - tudták beszállítani Annust Körmendre, a kórházba. Még élt, de másnap reggel már holtan vitték haza. Átöltöztetésekor vették észre, a hátában is voltak apró szilánkok. Elvérzett-e, vagy a tüdejét is érte sérülés? A temetőben mindenszentekkor koszorúzzuk a sírját minden évben.

Orbán Anna volt talán magyar földön a második világháború utolsó magyar halottja. Gyula édesapjától tudja: az osztrák határ közelében levő falut németek szállták meg. A munkaképes férfiakat kivezényelték árkot, harckocsicsapdákat ásni a domboldalba. A német kiskatonák, akik befészkelték magukat oda, a szomszédos német falvakból voltak besorozva. Sohasem lőtték a falut. Az utolsó napokban azonban a tisztek kezelték a lövegeket, ők lőttek a nyomuló ukránokra, a falura.

Dr. Zsiga Tibor, a történettudományok kandidátusa, szombathelyi helytörténész kutatta a II. világháború utolsó napjainak történetét is.

- A németek utolsó magyarországi védelmi vonala a Rába volt, Zsuzsanna-vonalnak nevezték. Sárvárnál, Körmendnél SS-csapatok védték azt kitartóan. Kétszer-háromszor is sikerrel verték vissza a nagy túlerővel bíró szovjet támadásokat Pinkamindszentnél, Nemesmedvesnél. Vasszentmihálynál április 8-10-én is voltak harcok. Végül a szovjetek Szentgotthárd és Heiligenkreuz felől hátbatámadták a németeket, így sikerült kiszorítani őket Magyarországról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!