Hírek

2014.04.15. 13:47

Azonnali intézkedések a kisiklott klórszállító miatt

Törzsvezetési gyakorlatot tartott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság operatív törzse április 15-én, melyen részt vettek a kirendeltségi operatív munkaszervek és katasztrófavédelmi megbízottak is. Ezúttal egy korábbi gyakorlati szituációt gondoltak tovább, egy kisiklott klórszállító tehervonat miatt a lakosság azonnali kitelepítése vált szükségessé.

Az április 15-ei törzsvezetési gyakorlat célja az volt, hogy a résztvevő állomány elsajátítsa mindazokat az azonnali feladatokat, intézkedéseket, amelyeket akkor kell alkalmazniuk, ha egy veszélyes anyagokat szállító jármű szenved balesetet.

A felkészülés előzménye egy korábbi gyakorlat volt, melynek feltételezése szerint a sárvári vasútállomáson kisiklott egy Celldömölk-Szombathely útvonalon közlekedő, veszélyes anyagot szállító tehervonat. A balesetet szenvedett szerelvény négy klórt szállító, tisztítatlan, de üres vasúti kocsikból állt. A szakemberek felmérték a kisiklott vonat állapotát, és megállapították, amennyiben visszaállítják a sínekre, alkalmasak lesznek a közlekedésre.

Erre épült a mai gyakorlati szituáció. Megkezdődött a szerelvény helyreállítása, a vasúti kocsik sínpályára állítása. Ekkor azonban váratlan esemény történt. Az emelés közben az egyik tartály megsérült, és klórgáz szabadult el. Azonnali intézkedésekre volt szükség. Ülésezett a Vas Megyei Védelmi Bizottság, elnöke egy kilométer sugarú körben elrendelte a lakosság kimenekítését. A kimenekített lakosság részére Szombathelyen és Körmenden kellett ideiglenes szállást és ellátást biztosítani. A haladéktalan lakosságvédelmi intézkedések megszervezésének, illetve lebonyolításának feladata a kirendeltségek operatív munkaszerveire várt.

Felmérték a kitelepítendő lakosság létszámát, azt, hogy milyen módon és milyen gyorsan tudják elhagyni otthonukat, valamint megvizsgálták, hogy ki tud rokonoknál, ismerősöknél megszállni, és hány fő ideiglenes szállásáról, ellátásáról kell gondoskodni.

Körzetfelelősöket irányítottak a helyszínre, akik tájékoztatták a lakosságot a balesetről, arról, hogy azonnal el kell hagyniuk lakóhelyüket, hogy mit tartalmazzon a magukkal vihető túlélőcsomag, és a megfelelő védőruhában, gázálarcban megkezdték a mentési munkálatokat. Eközben Körmenden és Szombathelyen megnyitották a kijelölt befogadóhelyeket, felkészültek a kimenekített lakosság fogadására.

A feladatok végrehajtását Poór Balázs tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő „MEGFELELT"-re értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!