Hírek

2016.12.06. 07:59

Azt hitte, havazott Szombathelyen? Pedig nem!

Télies táj köszöntötte Mikulás napját Vas megye több pontján is. Mintha havazott volna, pedig csak a zúzmarás köd csapódott le.

Bakos Ágnes

Szemcsés hó hullik a zúzmarás ködben – ezt jelentette kedden reggel Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Nem „igazi" hó érkezett – a fagyott zúzmara csapódott le.

Közben „ipari hóként" jellemezte a jelenséget Ráduly László, kőszegi amatőr meteorológiai észlelő. Azt írta: „Gyöngyösfaluban és Lukácsháza déli részén is ipari hó hullik. Jellemzően vékony hólepel alakult ki a kedd reggeli órákra. Ez a kis területet érintő jelenség, nagyobb gyárak közvetlen környezetében alakul ki. A párás, ködös, nyirkos levegőben a gyár által termelt hő, kondenzációs jelenséget hoz létre. A gyenge északi-északnyugati légmozgás Szombathely irányába tolja a meleg levegőt, ezért alakulhatott ki az a jelenség, hogy Lukácsháza északi részén nem esett semmi, a déli részén viszont vékony hótakaró alakuljon ki." – így szól a magyarázat.

Az észlelő prognózisa szerint nagyobb üzemek mellett továbbra is lehet számítani hószállingózásra, de nagyobb mennyiségű hó a fokozatosan erősödő anticiklon miatt kizárt.

Fotók Szombathelyről és Gyöngyösfaluból: Németh Richárd

Szombathelyen egyébként fagyosan kezdődött a kedd: talaj mentén -10,1 °C-ig csökkent a hőmérséklet, két méteres magasságban -4,8 °C volt a szombathelyi meteorológiai állomáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!