Hírek

2017.01.13. 19:40

Az Őrségben áramszünetet okozott a havazás, több baleset is történt

Péntekre virradóra érkezett egy mediterrán ciklon: esőt, havas esőt, fagyott esőt és havat is hozott. Három baleset volt Vas megyében és várakozásra kényszerültek a kamionok.

Bakos Ágnes

DÉL-VAS MEGYE

Vas megye déli részére jutott téli csapadék: az időkép tíz centimétert, a meteorológiai szolgálat hét centimétert jelentett péntek este. Jégbordás, latyakos, csúszós utak, veszélyes csúszások és várakozó kamionok jellemezték a 8-as főút Körmend környéki szakaszát. A rendőrség azt közölte: a Zala megyében feltorlódott gépjárművek miatt Vas megyében is korlátozni kellett a tehergépkocsik haladását, a kamionokat Körmend térségében várakoztatták.

ÁRAMSZÜNET

Szatta, Nagyrákos, Felsőszölnök, Felsőmarác, Ivánc, Apátistvánfalva és Mikosszéplak településeken okozott áramszünetet egy leszakadt vezeték péntek este. Éjszaka dolgoztak a szolgáltató szakemberei, hogy kijavítsák a hibát. Összesen 840 Vas megyei háztartást érintett az áramszünet.

Több közlekedési baleset is történt a vasi utakon. Vasváron házfalnak csúszott egy személyautó. Több személyautó és egy autóbusz is elakadt az úton Csörötnek és Kondorfa között. Személyi sérülésről nem tudni, a mentést egy erőgép is segítette teljes útzár mellett. Egy másik baleset a 84-es főúton volt, Káldnál történt. Pénteken kora este árokba hajtott és egy fának ütközött egy személyautó, egy ember súlyosan megsérült.

Szombathelyen ahogy esett, úgy olvadt, állt a víz az utcákon, járdákon már péntek délután Fotó: Szendi Péter

A LEGTÖBB HÓ

A Dél-Dunántúl és az északkeleti országrész havazott be a legjobban pénteken. A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel az országos rendőrfőkapitány országos törzset állított fel pénteken. Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyékben részleges törzsek kezdték meg működésüket.

SZOMBATHELY

Pénteken Szombathelyre mindössze kettő centiméternyi hó hullott, egész nap váltakozva érkezett a havas eső, gyenge havazás. A 12 órás csapadékmennyiség 11 milliméter volt. Hókása maradt, víztócsák a fagyott föld mélyedéseiben és nedves hó fedi a talajt - jelentette péntek este Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Ha vastag hótakaró nem is jutott Szombathelyre, de érdekes időjárási jelenség igen - ezt sokan fejfájás formájában is tapasztalhatták. Húsz fokkal lett melegebb a péntek hajnal, mint a szerdai. Hosszú fagyos napok után (és előtt) pluszban kezdődött a péntek Szombathelyen, ugyanis +3,8 °C volt hajnalban.

Ezzel pedig extrém hőmérséklet-ingadozást produkált a szombathelyi időjárás.

Egészen pontosan 19,8 °C-kal volt enyhébb a péntek hajnal, mint a szerdai, hiszen akkor -16 °C-ot jegyzett fel a szombathelyi meteorológiai állomáson Pétervári Tibor. A szombathelyi meteorológiai észlelő emlékeztetett: a péntek hajnali hőmérséklethez hasonló érték utoljára másfél hete volt. Január 1-jén és 3-án volt +4,4 °C a szombathelyi maximum.

A hétvégi előrejelzés szerint szombaton északnyugat felől csökken a felhőzet, de délután a Dunántúlon és a középső országrészben újra lesznek erősen felhős időszakok, és elszórtan havazás, havas eső ekkor is kialakulhat.

A nyugati szél időnként megerősödik és fagypont körül tetőzik a hőmérséklet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!