Hírek

2014.02.25. 14:10

Bajnai Gordon: Népszavazás kell Paksról

Körmend – Merre tovább, Magyarország? Ausztria vagy Ukrajna felé? Április 6-án a jövőnkről döntünk – interjú Bajnai Gordonnal.

Rózsa Melinda

– Mit tehet egy új kormány Paks ügyében, van-e lehetőség kihátrálni?

– Az Orbán-rezsim túlságosan is sok mindenről állapodott meg ahhoz képest, hogy nem volt rá felhatalmazása, de a kormányváltást követően még van mód visszacsinálni azt, hogy 21 évre zaciba vágják a jövőnket. Az új kormánynak az lesz a feladata, hogy széles körű társadalmi egyeztetést indítson, és népszavazást írjon ki Paksról. Először is döntsük el, hogy szükségünk van-e atomenergiára. Az új paksi áram kétszer annyiba kerülne, mint amennyiért ma bárhol tudunk venni – erre szoktam azt mondani, hogy a 2-es a Paks 2-ben valójában erre utal, a kétszeres szorzóra. Itt már rég nincs szó rezsicsökkentésről. Ez rezsidrágítás. Sőt, a felvett 3000 milliárdos hitel azt jelenti, hogy minden magyar családnak 21 évig évente százezer forint többletadót kell fizetnie, hogy megépüljön ez a fölösleges erőmű. Ezt ráfizetéses üzlet a magyaroknak, amit az új kormánynak helyre kell hoznia. Ma óriási energiapazarlás zajlik. A régebbi építésű házakat, lakásokat (nem csak a paneleket) önrész nélkül szigetelnénk, ezáltal 30 százalékkal csökkenne az energia-felhasználásuk, növekedne az értékük, ráadásul kevésbé függnénk az orosz energiától. Másfelől sávos energiaár-rendszert javaslunk, amelyben minél kevesebbet fogyaszt valaki, annál olcsóbban kapja az áramot. Ezzel tennénk a rezsicsökkentést igazságossá és fenntarthatóvá.

Bajnai Gordonnal, az Együtt – PM Szövetség vezetőjével a körmendi fórum után beszélgettünk. Fotó: Szendi Péter

– Hogy értékeli az ukrán helyzetet a jelen pillanatban?

– Percről percre változik, de drámai volt, ami az elmúlt napokban történt. Ukrajnában a Kelet és a Nyugat közötti küzdelem zajlik. A paksi beruházással Orbán Viktor Magyarországot is efelé az ütközőzóna felé nyomja, pedig mi már 25 éve eldöntöttük, hogy a Nyugathoz akarunk tartozni. Ezért az áprilisi választás valójában arról szól, hogy Ausztria vagy Ukrajna felé akarunk haladni.

– Van-e esély a forint erősödésére a közeljövőben ön szerint?

– Van. Kell hozzá egy hiteles kormány. A svájci frank árfolyama 185 forint volt, amikor átadtam a kormányzást Orbán Viktornak. Most 255. Ez dráma. 2010-ben hatvanezer család volt bajban, ma kétszázezer. Ez a kormány négy éve azzal hiteget, hogy megmenti a devizahiteleseket. Végre hozzáértő, stabil gazdasági kormányzás kell Magyarországnak. És újra lehetővé kell tenni – ahogy az én kormányom idején –, hogy aki munkanélkülivé válik, két évig csak havi tízezret törlesszen. A gyenge kormányzás miatt gyenge forint nem csak ennek a többszázezer családnak fáj, hanem mindenkinek, aki tankol, vásárol, vagy esetleg külföldre utazik. Nem is beszélve arról, hogy a Paks 2-höz is devizahitelt akar felvenni Orbán Viktor, amivel Magyarország a tízmillió devizahiteles országává válik.

– A körmendi körzetben Wrzava Pál az Összefogás jelöltje, aki civilként érkezett a pályára. Mit várnak tőle?

– A korszakváltást tűztük ki célul, amihez olyan emberek kellenek, akik még nem égtek bele a politikába. Wrzava Pál két lábbal áll a földön, és nem az ékesszólásával vagy a propagandával, hanem gyakorlati életismeretével és bátorságával tűnt ki az elmúlt években. Ebben a térségben ő szervezte meg a Szolidaritást, gyakorlati akciókkal mutatta ki, hogy elkötelezett a helyi emberek mindennapi problémái iránt. Olyan ember, akinek a helyén van az esze és a szíve.

– Gyorsan bejárta az internetet a „Megdönteni Orbán Viktort" plakát...

– A Fidesznek van rá pénze, hogy az ország összes plakáthelyét lefoglalja – az adózók pénzéből. Helyette mi sokkal ötletesebbek és őszintébbek vagyunk, és velünk van az igazság. Ez pedig erőt ad nekünk. A magyar polgárok azt gyűlölik a legjobban, ha átverik, ha meglopják, és ha megfélemlítik őket. És ma hiába nézik a hazug híradókat a tévében, tudják, hogy valójában ez történik velük. Ezért április 6-án jövőt választhat magának Magyarország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!