Hírek

2016.11.16. 15:55

Baleset, rendbontás és jogtalan előny ígérete

Halálos közlekedési baleset okozása, vesztegetési kísérlet, valamint csoportosan elkövetett rendbontás ügyében is született vádemelés a napokban.

Bakos Ágnes

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége a vád a fiatalember ellen, aki tavaly decemberben gázolt el egy kerékpárost Szombathelyen, tájékoztatott dr. Fülöp Hajnalka, a Vas Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője. A vádirat ismerteti: párhuzamosan haladt az autós és a kerékpáros a 11-es Huszár úton, az Öntő utcánál. A sofőr ki akarta kerülni a biciklist balról - de közben a kerékpáros éppen balra kanyarodott volna. A két manőver egyszerre történt, ezért ütötte el az autós a biciklist.

A kerékpáros olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Hónapokig mécsesek és gyertyák emlékeztették az arra járókat a tragikus balesetre. A nyomozás eredménye szerint, ha az autós figyelmesebb, akkor elkerülhette volna a gázolást. Ráadás az is, hogy gyalogátkelőn előzött, ez pedig a KRESZ szerint tilos.

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést javasol, és azt, hogy vegyék el a fiatalember jogosítványát.

Egy vesztegetési kísérlet ügyében is kezdődik egy tárgyalás hamarosan. A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt a férfival szemben, aki egy tiszthelyettest környékezett meg, hogy segítse munkához az egyik dunántúli börtönben raboskodó testvérét. (Azt nem írják, hogy melyik dunántúli városban történt az eset.) Egy nagyáruház parkolójában futottak össze a felek még májusban, teljesen véletlenül. A vádlott felismerte az őrt, megszólította, és 500 ezer forintot ajánlott a segítségéért. Azt mondta az őrnek a vádlott, hogy jómódúak, könnyen kifizetik a pénzt. Visszautasította az ajánlatot a börtönőr és azonnal jelentette a vesztegetési kísérletet, pontosabban a „jogtalan előny ígéretét". A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetéssel vádolja a vádlottat - tájékoztatott dr. Simon József főügyész, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

Egy harmadik ügy csoportosan elkövetett rendbontás, öt férfi ellen. A vendég győri csapat szurkolói vittek különböző pirotechnikai eszközöket, füstgránátot, fáklyát, görögtüzet, petárdát a Sárvár - ETO focimeccsre áprilisban. Használták is az eszközöket és máshogy is megzavarták a meccset: egyikük átugrotta a szurkolókat a pályától elválasztó kerítést, és jogosulatlanul belépett a pályára. Egy másik a vendégcsapat öltözőjébe is bejutott. A rendbontások miatt több mint háromnegyed órára meg kellett szakítani a meccset. Az esetről korábban a rendőrség új tájékoztatott, hogy óriási volt a tömeg a focimeccsen: a vártnál tizenötször több vendégszurkoló érkezett a mérkőzésre. A Sárvári Járási Ügyészség az öt férfit társtettesként, csoportosan elkövetett rendbontás bűntettével vádolja - tájékoztatott a Vas Megyei Főügyészség. Pénzbüntetést javasol az ügyészség és azt is, hogy tiltsa el őket a focimeccsekre járástól a Sárvári Járásbíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!