Hírek

2017.01.13. 12:52

Báli szezon indul Kőszegen, de olyan is lesz, hogy jelmezben dolgoznak

Megyebállal kezdődött és Farsangfarkával végződik majdan a kőszegi báli szezon. A szinte minden hétvégére jutó mulatságokon a szablyától kezdve a csörgősípon át, a reverendától a fúvósokig szinte minden megtalálható. Néha nem is jelmezekről van szó.

Turbók Attila

Puskalövések fogadták a bál beérkező vendégeit na nem kell azonnal napjaink egyik, szinte már megszokottá váló, terrorista híreire gondolni, „egyszerűen” megkezdődött a kőszegi báli szezon.

Az alpokaljai kisváros első farsangi rendezvénye a megyebál volt, amelynek vendégeit a kőszegi darabontok legénysége fogadta, a szablyás, XVI. századi vitézek muskétáikkal adtak hangot a báli szezonkezdetnek. Kőszegen onnantól kezdve aztán nincs is szabad hétvége, a bálok sora meglehetősen színes, a jelmezekkel együtt.

Mindjárt itt is van a január 14-én megtartott egyházi bál, amelyről megtudtuk, idén először Árpád-házi bálként „funkcionál”, ám ugyanúgy az Árpád-házi Szent Margit Gimnázium szervezi, mint az elmúlt több mint tíz évben. A gimnázium igazgatója, Kakucs Adél Petra nővér elmondta: az általános iskola nyolcadikos tanulói minden szezonban angol keringővel mutatkoznak be a báli vendégeknek.

Az egyházi bált követi a Bersek iskola bálja, majd a Balog iskola szülői munkaközössége szervez mulatságot január 28-án. Ugyanazon a napon a horvát nemzetiség is bálozik a Jurisics-vár lovagtermében. A KÖSZHÁZ nyugdíjas klubja már február 6-án tartja farsangi délutánját, ezt követően február 11-én mindjárt két táncos mulatság is lesz Kőszegen,  az iparosok és az IPA is báloztatja tagságát, vendégeit. A Jurisich Gimnázium ifjúsági bálját február 17-én rendezik. Keszei Balázs igazgató elmondta: már 1979-ben - amikor ő is e padokat koptatta – is megtartották a gimiben ezt a rendezvényt, úgy véli, ez „ősidők óta” program a középiskolában.

A gimnázium után egy héttel a kőszegi fúvósok báloznak. Bakos György „vezető fúvóstól” megtudtuk, rendezvényük különlegessége, hogy oda csakis jelmezben lehet elmenni, amelyeket természetesen versenyeztetnek is. Amúgy a zenészek 1992 óta rendezik a fúvósbált, melynek bevételéből egyesületüket támogatják.

- Február 28-án érkezünk el a hagyományos kőszegi Farsangfarához – tájékoztatott bennünket Pócza Zoltán, a Jurisics-vár igazgatója. magát a hagyományt 17 éve kezdték el a városban. Ezen a napon bolondozással búcsúztatják a farsangot. A helyi civil szervezetek összefogásával számos programot szerveznek a helybélieknek. – Érdekességképpen megemlíthető, hogy ezen a napon a boltosok jelmezekben mennek be munkahelyükre, az iskolák, óvodák gyermekei jelmezes bemutatókat tartanak a Fő téren, a környékbeli vendéglátóhelyek pedig megvendégelik a gyermekcsoportokat – mondta az igazgató. Az idei évben egy rönkhúzással egybekötött, úgynevezett „bolond esküvőt” is rendeznek a Fő téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!