Hírek

2007.06.09. 02:29

Baloghék esernyője

Szombathely - A múlt század 20-as éveiben a Vas megyei Uraiújfaluból indult világhódító útjára az összecsukható esernyő. Az ipar- és kultúrtörténeti kuriózummal a levéltár igazgatóhelyettese is két napja szembesült.

Ölbei Lívia

Irodájának asztalán a különleges csomag, amelyet ő maga is csak csütörtökön vett kézhez. Vasegerszegről küldte Németh Jenő tanító, akinek családi hagyatékából kerültek elő az összecsukható ernyő feltalálásának, hazai és külföldi szabadalmaztatásának körülményeit rögzítő becses dokumentumok. Az 1921-ben egyszerűen a számlakönyv hátoldalaira legépelt és bejelentett találmányt 23-ban el is fogadták, sőt, a szombathelyi királyi közjegyző által aláírt szerződés szerint ugyanezen találmányukra eddigelé Austriában, Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban, Francziaországban és Angliában is kaptak szabadalmat . Hamarosan az USA is zöld utat adott a Balogh fivérek zsebben hordható ernyőjének.

Baloghék más találmányokkal is kísérleteztek. 1938-ban például a fényirányító-szabadalom - annyi mint tompítottfény-szóró - ügyében leveleztek a hatósággal, de akkor azt a választ kapták, hogy ezt a technikát Boschék már kitalálták . Aztán ott van a csomagban egy rejtélyes gázmosókészülék tervrajza. Hátha arról is kiderül valami. Feiszt György mindenekelőtt a család, a cég történetének szeretne utánajárni. A legelső hasznos gyorsforrás az 1930-as megyetörténet, amely szerint a géplakatos Balogh Károly 1881-ben született Ostffyasszonyfán, iparát Sárváron tanulta, segédként dolgozott Sopronban, Sárváron, Bécsben, Badenben, 1906-ban lett önálló. Balogh Kálmán 1893-ban született, szakmáját fivérénél sajátította el. A nevezett lakatosműhelyt 1920-ban ketten alapították.

Európában különben a 16. században tűnt föl az esernyő, elsőként (hol máshol) Angliában szabadalmaztatták, a 18. században. Az esernyő prófétájának tartott Sir Jonas Hauway-t eleinte persze kinevették, bolondnak tartották - arról nem beszélve, hogy a londoni kocsisok összefogtak ellene: az esernyőtől a bevételüket féltették. Azt meg főleg ki hitte volna, hogy az összecsukható ernyő szülőhelye Uraiújfalu. Feiszt György azt mondja, önmagában érdekes, hogy a világháború után, a trianoni trauma idején valaki az esernyő praktikumával foglalkozott .

Tegnap Medárd volt, esett az eső. Mostanában gyakran esik. Legalább minden tizedik esernyőpattintásnál igazán gondolhatnánk ezután az uraiújfalui Balogh fivérekre. Ilyenkor szembesül az ember azzal is, hogy mennyire nem gondolkodik el a hétköznapi tárgyakon - csak használja őket , összegez Feiszt György, aztán a szemünk láttára húzza ki - most először, óvatosan - a keskeny kis fémtokból a zsebben hordható Balogh-ernyő valószínűleg egyetlenként fönnmaradt, korabeli példányát. Több mint nyolcvanéves, elnyűtt selyemvirág - a kiapadhatatlan és elnyűhetetlen emberi lelemény tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!