Hírek

2015.04.22. 09:34

Bana Tibor szeret beszélni - Megnéztük, hányszor szólaltak fel az elmúlt egy évben a vasi képviselők az Országházban

Megyei körkép - Egy éve választottunk, nagyjából tizenkét hónapja dolgoznak a honatyák az Országházban. Kíváncsiak voltunk, hogy képviselőink hányszor hallatták a hangjukat az elmúlt egy év során. Bana Tibor (Jobbik) csak két felszólalással előzi meg dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert.

Bajdó Bettina

Az országos összesítés szerint 182-szer kértek és kaptak is szót képviselők a Tisztelt Házban, amióta felállt az új Országgyűlés. Van olyan képviselő, aki egymaga 78-szor hallatta hangját; olyan nincs, aki teljes hallgatásba burkolózott volna. A Parlament honlapján bárki böngészhet az adatok között. Ezek azonban csak a Parlamenten belüli felszólalásokat és indítványokat mutatják. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy képviselőink hányszor, miben és milyen hosszan hallatták a hangjukat az elmúlt egy évben.

Ágh Péter (Fidesz-KDNP) 15 alkalommal szólalt fel a honatyák előtt. A leghosszabb felszólalása hat és fél perces volt, akkor a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló vitába kapcsolódott be. Legutóbb március végén hallatta a hangját a nemzeti utasadat-információs rendszer létrehozása érdekében, illetve a bűnügyi, rendészeti tárgyú együttműködés keretében történő információcsere szabályozásával összefüggő törvények módosítása miatt kért szót. Beszélt még a magyar katonai szerepvállalásról, a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény módosításáról, egy új életpályáról, növekvő illetményekről, illetve a 112-s egységes segélyhívó rendszerről is. A képviselő az elmúlt ciklus során is aktív volt, 134-szer kért szót.

A képviselő a honvédelmi es rendészeti bizottság tagjaként több országos szakmai ügyben szólalt fel, valamint a körzetet érintő témában is hallatta a hangját. Többek között a vépi és a vassurányi kastélyfelújítás kapcsán, valamint a hűség falvainak ügyében is szólásra emelkedett.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter (Fidesz-KDNP) 34 alkalommal hallatta eddig a hangját. Leghosszabban, több mint fél órán át elmélkedett a honvédek jogállásával, valamint a hadigondozással összefüggő egyes törvények módosításáról. Több mint húsz percet beszélt a magyar katonák különböző külföldi műveletekben történő szerepvállalásáról, de volt előterjesztő nyitóbeszéde  a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való részvételéről is. Legutóbb április 14-én kért szót napirendek előtt a szíriai polgárháború és az Iszlám Állam kegyetlenkedései miatt. Az egy év során több kérdést („Az USA füttyentésére összeáll az Orbán-Gyurcsány koalíció?” vagy a „Hol a fedezet a NATO csúcson tett kötelezettségvállalás teljesítésére?”) is megválaszolt. Dr. Hende Csaba az előző ciklus négy éve alatt 80 alkalommal szólhatott.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár (Fidesz-KDNP) 19-szer kért szót. A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításáról beszélt a leghosszabban, majdnem tíz percig, de nyitóbeszédet terjesztett elő egyebek között az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítása kapcsán. Legutóbb, március 23-án a „Jelent-e bármit a kormánynak természeti értékeink védelme? Avagy csak felszámolandó akadálynak tekintik a természetvédelmet?” című kérdést válaszolta meg. Emellett sokat foglalkozott az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer továbbfejlesztésével összefüggésben egyes törvények módosításával és a veszélyes hulladékokkal is. Az elmúlt ciklusban 43-szor mondott beszédet.

Bana Tibor (Jobbik) is igen aktív volt az elmúlt egy év során, összesen 36-szor emelkedett szólásra. Vezérszónoki felszólalása volt a leghosszabb, majdnem 13 perces, melyben a tudományos kutatásról, a fejlesztésről és az innovációról beszélt. Szót kért az idei költségvetés kapcsán, fejtegette a Magyarországról történő elvándorlás okait és a folyamat megállításának lehetséges megoldásait, és a tizennyolcadik életévet be nem töltött személyek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények visszaszorítása érdekében szükséges intézkedések megtétele miatt is hallatta a hangját. Legutóbb március végén szólalt fel a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való részvétele miatt. Akkor is majdnem 10 percet beszélt. A legutóbbi ciklusban 94 alkalommal hallatta hangját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!