Hírek

2017.08.18. 19:15

Barcelona: "Azért nem vagyok teljesen nyugodt"

BARCELONA - Magyar sérültje is van a csütörtök délutáni barcelonai terrortámadásnak és 14-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Szombathelyről elszármazott barcelonaiakkal beszéltünk: nem tervezik, hogy elhagyják a várost.

Bakos Ágnes

Magyar sérült

Tizennégyre nőtt a barcelonai és cambrilsi gázolásos merényletek halálos áldozatainak száma - írta péntek délután Twitter-profilján a katalán sürgősségi szolgálat. A barcelonai merénylet sebesültjeinek száma 130, közülük 17 állapota válságos és harmincé súlyos. A helyszíni beszámolók szerint 34 országból vannak áldozatok a két merényletben. Az egyik sérült magyar: a nő kartörést szenvedett, a barcelonai főkonzulátus munkatársai személyesen felvették vele a kapcsolatot, de nem kért konzuli segítséget. A főkonzulátus folyamatos ügyeletet biztosít, a külképviselet a +34 629745593-as számon érhető el. Jelenleg mintegy háromezer magyar tartózkodik Katalóniában - vannak szombathelyiek is.

Vivien

Naponta megfordult a La Ramblán a Barcelonában tanuló szombathelyi Seregély Vivien. Csütörtökön, a támadás után azonnal a szüleit értesítette: él, és minden rendben van vele.

Április óta tanul marketinget Barcelonában a 23 éves szombathelyi lány, aki akár a La Ramblán is tartózkodhatott volna csütörtökön este: gyakran járt ugyanis a barátaival a barcelonai főutcán, ami 15 percnyire van metróval a lakhelyétől. A felkapott környék közlekedési csomópont; koktélbárok, éttermek várják benne a turistákat, onnan nyílik a katalán piac, a La Boqueria, és onnan lehet elindulni a tengerpart irányába - ő és a társai nem egyszer fordultak meg ott az utóbbi időben. Csütörtökön késő délután otthon volt a szállásán Vivien, amikor a fehér furgon belehajtott a tömegbe a zsúfolt sétálóutcában.

A szombathelyi lány egészen eddig nagyon jól érezte magát a katalán fővárosban: európai, Costa Rica-i, kolumbiai, grúz, kuvaiti, argentin, szír és marokkói csoporttársai is vannak, akikkel a legnagyobb egyetértésben élték a diákok életét. Most félnek mindannyian

Vivien a történtek ellenére nem tervezi, hogy február előtt hazatér Barcelonából.

Péter

Nem tervez hazautazást Büki Péter sem. - Akkor elérnék a céljukat - kommentálta a hazatérést a vendéglős. - Azért nem vagyok nyugodt. Itt állok, ahol a merénylő felhajtott a furgonnal az emberek közé. Máshol a városban nem érezni ezt a hangulatot - számolt be Péter alig 24 órával a támadás után közvetlenül a helyszínről.

Azt mondta, rengeteg a rendőr: golyóálló mellényben vannak, máskor ilyet nem látni Barcelonában. Az is hozzá tartozik, hogy mosolyognak, kedvesek az egyenruhások, ahogy Péter megfogalmazta, ez pszichológiailag fontos lehet. Azt is hozzátette, hogy egyébként biztonságos város Barcelona - csütörtökig legfeljebb zsebesekkel találkozott. Miközben beszéltünk, látta, hogy rendőrök állták el a forgalmas utcát, ott, ahol esetleg fel lehetne hajtani a gyalogosok közé. És látta az emlékezés mécseseit, virágait is.

Emlékezés

Péntek délben mintegy százezer ember vett részt a város szívében található Catalunya téren tartott megemlékezésen: egyperces néma csenddel tisztelegtek a merényletek áldozatai előtt.

Barcelonában tegnap egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt a katalán fővárostól mintegy 120 kilométerre délre fekvő Cambrilsban és az előző napon a barcelonai La Ramblán elkövetett gázolásos merényletet követően Fotó: MTI/EPA/Alejandro Garcia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!