Hírek

2016.01.04. 18:50

Behavazott egész Vas megye

Van, ahol csak mutatóban esett hó, de csúszós utakra mindenütt számítani kell. Néhány fagypont feletti nap után megint támad az igazi tél!

Bakos Ágnes

Szombathelyen és az Őrségben esett a legtöbb hó a hétvégén és hétfőn. Szombathelyről és Rábagyarmatról legutóbb három centiméternyi havat jelentettek a meteorológiai észlelők. Szalafőről, Kercaszomorról, Kőszegről, valamint Pinkamindszentről is kettő centiméternyi hóról van hír. Az egy centiméternyi téli csapadék a jellemző a hétvége és a hétfői havazás után Vas megyében. Ennyit jelentettek Csepregről, Jákról, Káldról és Gasztonyból. Csupán lepel mennyiségű hó maradt meg Nick településen.

A FOLYTATÁS

A jelenlegi előrejelzések szerint kedden és szerdán még érkezik, érkezhet hóutánpótlás Szombathelyre és szerte Vas megyébe. Nem kell sok téli csapadékra számítanunk: az eddig lehullott három centiméternyi hó mellé még legfeljebb ugyanennyi eshet. A Kárpát-medencétől délre egy mediterrán ciklon vonul kelet felé - ez alakítja hazánk időjárását kedd estig. Több hullámban nedves, kissé enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Közben a derültebb órák erős fagyokat hoznak: hétfőn sem emelkedett -7 fok fölé a hőmérséklet - emlékeztetett Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Várhatóan a hét második felében még éjszaka sem lesznek mínuszok, csütörtöktől vasárnapig 0 fok körüli minimum hőmérsékletet és +3, +5 fok körüli maximumokat ígérnek. Az észlelő azt mondta: a ködös, nyirkos időben a mostaninál is veszélyesebb lehet a közlekedés! Hamar visszatér az igazi tél, január 14-e körül jeges szél hoz újabb téli napokat.

CSÚSZÓS UTAK

A téli időjárás fokozott óvatosságot követel az autósoktól, illetve minden közlekedőtől - írta felhívásában a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. Már hetek óta rendszeresen megjelent a figyelmeztetés, ami arra szólította fel az autósokat, hogy készítsék fel járműveiket a fagyra, hóra. A jól működő fékrendszer, a láthatóság fontos. A közlekedés „gyengébb” résztvevőire is figyelni kell: sokan kerékpároznak a jeges, havas utakon is és védtelenebbek ilyenkor a gyalogosok! Aki hosszabb útra indul, az készüljön fel, hogy az úton ragadhat - persze nem három centiméternyi friss hótól, de a hónap második felére ígérkező jeges szél emelhet majd hótorlaszokat, ha további hóesés is lesz. Lehetőség szerint teletankolt járművel induljanak útnak és nem baj, ha kerül a csomagtartóba hólapát, valamint takarók.

BARNA BURKOLATOK

Már majdnem két hónapja, november 10-ével megkezdődött a tél a Magyar Közút Vas Megyei Igazgatóságán. Élesben az idei télen csak most volt szükség a gépekre Vas megye 1565 kilométer hosszú közúthálózatán. 6040 tonna sóval és 2670 tonna érdesítő anyaggal „tankoltak fel” a vasi mérnökségek - és használták is bőven a síkosságmentesítő anyagokat a hétvégén és hétfőn is. Kidolgozott rend szerint kerül a jeget oldó só az utakra: az úgynevezett preventív védekezés esetén például elegendő 5-10 gramm négyzetméterenként. Azt tudni kell minden autósnak, hogy a só csak -7 fokig olvasztja a jeget! Az alatt már nem azonnali a hatás - márpedig ilyen hideget tapasztalhattunk az elmúlt három napban. A közútkezelő minden járműve munkában volt hétfőn, de másfél-két centiméternyi hóval nem tudnak „csodát tenni” a szakemberek. Ez az a vastagság, amit több helyen célszerűbb az úton hagyni. Ha hóekével letolják, akkor az új, minőségi burkolaton vékony filmrétegben megmarad a jég. A régi, esetenként „hézagos” burkolaton pedig egyenetlenül tudja csak letolni a hóeke a ráhullott havat. A szakemberek mindig a lehető legjobb megoldást választják, így még a meredek őrségi utakon sem fehér, hanem barna, vagyis felsózott, a havazáshoz képest jól járható utak fogadták az autósokat. A hétvégén több baleset is történt a csúszós utakon, hétfőn napközben nem kellett árokba vagy egymásnak csúszott kocsikat menteni - legalábbis a rendőrségi és katasztrófavédelmi beszámolók szerint.



TÉLI ROMANTIKA

Azt senki nem vitatja, hogy a téli csapadék gyönyörű.

Persze könnyebb ezt mondani Kőszeg belvárosában sétálva, mint a 86-os főúton kamionok között araszolva. A gyerekek a tél nyertesei: a téli tanítási szünet végére, de megérkezett a várva várt havazás, azzal pedig a szánkózás és a hóangyalkészítés lehetősége!



A csúszós utak emléke elmúlik, visszagondolva majd csak a szép tájakra és a hógolyózásra gondolunk - a júliusi 40 fokos melegben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!