Hírek

2016.07.31. 09:01

Hol kell sütni a legfinomabb langallót?

Bejcgyertyános - Falunapját tartja a vasi kistelepülés, ahol aktív közösségi élet mellett napjainkban a helyi értékeket is gyűjtik. A községben finom a kemencében sült langalló.

Turbók Attila

Szinte mindenhol lelkes fiatalok, sütő-főző asszonyok, szervező-rendező önkéntesek, civil szervezetek tagjai, önkormányzati képviselők és a munkájukat koordináló polgármester asszony. Egy vasi kistelepülés a falunapjára készül, amikor a Vas Népe Bejcgyertyánosra látogatott. – Igény a község lakosai részéről a mind több helyi program – utal a készülődésre Lendvai Veronika polgármester. A nemrég megválasztott faluvezető a Teleházba kalauzol bennünket, melyről elmondta, hogy a község igazi többfunkciós intézménye. Van itt minden, a helyi festőművész alkotásai mellett egyre sokasodó helyi értékek, a fonott kosarak, a naponta gyűjtött, régi hétköznapi élet kellékei. – A falunap egyik programja a helyi értékek összegyűjtése, melyből aztán egy tárlatot szeretnénk létrehozni Bejcgyertyánoson – mondta a polgármester. A gyűjtésbe a fiatalok mellett nagy szerepet kaptak a civil szervezetek, egyesületek, a közösségi élet motorjai. Megtudtuk, hogy három civil szervezet és több helyi csoport szervezi a bejci közösségi életet, melyre nagyon büszkék a falubeliek.

Dr. Wächter Walter, korábbi háziorvos emlékére ötödször szervezett asztalitenisz bajnokság, ünnepi szentmise és körmenet szombat délelőtt zajlott a településen. Késő délután a „Mi parazsunk” címmel szerveztek programot, ahol a tíz éve felújított régi kemencében sütötték a langallót, melyet többek közt Pászthory Lajosné, Tamics Jánosné és Horváth Péterné készített elő. A közös munkából az egyre gyűlő fiatalság is kiveszi részét. Míg Németh Mátyás, Takács Dániel és Varga Rudolf a szabadtéri tüzet élesztgették, addig a fiatalabbak a faluház számítógépei mellett a rendezvényre készültek.

- Nemrég sikerült partneri kapcsolatot teremteni a szlovéniai Gyertyános/Gaberje településsel, ahol a szlovének ötletéből rendezik évente a Gyertyános nevű települések találkozóját. Reményeink szerint egy sikeres együttműködés alapjait raktuk le a minapi, kinti találkozón, most pedig a szlovének nyolc fős küldöttségét köszönthetjük nálunk – mondta Bejcgyertyános polgármestere a Vas Népének.

Lendvai Veronika hozzátette, a falunapi programok részeként meghirdetett helyi értékgyűjtéssel könnyű helyzetben vannak, hiszen a Vas megyei kistelepülésen napjainkig hagyomány a kosárfonás, melyet többek közt Pados Zoltán népi iparművész egészen napjainkig művel. Meg kell említeni Pászthory Lajos festőművészt is, akivel a falunapon el is tudtunk beszélgetni. – Csendes, de a közösségi élettől mégis zajló falu a mienk, ahol egy pohár bor mellett (évente rendeznek helyi borversenyt) jól elbeszélget egymással öreg és fiatal – jegyezte meg az egyik helybéli.

Vasárnap a szlovén delegáció fogadása után kulturális programokkal, főzőversennyel folytatódik és este bállal zárul a falu kétnapos ünnepe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!