Hírek

2015.01.23. 15:45

Bekeményít az időjárás, az erős szél miatt adtak ki riasztást Vas megyére

Szombathely - Ismét bekeményít a tél, újabb havazás várható erős légmozgással. A szél erőssége miatt elsőfokú riasztást adtak ki a megyénkre.

Bajdó Bettina

Több helyen viharos széllel, csapadékkal hidegfront érte el az országot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombatra a viharos szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést. Vas megyében a legerősebb széllökések elérhetik a 70 kilométer/órát is. Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz egy és plusz öt, a legmagasabb hőmérséklet nulla és plusz hét fok között valószínű, a legenyhébb idő északkeleten várható.

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy a magasban már pénteken megkezdődött a lehűlés a térségünkben. Éjjel nálunk is számítottak havazásra, ám a fagypont körüli értékek miatt csak a magasabban fekvő területeken maradt meg a hó.

- Kisebb havazás, hózáporok vasárnap és kedden is lesznek, tehát marad a változatos, gyakran szeles idő - folytatta az észlelő. - A szél a hőérzetünket jelentősen ronthatja. A hőmérséklet eleinte fagypont közelében lesz, viszont az átmenetileg tisztább égbolt mellett és gyengébb szélben lehetnek alacsonyabb értékek, mínusz öt fok körül hétfőtől szerda éjszakáig. Egy markáns ciklon fejlődik és helyeződik át Közép-Európa térsége fölé a jövő hét második felében, akkor eleinte ónos eső, eső várható. Enyhe akkor sem lesz igazán az idő, nulla és plusz öt fok lehet, hétvégén pedig Nyugat felől újabb havazás jöhet szélerősödés mellett. Mivel addig még egy hét van hátra, természetesen e tekintetben még bizonytalanok az adatok.

Az észlelő hozzáfűzte még, hogy ezeken a napokon (csütörtöktől szombatig) nagyon alacsony lesz a tengerszintre átszámított légnyomás, a legtöbbet csütörtökön süllyed. Akinek van barométere, egyéb mérőeszköze, ezt tapasztalni fogja, az arra érzékenyek pedig meg is érzik. Az Alpokban sokat javulnak a hóviszonyok (főképp a nyugati és északi területeken), Németországban, a Benelux térségben, Franciaország keleti területein is kiterjedtebben havazott, havazik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!