Hírek

2016.07.09. 09:44

Belecsapunk a lecsóba - Sokan és sokféleképp készítik el nyáron ezt a magyaros és férfias ételt

Kétségkívül beköszöntött a lecsószezon. Hiszen mindenünnen hallani, hogy ezt készítenek odahaza, kerti partikon. A lecsó kifejezetten férfias étel - abban az értelemben, hogy szívesen főzi az erősebb nem.

Peltzer Géza

A lecsó kifejezetten férfias étel - abban az értelemben, hogy szívesen főzi az erősebb nem. Saját receptjeikkel szívesen dicsekednek azok, akik már nagy rutinra tettek szert ennek az ételnek az elkészítésében.

A piacon Skerlec Andrásné, az egyik árus mutatja a paradicsomot, paprikát. A lecsószezon - a szakértők szerint - csak akkor kezdődhet, amikor már van magyar földben termett paprika, hagyma, paprika (Fotó: Unger Tamás)

Valójában egyszerű ételről van szó, hiszen a paprikán, illetve a paradicsomon kívül már csak az ízesítéshez, és tartalmassá tételéhez használt alapanyagok kellenek hozzá - a viták ezért leginkább arról szólnak, hogy a szükséges alapanyagok milyen sorrendben kerülnek a serpenyőbe, vagy a kondérba. És persze vannak apró, de a végeredmény szempontjából fontos ízesítési trükkök. Férfiakat kérdeztünk arról, hogy ők hogyan készítik a lecsót.

Kazári István közel húsz éve főz már, idén többször készített lecsót gyerekeinek odahaza.

- Bőségesen teszek hagymát zsiradékba, esetleg egy kis füstölt szalonnát is adok hozzá. A paradicsomot nem hámozom meg, gerezdekre vágom, majd a hagymára teszem, hogy levet engedjen. Addig kicsumázom a megmosott paprikát karikákra vágom, és ráteszem a paradicsomra. Kicsit megsózom, hogy könnyebben puhuljon, de arra vigyázok, hogy kicsit roppanós legyen, mire kész az étel. Erős paprikát és kis borsot teszek hozzá, ha felnőtteknek szánom az ételt. Tojással vagy kolbásszal mindenki maga ízesíti, gazdagítja a lecsót.

Gombás Imre ha lehet kapni, olyan paprikát vásárol a lecsóhoz, amelyik már kicsit édesebb, kicsit bepirosodik. A lecsófőzést ő a paprikával kezdi.

- Mindig zsírt használok, ebbe teszem a nagyon apróra vágott hagymát - folytatja Gombás Imre. - Majd belekerül a kicsumázott, és vékony szeletekre felvágott paprika. A paradicsomot is ugyanúgy vékony szeletekre vágom, és fedő alatt párolom az ételt. Teszek hozzá még zöld csípős paprikát is, és amikor már lágy a paprika, nem roppanik, teszem hozzá a karikára vágott száraz parasztkolbászt, vagy lógyulait. Az ízesítéshez mindig használok ételízesítőt is.

A viták leginkább arról szólnak, hogy a szükséges alapanyagok milyen sorrendben kerülnek a serpenyőbe, vagy a kondérba (Fotó: Peltzer Géza)

Németh Lajos viszont a kolbásszal kezdi a lecsófőzést.

- Általában tíz főre készítem a lecsót lábosban, amihez 4-5 kiló paprika kell, és körülbelül 6-7 darab paradicsom - árulja el lapunknak a lelkes szakács. - A hagymát először megdinsztelem, és ráteszem a karikára vágott lecsókolbászt. Ezután kerül rá a meghámozott, karikára vágott paradicsom. Ezt követően teszem be a paprikát - ha szép, még a magot is bennhagyom. Majd jöhet rá a fokhagyma, a bors, a köménymag és a piros paprika. Folyamatosan dinsztelem, a lényeg az, hogy zaftos legyen, ne pedig leveses.

És akkor nézzük, hogyan készíti a lecsót a mesterszakács, Lőke István: - A lecsószezon akkor kezdődhet, amikor már van magyar földben termett paprika, hagyma, és paprika - magyarázza. - A nagyon apróra összevágott hagymát szalonnával együtt pirítom zsiradékon, amíg narancssárga nem lesz. Utána kerül rá a paprika, amit lehet kockára, karikára, szeletre vágni. Kicsit megsózom, amikor megpuhult, összeesett a paprika, akkor kell rátenni a meghámozott, kockára vágott paradicsomot. Ezt készre pároljuk, amikor elkészül, ízesítjük sóval. Én nem teszek hozzá tojást, kolbászt, illetve gombát sem, mert az eredeti magyar lecsóban ezek nincsenek benne.

Címkék#lecsó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!