Hírek

2014.07.06. 16:55

Bencés örökség

Kám - Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője mutatott be vasárnap emlékmisét dr. Holenda Barnabás volt bencés gimnáziumi igazgató, a falu szülötte emlékére.

Tersztyánszky Krisztina

Kozma atya győri bencés diákként maga is nagy tisztelője volt a kámi származású igazgatónak.

– Az ötvenes években bencés diáknak lenni kitüntetés és egyben vakmerő vállalkozás volt – idézte emlékeit a közismert egyházi személyiség. – Kitüntetés volt, mert a bencéseknél tanultuk meg azt, ami értelmet ad az emberi életnek. Hogy az élet ajándék, és ezt az ajándékot akkor hasznosítja valaki jól, ha nem önmagáért, hanem másokért él. Ugyanakkor, aki belépett ebbe az iskolába, annak folyamatos figyelő szemekre is számítania kellett, mint ahogy arra is, hogy az egyetemre sokszor csak több évi „böjt" után vették fel. Mégis sok család fontosabbnak tartotta az evilági karriernél, hogy fia emberhez méltó életszemléletet kapjon.

Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője az emléktábla előtt. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Szeretetszolgálati munkájából Kozma atya egy Srí lanka-i esetet idézett fel. A cunami idején egy helyi kormánytisztviselő megkérdezte tőle: „Mekkora ország Magyarország?" „Épp, mint Srí Lanka" – hangzott a válasz. „Miért?" „Mert Magyarország segített a legtöbbet a katasztrófa idején. Számunkra Magyarország a legnagyobb" – hangzott a kormánytisztviselő vallomása.

Címkék#Kám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!