Hírek

2014.09.15. 18:50

Bennfentes - Magyar Dal Napja

Rengeteg program kínálta magát a hétvégén. A Bennfentes stábja a Magyar dal napját várta a legjobban. Az eső szerencsére megkegyelmezett a 30Y-rajongóknak, zavartalanul bulizhattak a Fő téri nagyszínpad előtt.

Kovács Ágnes


ÚJ VILÁG – Nem volt könnyű lencsevégre kapni az Újvilág utca tagjait. Aki járt már a fiatal banda koncertjén, jól ismeri a tagokat: Doma Bence (gitár, ének), Jánny Dominik (dob), Puskás Mátyás (gitár, ének) és Varga Dominik (basszusgitár, ének). Nemcsak fellépni jöttek a Magyar dal napjára, de lelkesen buliztak is – a többi mellett – a 30Y-koncerten. Hol máshol találtuk volna meg őket, ha nem az első sorban! A zenekar tagjai egytől egyig fújták a dalokat. Azt mondták, igazi rajongók. 2010 óta alkotnak egy csapatot, azóta megjárták a Savaria Történelmi Karnevált és a Volt Fesztivált is.

RAJONGÁS – A 30Y koncertjére szinte még a nap is kisütött. Varga Ádám, a banda basszusgitárosa lelkesen fogadta a színpad előtt tomboló fiatalokat. Többen az Ül és vár című dalt akarták azonnal hallani.


LELKESEDÉS – Németh Bence állítja, tipikus indie-folk stílusban játszik a Karak. Saját bevallásuk szerint nagy súlyt helyeznek a népzenei hangzásra is. Igen, képzeljék: a zenekar nevét a híres Fekete István-meséből kapta. A kis Vuk nevelője, Karak a keresztapjuk. Elfelejtettem megkérdezni tőlük, jól gondolom-e, de talán a történet rajzfilm adaptációjából, Csákányi László senki mással össze nem téveszthető hangja miatt választották ezt a nevet.

TALENTUM – Balogh Zsolt jó ideje foglalkozik azzal, hogy fiatal tehetségeknek segít megtalálni a siker útját. Kezdetben menedzselte a Hooligans együttest és az Ocho Machot is. Most vele érkezett a Ga-Liba Fesztivál fellépője, Márió, de nemrég forgatott klipet a Zaporozsec Zenekarral. Zsolt büszkén meséli, hogy a történetben a barna köpenyes tanárt maga Jordán Tamás szombathelyi színigazgató alakítja. Friss energiákkal robbant a köztudatba a Karak és az Újvilág utca is, mindkét bandát Zsolt menedzseli.

VADONATÚJ – Beck Zoliékra várt Bor Eszter, Kiss Brigitta és Kósa Nikoletta is. Nem gondolkodtak sokat a válaszon, azonnal rávágták a kérdésemre: ők bizony igazi rajongók. Ha tehetik, követik kedvenceiket a nagy fesztiválokra is. Azt mondják, a Beck-szövegeket néha viccesen idézni is szokták egymás között. Jó előre kijöttek a koncertre, hogy a legjobb helyről figyelhessék a kedvenceiket. Választani is alig bírnak a dalok közül, végül mégis úgy döntöttek, a legjobb új szám: a 6milliárd.

DAL – Beck Zoltán otthonosan mozog a város utcáin. Kifejezetten jó emlékeket őriz arról az öt évről, amit Szombathelyen töltött el. A Derkovits és az Oladi lakótelep volt a bázis, de több olyan étterem és kocsma is van, amelyet régóta már csak az emlékezet őriz. A kispörkölt nokedlivel íze még ma is felidézi számára a főiskolás évek hangulatát. A 30Y frontemberével készült interjúnkat nemsokára olvashatják.

DEDIKÁLÁS – Fehér Renátó könyvbemutatója után a közönség személyes kérdésekkel fordult a szerzőhöz. Jó lett volna kicsit hallgatózni, de az illem ilyenkor nem engedi, hogy ezt tegyük. Renátó azt mondta: szeretné, ha verseiből nem az ő személyes életrajzát akarnák kiolvasni, sokkal érdekesebb az a játék, amellyel mindenki a saját történetét alkotja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!