Hírek

2017.03.17. 17:45

Hétfőn kezdik az építést - Aki teheti, kerülje el a Berzsenyi tér környékét a következő hónapokban

Szombathely - Aki teheti, kerülje el a Berzsenyi tér környékét a következő hetekben, hónapokban! Hétfőn kezdődnek ugyanis a felújítás kivitelezési munkálatai. November végére készül el a teljes rekonstrukció. Sétálóutca lesz: a város régi-új barokk városközpontja.

Bakos Ágnes

SZÉPÜL

„Faltól falig” megújítják a teret - így fogalmazott Hegyi Zoltán, a kivitelező cég ügyvezetője a pénteki bejáráson.

- Ahol most állunk, egy szökőkút medencéje lesz majd - mutatott a parkoló szélére az egyetemi épület előtt az ügyvezető. A megérkezés tere lesz - mondta a Berzsenyi térről dr. Puskás Tivadar polgármester. Emlékeztetett, hogy a Szent Márton-programban már megújult a Savaria Múzeum és a kertje, készül a Romkert és a Smidt Múzeum felújítása, és egyházmegyei beruházások is megvalósultak. A Berzsenyi tér és környékének megújítása az utolsó állomása a programnak. Sétálóutca lesz az egész terület, itt megszűnnek a parkolók, majd a Kőszegi utcai tömbbelsőben alakítanak ki legalább ennyi megállóhelyet - ezt már Lakézi Gábor, a városüzemeltetési osztály vezetője mondta el a tér átépítéséről. Kiemelte, hogy az aktuális forgalomkorlátozásokról folyamatosan tájékoztatják majd a szombathelyieket.

HÉTFŐTŐL

Március 20-án kezdődnek a korlátozások a környéken: először részlegesen zárják le a Fő tér 14. és a Széchenyi utca 10. előtti szakaszt, április végéig lesz érvényes a részleges korlátozás, majd egy héten át teljes lezárásra kell számítani. A területet a Petőfi utcától a Szily János utcáig az egyirányú Kőszegi és Széchenyi utcákon keresztül lehet megközelíteni. Csak az építést végzők hajthatnak be, és az ott lakók, de a gyalogosforgalmat folyamatosan engedik. A Kőszegi utcai intézmények és üzletek megközelítése miatt ideiglenesen kétirányú lesz a Kőszegi utca a Mártírok tere és a Fő tér 14. között. A járművek a taxiállomásnál tudnak megfordulni. A zökkenőmentes kétirányú forgalmat jelzőlámpa irányítja majd. A gyalogosok a jelzőlámpák között mű-anyag védőháló mögött közlekedhetnek.

Az átépítés után kevesebb parkolóhely lesz, sétálóutcaként funkcionál a Berzsenyi tér és környéke. A Széchenyi utcában kezdődik az építés
Fotó: Szombathely.hu

KÖZMŰ

Az első építési ütemben a Szily János utca és a Hollán Ernő utca vízhálózat-rekonstrukciója készül el. A város legrégebbi öntöttvas csővezetékét cserélik ki - mondta dr. Kohuth Viktor, a Vasi Víz Zrt. ügyvezetője. 42 bekötést érint a munka, ehhez a lakosság közreműködését is kérik, hiszen az érintett ingatlanok pincéjében is dolgozni kell a szakembereknek. Egy hónap van a „vizes” munkákra a területen, aztán az első felújítási ütemhez tartozik még a Széchenyi utca és a Berzsenyi tér burkolatának átépítése és a teljes burkolatmegújítás a Széchenyi utcában.

A munkálatok miatt ideiglenesen kétirányú lesz a Kőszegi utca a Mártírok tere és a Fő tér 14. között. A járművek a taxiállomásnál tudnak megfordulni. A zökkenőmentes kétirányú forgalmat jelzőlámpa irányítja majd napközben és éjszakánként is. A gyalogosok a jelzőlámpák között védőháló mögött közlekedhetnek
Grafika: Kelemen Attila

SÉTÁK

Szombathely is csatlakozik azon városok sorába, amelyek sétálóutcává építik történelmi negyedüket - mondta a körzet képviselője, dr. Takátsné dr. Tenki Mária. Szerinte azzal, hogy a tér és környéke meg-újul, nő az épületek értéke is. Azt reméli, örömmel veszik majd a szombathelyiek az új közlekedési rendet is a Berzsenyi tér környékén. A történelmi szépségről és értékről a kivitelező ügyvezetője is beszélt. Hegyi Zoltán elmondta, hogy voltak hasonló munkáik, van tapasztalatuk benne: szerte az országban foglalkoztak műemléki helyreállítással. Példaként említette a fővárosban a Várkert Bazárt és azt is, hogy a soproni belvárosban is hasonló építkezésen dolgoznak.



A kivitelezők összesen 16 300 négyzetméteres területet „vesznek kezelésbe”, újítanak meg Szombathely szívében a Berzsenyi téren, illetve a Szily János, a Széchenyi és a Hollán Ernő utcákban.

ZÖLD IS

Többféle burkolat kerül a Berzsenyi térre és környékére: részben a Fő tér „meghosszabbítása” lesz az új megjelenés. Használnak betont és gránitot is, és sok zöld felületet alakítanak ki. Ebből a látványterven is több látszik a mostaninál. A kivitelezés első üteme március 20-ával megkezdődik. Hogy minimalizálják a forgalmi akadályokat, összesen négy ütemben valósítják meg a kivitelezést. A negyedik ütem november 30-án zárul majd. Ha nem jönnek közbe nem várt akadályok, addigra elkészül Szombathely régi-új barokk belvárosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!