Hírek

2016.10.27. 15:18

Beszántották a csirkemaradványokat Gencsapátiban

Gencsapáti - Mára beszántották a gencsapáti szántóföldre múlt héten kiszórt csirkemaradványokat. A szakember szerint a kezeletlen hulladék kirakása büntethető.

Turbók Attila

- A gazdálkodóval egyeztettünk, és a csirkemaradványokat már az elmúlt hétvégén beszántotta a kérdéses területen - tájékoztatta lapunkat Bodorkós Ferenc, Gencsapáti polgármestere. A község vezetője egy múlt pénteki történetet „zárt le": akkor a község szélén egy szántóföldre csirkevágásból maradt fejeket, belsőségeket és tollmaradványokat szórtak ki. Egy helyi lakos tájékoztatása szerint azokban a napokban nem egy kutyát sétáltató panaszkodott, hogy kedvence bélmaradványokkal a szájában futkározott a környéken. A kutyások mellett a szomszédos utcák lakói is panaszkodtak az elviselhetetlen bűzre, amelyet a kiszórt állati hulladék okozott. Mi is ott jártunk, éreztük a bűzt, láttuk a kiszórt belsőségeket. A polgármester szerint a beszántással megszűnt a bűz, ám maga a tény, hogy állati maradványok kerültek a földekre, további gondolatokat szül.

A vágásból származó baromfimaradványok - a szabályok szerint állati melléktermékek - kihelyezése számtalan eljáráshoz, szabályhoz kötött, ezek be nem tartása büntetést is maga után vonhat.

- Úgy vélem, elég tanulsága van ennek az ügynek ahhoz, hogy a községben ne forduljon elő hasonló eset - fogalmazott Bodorkós Ferenc polgármester a minapi „csirkeügy" kapcsán. Mint lapunk is megírta, az elmúlt hét végén a község szélén fekvő földekre csirkefejeket, belsőségeket és egyéb maradványokat szórtak ki, komoly bűzt és több kellemetlenséget okozva a környék lakóinak. A föld tulajdonosa a polgármester közbenjárására beszántotta a területet, megszüntetve a szaghatást, ám az ügynek - a kellemetlenségek mellett - több tanulsága is van.

Úgy tudjuk, a föld tulajdonosa egy ismerősétől szerezte a trágyának használt hulladékot ami - azért jegyezzük meg - faluhelyen bevett szokás volt régebben, ám napjainkban ennek kihelyezéséhez különböző eljárásokra és engedélyekre van szükség.

Horváthné dr. Sélley Erzsébet, a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény és Talajvédelmi Főosztályának főállatorvosa elmondta: az állati melléktermékek felhasználásáról egy 2009-es uniós jogszabály rendelkezik. A baromfiból származó melléktermék úgynevezett 3-as kategóriájú állati eredetű hulladék, melynek termőföldre történő kihelyezése kezeletlen állapotban tilos. A kezelések közül a melléktermék komposztálása megfelelő eljárás, Vas megyében is létezik komposztálótelep. Az eljárást követően szakemberek vizsgálják mind a kezelt mellékterméket, mind a termőterületet, amelyről szakértő talajvédelmi tervet készít. A megfelelő engedélyek birtokában a földtulajdonos, földhasználó írásos hozzájárulása után öt évre szóló engedély adható ki. - Ezek megléte esetén és a kezelés elvégzése után aztán minden további nélkül felhasználható az emlegetett melléktermék - mondta lapunknak Horváthné dr. Sélley Erzsébet. Hozzátette: a szakértők a talajt is vizsgálják, például a túl savanyú talaj kizáró ok, nem is engedélyezik ilyen területen ennek felhasználását, hiszen ennek a trágyának környezet- és talajvédelmi következményei is vannak. Az igazgató főállatorvos arról is tájékoztatott, hogy ezen engedélyek, kezelések elmulasztása esetén hektáronként 100 ezer forintos bírság szabható ki. A Gencsapátiban kiszórt melléktermék eredetét jótékony homály fedi. Annyit lehet tudni, hogy a környéken csirkevágással nem foglalkoznak hivatalosan. Van egy cég, amelyik feldolgozást végez, ám vágóhídjuk nekik sincs. A cég vezetőjét nem értük el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!