Hírek

2017.07.09. 14:00

Jó idő, jó hangulat: ismét megmutatták Bükön, hogyan arattak elődeink

BÜKFÜRDŐ - Régre visszanyúló hagyománya van Bükön az aratásnak. A tradíciók tisztelete a modern korban is él: sokan kíváncsiak arra, hogyan zajlik a búza betakarítsa, ha száműzzük a gépeket.

Tóth Kata

Kézikaszás férfiak és kévekötő asszonyok lepték el a bükfürdői városrészt szombaton - búzát arattak a tradícióknak megfelelően.Tizenkét aratóbanda csaknem kétszáz tagja vágott neki a kemping melletti búzatábla betakarításának. Mindent úgy csináltak, mint eleink: száműzték a munkafolyamatokból a gépeket és csak saját erejüket és tudásukat használva arattak a bandák. A házigazdák öt új csapatot köszönthettek az idei eseményen: a Rábaközből fogadták a vállalkozó szellemű bandákat.

- A Dunántúlon Bük maradt az egyetlen olyan település, ahol máig életben tartják az aratás hagyományát, ezért is övezi évről évre nagy érdeklődés - mondta el köszöntőjében dr. Németh Sándor polgármester. A vasi fürdőváros legnagyobb múltú rendezvénye az aratóünnep: szombaton már 27. alkalommal szervezték meg a nagy érdeklődés övezte eseményt.

Idén szintén több száz ember kísérte figyelemmel az aratóbandákat: 12 csoport csaknem kétszáz emberrel vágott neki a búza betakarításának. Külön öröm volt, hogy öt új bandát köszönthettek a szervezők - a Rábaközből érkeztek. Boros László Attila, a fürdő vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte: a legnehezebb és egyben legörömtelibb nap volt a parasztemberek életében az aratás. Ezt ő maga is megtapasztalhatta: a büki csapat tagjaként idén övé volt az első kaszacsapás.

Az asszonyok gyorsan kévékbe kötötték a lekaszált búzát
Fotó: Unger Tamás

Tóth Tamás, a művelődési központ igazgatója kiemelte: fontos, hogy a hagyományokat a lehető legpontosabban mutassák be.

A megnyitón a polgármester ajándékkal köszöntött minden aratóbandát, amelyek tagjai aztán felsorakoztak a kemping melletti búzatáblához. A gyakorlott kaszás férfiak és a kévekötő hölgyek gyorsan dolgoztak: szinte negyed óra sem kellett a leggyorsabb csapatnak, hogy végezzenek a maguk részével.

A férfiak feladata a kaszálás volt
Fotó: Unger Tamás

Az előző évekhez képest az is nagy örömre adott okot, hogy sok gyermek érkezett az aratásra: népi viseletben, kiscsizmában vágtak neki a nagyokkal a betakarításnak.

A fárasztó munkát aztán mulatozás követte, az Apostol együttes koncertje után aratóbál zárta a napot a Spontán zenekarral.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!