Hírek

2014.11.01. 09:39

Bevállalja, igen vagy nem? Mi bevállaltuk!

Csernus Imre pszichiáter, teltház előtt beszélt félelmeinkről, a felnőttekről és az annak látszókról. A közönség soraiból kiválasztott nézőknek pedig szembesülniük kellett azzal, hogy nem úgy élnek, ahogy szeretnének.

Budai Dávid

Halloween napja nem csak a holt lelkek miatt ijesztő, hanem azért is, mert dr. Csernus Imre Szombathelyre látogatott, és bizony rémisztő dolog magunkkal szembe nézni. Az MMIK előtt fél hétkor már szép számmal gyülekeztek az érdeklődők, és 19.00 órakor zsúfolásig meg is telt a nagyterem. Csernus Imre Kiút című előadásán, mint mindig, a hölgyek voltak többségben. - Képzeljék el az újságíró úr az imént kérdezte meg tőlem, hogy készült-e valaha felmérés azzal kapcsolatban, hogy akik meghallgatják az előadásomat, később változtatnak-e az életükön, vagy minden marad a régiben: azt válaszoltam, hogy fogalmam sincs.

- Ezekkel a szavakkal kezdte előadását pénteken az ismert pszichiáter. Eláruljuk, ezt a kérdést, sok másik mellett, mi tettük fel Csernusnak, még az előadás előtt.(az interjú szövege hamarosan olvasható lesz). Bevallom engem a doktor úr stílusa vonzott elsősorban, mérhetetlenül szórakoztat ugyanis, ahogyan előadásain viselkedik. Mivel nem először voltam Csernus műsorán, így pontosan tudtam, hogy mindig kiválaszt magának néhány embert a hallgatóságból. Nem lepődtem meg azon sem, hogy aki a doktor úrral szembe kerül, az csak „veszíthet”. Rendkívüli érzékkel tapint mindig „áldozata” leggyengébb pontjára, amit a közönség örömére, pellengérre állít. Ezúttal egy fiatalember jelentkezett önként, hogy Csernus górcső alá vehesse.

Szerintem a doktor bárkiről bebizonyítja, hogy nem felnőtt, csak annak látszik. Csernus szerint ahhoz, hogy kijelenthessük magunkról az előbbit, ahhoz vállalnunk kell tetteinkért a felelősséget és nem hazudhatunk saját magunknak. A pszichiáter szerint, a magunk teremtette pokolból csak nekünk van lehetőségünk kimászni. Szó esett még az Y generációról, a férfi női szerepek felcserélődéséről, a bátorságról. Csernus bárkit zavarba hoz ártatlannak tűnő kérdéseivel, és akinek átnyújtja a mikrofont, előbb utóbb beismeri, hogy nem úgy él, ahogy szeretne. Ha lemerjük írni egy papírra, amit érzünk, már sokat tettünk azért, hogy megváltozzon az életünk.

A doktor szerint hatalmas egóval rendelkezik a mai kor embere, mindez azonban minimális önbizalommal párosul. Félünk az ismeretlentől, ezért váratlan helyzetben nem tudunk teljesíteni, aki Halloween éjszakáján megkapta a mikrofont az MMIK-ban arról ez kivétel nélkül ki is derült. Persze Csernusnak könnyű, ismeri az embereket, ebből él, ő van nyertes pozícióban, láthatóan jól érzi magát, nem csak, mint előadó, hanem amúgy is. A doktor szerint, aki nem szereti magát, az másoktól sem várhatja el, hogy szeressék. Szombathelyen mindig teltházasak az előadásai, úgy tűnik, mi szeretjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!