Hírek

2016.06.29. 16:11

Biztonságban vannak az Isztambulban nyaraló vasi turisták

Jelenleg is vannak olyan turisták Isztambulban, akik Vas megyéből indultak, de úgy tudjuk, mindenki jól van. Utazási irodákat kérdeztünk a törökországi nyaralásról, és kiderült, csekély az érdeklődés, de hiába történt most terrortámadás, félelemre hivatkozva nem állhatunk el az úttól.

Budai Dávid

Mint ismeretes, a kedden késő este történt robbantássorozat 41 halálos áldozatot és 239 sebesültet követelt, úgy tudni, az Iszlám Állam állhat az Isztambulban elkövetett merénylet mögött, ahol három öngyilkos merénylő Kalasnyikovokkal lövöldözött, majd felrobbantotta magát az Atatürk repülőtéren, amely egyébként a világ 11. legnagyobb reptere.

Fotó: tasnimnews

Egy sárvári utazási iroda munkatársa, Horváth Eszter elmondta: indítanak utakat Törökországba, de jelenleg egyetlen utasuk sem tartózkodik az országban, viszont most csütörtökön egy ügyfelük indul a török riviérára. Mint kiderült, ő az isztambuli terrortámadás ellenére sem mondta vissza az utat. A visszamondás egyébként sem olyan egyszerű, általában az indulás előtt egy héttel már százszázalékos a kötbér, de a szerződések utazási irodánként eltérhetnek a lemondás feltételeitől.

- Ha valaki most bejönne, és azt mondaná, hogy Isztambulba szeretne menni, én biztosan lebeszélném, hangsúlyozta az utazási iroda munkatársa, majd hozzátette: a tengerpartra nyugodtan mehetnek és mennek is az utasok, igaz most nincsenek túl sokan, mivel az utóbbi időben visszaesett az érdeklődés.
Ugyanezt erősítette meg egy szombathelyi utazási iroda munkatársa, Raschka Éva is, aki elmondta: Törökország az érdeklődés szempontjából finoman szólva sem áll most az első helyen. Hozzátette: ők nem indítanak utakat az országba, ám partnereiken keresztül közvetítenek nyaralásokat, jelenleg azonban egyetlen utasuk sincs kint. Megtudtuk, hogy tavaly Isztambulban több ügyfelük is megfordult, de idén úgy néz ki, senki nem akar menni. Ahogyan Raschka Éva fogalmazott: Törökország-imádó utasaink is inkább lemondanak az útról, a mostani terrorcselekmény után pedig valószínűleg ez még inkább így lesz. Az utazási iroda munkatársa hangsúlyozta: az, hogy fél az utas, még nem elegendő az út lemondásához. Azonban mindjárt más a  helyzet, ha a Külügyminisztérium besorolása megváltozik az adott országot illetően. Amennyiben Törökország  a  nem javasolt úti  célok közé kerül, az út lemondható. Jelenleg a Külügyminisztérium Törökországot a fokozott biztonsági  kockázatot rejtő országok  közé sorolja,  és csak a szíriai határ menti tartományok tartoznak a nem javasolt úti célok közé. A minisztérium a merénylet után közleményt tett közzé, miszerint továbbra is feltétlenül javasolják, hogy isztambuli tartózkodásuk során kerüljék a zsúfolt helyeket, és mindenképpen regisztrálják utazásukat a konzuli szolgálat honlapján.

Egy másik szombathelyi utazási irodában Horváth Anikó szintén azt mondta, hogy a török utakra most nincs kereslet, ennek pedig nyilván éppen az az oka, hogy az emberek félnek, ráadásul a török utak nem is olyan olcsók, mint azt várnánk. Megtudtuk: nekik vannak kint ügyfeleik Isztambulban, de senki sincs veszélyben, ugyanúgy mennek az üdülőprogramok, mint máskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!