Hírek

2014.07.16. 12:27

Biztonságosak a vasi szállodák

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság április, május és június hónapokban ellenőrizte a megye területén található szállodákat, valamint az ötven fő feletti befogadó képességű moteleket, panziókat és üdülőszállodákat.

Kezdetét vette a nyár és ezzel együtt a szállásfoglalások száma is megemelkedett a megyében. A nyaralások alkalmával több család az adott terület szállodáját, panzióját választja szálláshelyként, ezért a turistaszezont megelőző időszakban a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nagy hangsúlyt fektetett a szállást adó intézmények ellenőrzésére, annak érdekében, hogy a vendégek biztonságos körülmények között élvezhessék az üdülés minden pillanatát.

A főszezont megelőzően a katasztrófavédelemi kirendeltségek feltáró jellegű ellenőrzéseket végeztek a megye illetékes területén található összes szállásépületben. Az említett három hónapban harminchat létesítmény tűzvédelmi-, iparbiztonsági- és polgári védelmi előírásainak betartását vizsgálták. Olyan hiányosság, amely a vendégeket közvetlenül veszélyezteti, illetve azonnali bírság kiszabását alapozza meg, az ellenőrzött szállásépületek közül csupán egy esetben fordult elő. A hiányosságok jelentős része adminisztratív jellegű hiba volt (tűzriadó terv, tűzvédelmi szabályzat aktualizálása, szobák elhagyásának többnyelvű feliratozása), de ezek mellett az igazgatóság szakemberei találkoztak tárolási és ellenőrzési kötelezettség elmulasztásával is.

A tűzvédelmi előírások betartásának hiányosságából adódóan egy esetben szabtak ki bírságot, valamint huszonegy esetben adtak ki hatósági felhívást az ellenőrzést lefolytató katasztrófavédelmi szakemberek.

Iparbiztonsági szempontból felmérték a szálláshelyeken található veszélyes anyagokat, elsősorban a víztisztító szerek mennyiségét. Ezeket a helyszíni szemle során megfelelőnek találták, ezen a területen egy esetben sem indult hatósági eljárás.

Polgári védelmi területen a katasztrófavédelem vizsgálta, hogy a szálláshelyek rendkívüli téli időjárás során alkalmasak-e melegedőhelynek, illetve nyári hőség esetén klimatizált helyiségnek. Ezek mellett jegyzőkönyvben rögzítették az épületek befogadóképességét és műszaki jellemzőit.

Az igazgatóság szakemberei az ellenőrzéseket követően megállapították, hogy a szállodák, panziók vezetői kellő fontosságot tulajdonítanak a tűzvédelmi szabályok betartásának. A megfigyelt hiányosságok ellen tett intézkedések mind az üzemeltetők, mind a nyaralni, pihenni szándékozók érdekeit és a jövőbeni biztonságot szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!