Hírek

2017.05.24. 17:45

Kötelező borravaló? - Vas megyében is munkaerőhiánnyal küzd a vendéglátás

Kötelező szervizdíjat vezetnének be. Van, aki megengedhetetlen áremelést, más a bérek javításának lehetőségét látja az elképzelésben.

Budai Dávid

Vannak tipikusan borravalós szakmák, adunk a benzinkutasnak, adunk a pincérnek, adunk a pizzafutárnak. Néha csak kikerekítjük az összeget, máskor többet adunk, attól függően, hogy milyen a kedvünk, mennyire vagyunk elégedettek. A lényeg, hogy a döntés a mi kezünkben van. Miután diákéveimben mindhárom szakmát volt szerencsém kipróbálni, tudom, a borravalóval akkoriban komolyan lehetett számolni, összege sokszor a fizetésünket is meghaladta. Volt, hogy elosztottuk a jattot, volt, hogy mindenki magának keresett, a végén mindenki boldog volt. Most könnyen lehet, hogy új idők jönnek, ugyanis kötelező szervizdíjat vezetne be a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) az éttermekben, amelynek mértéke 8-15 százalék lenne, a tulajdonos döntésétől függően.

A szövetség szerint a javaslat megoldás lehetne a keresetek növelésére, és ezzel lehetővé válna a munkaerő megtartása és az ágazat fehérítése. A terv az, hogy a szervizdíj felosztását a tulajdonos az ott dolgozók bevonásával, közösen határozná meg, így a pénzből a felszolgálók mellett a konyhai személyzet is részesülhetne. Az MSZÉSZ szerint a szervizdíj nagyban hozzájárulhat a keresetek növeléséhez, és adózási szempontból is könnyen ellenőrizhető. Mivel a szervizdíj összegét a tulajdonos nem tudja más célra felhasználni, a javaslat ezért a munkavállalók érdekeit szolgálja. A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet is így látja, ezért támogatják is az ötletet, mivel szerintük most az esetek legalább felében a jattból a felszolgálók csak részben kapnak valamit, rosszabb esetben pedig semmit sem látnak belőle, az új szabályozással viszont garantáltan extra bevételt kapnának a dolgozók.

Ma már jóformán csak azok adnak borravalót, akik készpénzzel fizetnek, csakhogy ők egyre kevesebben vannak Fotó: Unger Tamás

Sokan azonban nincsenek elragadtatva a múlt héten, szerdán napvilágot látott ötlettől. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke a kötelező szervizdíj bevezetésében kötelező áremelést lát, és szerinte inkább az áfa további csökkentése lenne a jó megoldás. Bár ebből a vendégek sokat nem tapasztalhattak, a vendéglátás forgalmi adója az idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig öt százalékra mérséklődik majd.

Pammer István, a Kereskedők és Vendéglátók Vas Megyei Érdekvédelmi Szervezetének ügyvezetője szerint megosztja a szakmát a kérdés, azonban ő is úgy látja, a kötelező szervizdíj nem más, mint kötelező áremelés. A szakember nem nyúlna a most is érvényben lévő régi hagyományokon alapuló szokáshoz, vagyis hogy a vendég döntheti el, hogy ad borravalót, vagy sem. A tapasztalat egyébként az, hogy ad. A kötelező szervizdíj ötlete már csak azért sem életképes a szakember szerint, mert sok helyen már eleve be van építve az árba.

- A múltkor Debrecenben jártam, ki volt írva, hogy négyszáz forint a kávé, de mikor fizetni kellett, 460 forintot kértek a szervizdíj miatt. A magyar ember ilyenkor becsapottnak érzi magát, hiszen nem azt az árat fizettetik ki vele, mint amit feltüntettek. Ráadásul, míg egy 120 forintos kávénál fel sem fog tűnni a 8-15 százalékos emelés, addig egy négyszáz forintosnál már nagyon is feltűnik. Pammer István szerint a legnagyobb gond továbbra is azzal van, hogy hiába nő az életszínvonal, attól még messze vagyunk, hogy például egy színházi előadás után beüljünk egy étterembe, vagy hogy hetente egy-két nap vendéglőben vacsorázzunk. A vendéglátás jelenleg is hatalmas forráshiánnyal küzd, ezért sem volt érezhető az árakon a mostani áfacsökkentés, és valószínűleg ezért nem zuhannak majd az árak a jövő évi adócsökkentés után sem. A vendéglátásnak nagyon nagy az élőmunkaigénye, ami a lehető legdrágább dolog, főleg, hogy egy éttermi munkát semmi mással nem lehet összehasonlítani. Itt nincsenek hétvégék, nincsenek ünnepnapok, nincsenek esték. Amikor más pihen, a vendéglátós dolgozik. Ennek persze ára van. Ebben a pillanatban csak Szombathelyen és a környékén hatvan-hetven pincér és szakács azonnal el tudna helyezkedni.

- Épp a minap láttam egy celldömölki álláshirdetést, ahol 350 ezer forint nettót ígértek egy szakácsnak - mesélte a szakember.

Ha ez így van, akkor elképzelhető, hogy igaza lesz a Balatoni Turizmus Szövetség elnökének, aki szerint lassan elérjük az osztrák bérek hetven százalékát, ami az elnök szerint lélektani határnak számít, mert harminc százalék pluszért már nem sokan fogják vállalni a külföldi munkával járó többletterheket, az utazást, és hogy távol kell élni a családtól.

Söptei Zoltán és Homolya Gábor - akik mindeketten Szombathelyen vezetnek egy-egy éttermet - viszont éppen ellenkezőleg látják, szerintük a kötelező szervizdíj valóban megoldást nyújthat a munkaerő-problémára. Manapság ugyanis egyre inkább megszűnik a borravaló intézménye, főleg a szállodák éttermeiben, ahol mindent a szoba számlájára íratnak a vendégek. Az egyre elterjedtebb kártyás fizetések miatt azonban már egy sima étteremben is ritka a borravaló, márpedig enélkül, ahogyan Söptei Zoltán fogalmazott, nem pincér a pincér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!