Hírek

2016.02.26. 11:24

Börtönben jártak a tűzoltók

A szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetben tartott helyismereti foglalkozást február utolsó hetében a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állománya.

Február 24-én, 25-én és 26-án a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja részt vett azon a helyismereti foglalkozáson, melynek célja a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet tavaly átadott, új szárnyának megismerése volt.

A tűzoltók a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet együttműködése alapján végigjárták a legutóbb felavatott épületszárnyat, annak érdekében, hogy minden eshetőségre felkészülve, hatékonyan és gyorsan tudják végrehajtani feladataikat – az életmentést és tűzoltást –, ha szükséges.

Az intézmény rendeltetésének speciális jellegéből adódóan számos olyan helyzetre kell felkészülni a tűzoltóknak, amely adott esetben nehezítheti a tűzoltók beavatkozását. Különös figyelmet kell fordítani a fogvatartottakkal való bánásmódra, valamint az elhelyezési körülményeikből adódó sajátosságokra.

A helyismereti foglalkozás keretében a tűzoltók bejárták az épületszárnyat, megismerkedtek a tűzgátló ajtók, tűzoltókészülékek helyével, feltérképezték a menekülésre, menekítésre kijelölt útvonalakat, főbb veszélyforrásokat, valamint megtekintették a létesítmény alaprajzát, központi főkapcsolók, vízszerzési lehetőségek helyét.

Ha egy esetleges tűz üt ki egy épületben, ott minden percnek jelentősége van. A megszerzett helyismeret birtokában az egységek azonnal tudják, hol kell áramtalanítani, mely útvonalakon kell kimenteni az épületben tartózkodókat, és hol kell keresni az esetleges tüzet, vagyis rövidebb időn belül meg tudják kezdeni a beavatkozást, életmentést és az vagyonbiztonság megóvását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!