Hírek

2016.07.26. 17:10

Bosszúból kihívják egymásra a mentőt - Téves riasztások nyomába eredtünk

Volt, hogy a feleslegesen riasztott mentő súlyos balesetet szenvedett, és olyan is, akinek rendőri segítséggel hatoltak be a lakásába, pedig csak boltban volt.

Budai Dávid

Hogyan viselné, ha csapatával évi több mint 30 ezer hívást kellene fogadnia úgy, hogy mások élete a tét? Szeretne ekkora felelősséget? Bírná a stresszt? A Vas megyei mentésirányítóknak ez nem kérdés, ez a munkájuk. Persze nekik sem könnyű, mégis ami leginkább fárasztja őket mentálisan, az nem egy újraélesztés levezénylése, hanem a felesleges vagy rosszindulatú hívások kezelése.

A szombathelyi mentőállomáson Köcse Tamás vezető mentőtiszttel és Németh Tibor irányító csoportvezetővel beszélgettünk a mentőkhöz befutó téves hívásokról. Korábban Magyarországon a beavatkozást nem igénylő segélykérések aránya meghaladta a hetven százalékot. A 2014-ben Szombathelyen és Miskolcon létrehozott hívásfogadási központban viszont kiszűrik a fals riasztások nagy részét. Németh Tibor is megerősítette, amióta a 112-es segélyhívó szám működik, nagyságrendekkel kevesebb téves hívást kapnak, de azért még mindig van belőlük elég.

Archív fotó: Unger Tamás

TUDAKOZÓNAK NÉZIK A MENTŐKET

Még nem is léteztek mobiltelefonok, amikor az unatkozó gyerekek már a telefonbetyárkodással múlatták az időt. A "Kiss lakás? Cserélje nagyobbra!" típusú telefonhívások már a múlt ködébe vesznek, azonban a mentők a mai napig olyan telefonok tucatjait kapják, amelyek valamiért nem oda valók. Sokan a mentőket egyfajta tudakozónak tekintik, és a "hol van az ügyeletes fogorvos?"-tól kezdve, a "melyik gyógyszertár van nyitva?" kérdéseken át a "milyen gyógyszert vegyek be?" típusú problémákig bármi előfordulhat. Az emberek egy része a legnagyobb nyugalommal hívja ilyen és ehhez hasonló gondokkal a legfőbb segélyhívó számot, a 104-et. Napi húsz ilyen jellegű hívás is befuthat. Persze ezért a mentők nem haragszanak, és segítenek is, amiben tudnak, de azt azért jó tudni, hogy az ilyen típusú hívásokkal a segélykérő vonalat és az irányítókat is feleslegesen terhelik. Van aztán olyan is, aki csak beszélgetni szeretne egy jót. Sokan vannak, akik úgy hívják a mentőt, hogy nem ellenőrizték le annak szükségességét. Tipikus példa, hogy valaki lát az ablakból egy koccanást, és anélkül, hogy meggyőződne arról, van-e sérült, kihívja a mentőket. Ez a megoldás meglehetősen kényelmes, és a lelkiismeret megnyugtatására is kiválóan alkalmas, viszont beleártania sem kell a hívónak magát semmibe, valamint a felelősséget is remekül áthárította másra. És ha feleslegesen jön ki a mentő? Hát, annyi baj legyen.

EMBEREK ÉLETÉVEL JÁTSZIK, AKI FELESLEGESEN HÍV MENTŐT

Márpedig ez valóban baj. Minden tévesen riasztott mentő nem csak pénzt, paripát, fegyvert köt le, de feleslegesen teszi ki kockázatnak emberek tucatjait is, mivel minden kivonulás jelentős kockázattal jár. Múlt szombaton, Körmenden szenvedett balesetet egy mentő, mert nem adták meg neki az elsőbbséget, a kocsi több hónapra kiesett a forgalomból, a kár több millió forint. Szerencsére itt nem téves riasztás miatt vonultak, és személyi sérülés sem történt, azonban volt erre is példa. Köcse Tamás elmesélte, hogy jó húsz évvel ezelőtt egy árokba hajtott autóhoz riasztották őket. A vonuló mentő azonban a jeges úton összeütközött egy másik autóval. A mérleg: több súlyos sérült, és jelentős anyagi kár. Később kiderült, az autó, amiért a mentőket hívták, már egy nappal korábban az árokba csúszott, csak a tulajdonos még nem szállíttatta el. Feleslegesen kockáztattak, és súlyos árat fizettek érte. Mindezt azért, mert tévesen riasztották őket.

ELMENNEK A FÖLDÖN FEKVŐ EMBER MELLETT

Sokan, csak jóval az adott eset észlelése után hívják a mentőket. Simán elmennek egy földön fekvő ember mellett, mondván, nem az ő dolguk. Majd a lelkiismeretük elkezd dolgozni: lehet, hogy nem is részeg, csak rosszul lett... Erre félórás késéssel riasztják a mentőket, úgy, hogy már nincsenek a helyszínen, így az is lehet, hogy feleslegesen telefonálnak, és persze az is, hogy túl későn, márpedig az idő egy sürgős esetnél mindig döntő tényező, mint ahogyan a pontos helymeghatározás is. Előfordult, hogy egy autóban utazó utas szemtanúja volt egy balesetnek, és amikor a helyszínt próbálta meghatározni a mentőknek, Rábafüzesre emlékezett, mint utolsó településre, amit elhagytak, csakhogy azt nem vette számításba, hogy ő időközben elaludt, ezért valójában már Vasvár környékén jártak. Tévedése hosszú percekkel nyújtotta meg a segítség kiérkezését.

Sokan vannak olyanok, akik túlbuzgóságból, tudatlanságból vagy félelemből hívják ki a mentőket. Előfordul, hogy azért telefonálnak, mert már napok óta nem látták ismerősüket. Így volt, hogy a mentők, tűzoltók és a rendőrök együttesen hatoltak be egy lakásba, pedig a tulajdonos csak leugrott a boltba. Igaz, előfordult olyan is, hogy a budapesti rokonoknak rossz előérzetük volt, és mikor a mentők kiértek, valóban találtak egy sérültet, aki öngyilkosságot követett el. Az ő életét így sikerült megmenteni.

ÚTBAN VAN? HARAGSZIK RÁ? HÍVJON MENTŐT!

Az eddig említett téves hívások közös jellemzője, hogy mindegyiket jóhiszeműen indították, ráadásul a mentőkbe vetett bizalmat tükrözi, éppen ezért ezeken a hívásokon nincs is miért haragudni, esetleg csak bosszankodni lehet rajtuk. Vannak azonban kifejezetten rosszindulatú telefonálók. Az egyik csoportot az éretlenek alkotják, ők azok, akik heccből betelefonálnak valamilyen viccel, és lecsapják a kagylót. Számuk elenyésző, és mivel az okozott kár legfeljebb annyi, hogy foglalják a vonalat, említésre sem méltók.

Vannak aztán azok, akiknek az okoz örömet, hogy a fél város felbolydul, miközben szirénázva megérkezik egy adott pontra a mentőautó. Még többen pedig azok, akik - bosszúból vagy önző érdekből - indokolatlanul hívják ki valakire a mentőt. A bosszú hátterében általában párkapcsolati problémák, gyermekelhelyezési viták állnak, míg az önző érdek az szokott lenni, hogy rokonukat kórházba juttassák, hogy az ne legyen útban. Németh Tibor hangsúlyozta, szerencsére az évi több tízezer hívásból alig akad olyan rosszindulatú hívás, amely miatt feljelentést kell tenniük, idén összesen öt ilyen volt a megyében, és ami érdekes, hogy az ilyen típusú telefonálók jószerivel mind a városokból kerülnek ki.

Sok van viszont a durva hangvételű telefonból, ezeket nekik  ugyanúgy  kell fogad-niuk, mint bármilyen más hívást, még ha ez sokszor nem is könnyű.  Az  ilyen  típusú hívások az egyszerű káromkodástól egészen a fenyegetőzésig fajulhatnak. Egy sokat próbált mentésirányító persze tudja, hogy a felfokozott érzelmi állapotban sokszor ragadtatják el magukat az emberek, de azért senkinek sem esik jól a durva hangvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!