Hírek

2015.01.14. 11:17

Botrány az iskolában: pénzzel kiváltható az egyes?

Szombathely - Feltehetőleg diák készítette azt a tanórai videót, amiből az derül ki: meg lehetett vásárolni a tanulmányi előnyöket a Savaria Szakképző Iskolában.

Merklin Tímea

Az iskolaigazgató, Sümegi Tamás azt mondja, ez decemberi ügy, ő már lezárta. Úgy fogalmaz: a félreértésre okot adó osztálypénzszedési gyakorlat már decemberben tudomására jutott, és már akkor megszüntette.

Érdekes, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ most kezdett vizsgálódni. Amíg az eljárás tart, Fodor István, tankerület-igazgató nem nyilatkozik.

Ki készíthette a videót, és ki küldhette el a sajtónak? - kérdeztük Sümegi Tamás igazgatót, aki azt felelte, tudja, ki készítette, de azt nem, hogy ki küldte el, és azt sem, hogy ki szólt a KLIK-nek. Nyugodtan tanít-e tovább a pedagógus az iskolában, és ő nyugodt-e? Azt mondta, igen, állnak a vizsgálat elébe.

A szombathelyi Savaria Szakképző Iskola előtt Horváth Kristóf és Jónás Martin beszélgetnek a tanítási órák után szerda délután
Fotó: Timár Gergely

Az interneten (forrás: Átlátszó Oktatás) látható videón az osztályfőnök azt mondja: „Vagy okos valaki, vagy gazdag”, aztán: „Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni”. Az órán a jegyek kiváltásáról van szó, egy diáktól halljuk: „Nekem nincs pénzem, jó lesz az egyes is.”A film alapján a Szombathelyi Savaria Szakképző Iskola egyik tanáráról – aki 13. osztályosok osztályfőnökéről – az derül ki: a házi feladatok miatt kapott egyeseket lehetett pénzzel, „sparos matricával” és Erzsébet utalvánnyal kiváltani. Megkérdeztük a Szombathelyi Tankerület igazgatóját, Fodor Istvánt, hogy mire jutott a KLIK a vizsgálat során.

– A vizsgálat szerdán kezdődött, megvan a jogszerű eljárási rendje, ha befejeztük, azután tudunk többet mondani. Nem fogunk sokat várni. Bizonyos jogkörök nem helyi szinten vannak, ezért nem tudom megmondani, mikor jutunk a végére – mondta az igazgató.

Elindultunk a Savaria Szakképző Iskolába, hogy tájékoztatást kérjünk, pontosan, mi történt.

Sümegi Tamás, a Savaria iskola igazgatója

Kevéssel ebédidő után éppen jönnek kifelé a diákok az iskolából. Megállítunk egy fiúcsapatot, és megkérdezzük, hallottak-e arról, hogy az iskolájukban van olyan tanár, akinél pénzzel, matricával vagy utalvánnyal kiváltható az egyes.A fiúk döbbent arccal néznek, ingatják a fejüket: biztos, hogy nincs, nem tudják elképzelni senkiről. Az interneten megnevezett pedagógusról meg végképp nem. Kiderül, három 10. osztályos fiúnak szintén ő az osztályfőnöke, tehát közelről ismerik. A sarkon 9. osztályos gyerekek álldogálnak, nem tudnak sem a konkrét esetről, sem más hasonló jelenségről, ami az iskolában történt volna.

Felkeressük az iskola igazgatóját, Sümegi Tamást, aki nem nyilatkozhat a részletekről, hiszen a KLIK még vizsgálódik. Az igazgató bólint arra, hogy a vizsgálat azt jelenti-e, hogy meghallgatnak diákokat, az érintett tanárt és őt. Annyit mégis mond, hogy nem igaz, ami az interneten megjelent. Leszögezi: az iskola nem ért egyet semmi olyan tanulmányokhoz kapcsolódó eljárással, amely bármilyen jogszabályt sért vagy jogtalan előnyt biztosít bárki számára. Úgy fogalmaz, hogy „a félreértésre okot adó osztálypénzszedési gyakorlat” már decemberben tudomására jutott, és már akkor megszüntette. - Ez egy lezárt ügy. A tanár a beadandó feladatot ugyanakkor szedte, mint az osztálypénzt. Egyébként nagykorú diákokról van szó, akik már dönthetnek az osztálypénzről, mit hogyan fizetnek – teszi hozzá.


Ha ez egy decemberi lezárt ügy, hogyhogy most robban be a médiába? Kinek állhat érdekében utólag botrányt csinálni? Miért most kezd vizsgálódni a KLIK? Ki készíthette a videót, és ki küldhette el a sajtónak? – kérdeztük az igazgatót, aki azt felelte, tudja, ki készítette a videót, de azt nem, hogy ki küldte el, és azt sem, hogy ki szólt a KLIK-nek. Nyugodtan tanít-e tovább a pedagógus az iskolában, és ő maga nyugodt-e? Az igazgató azt mondta, igen, nyugodtak, állnak a vizsgálat elébe. A Szombathelyi Savaria Szakképző Iskola egyik volt diákja a Vas Népének elmondta: korábban őt is tanította a videóban szereplő pedagógus. - Régen is volt nála biznisz – emelte ki a volt diák. Akkor még csak elemmel, akksival, meg régi mobilokkal lehetett kiváltani a karót. Ha valaki például hozott egy kiló elemet, akkor nem írta be az egyest – tette hozzá.

Szerintem - Az újságíró véleménye

Nehéz egy ilyen helyzetben fenntartani az iskola renoméját, pláne, hogy ha az igazgató decemberben lezárta az ügyet, azt gondolhatta, nem megy ki a híre az iskola falai közül, most őt is váratlanul érhetik a médiában megjelenő hírek. Kötelessége védeni a mundér becsületét, a kollégáját, az iskola jóhírét. Szerettünk volna szót váltani azzal a tanárral is, aki érintett a botrányos ügyben, de nem tartózkodott az iskolában, mert éppen behívatták a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Tőle is várjuk kérdéseinkre a válaszokat, pontosan mi és hogy történt? Volt-e biznisz a tanórákon esetileg vagy rendszeresen?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!