Hírek

2017.01.30. 14:50

Bővítik a köztéri kamerarendszert összesen 16 millió forintból

Vasvár - Köztéri kamerák figyelik tavasztól a település be-, és kivezető útjait, és a városba is kerül a biztonsági szerkezetekből. Az évindító testületi ülésen szó volt a helyi értékőrzésről, valamint a város környezetvédelmi helyzetéről is, és döntöttek a képviselők a temetői árak emeléséről.

Pogács Mónika

KAMERÁK

A városban több helyen van köztéri kamera jelenleg is, most elsősorban a köztéri szobrok védelmét szolgálja a láthatóság. A tervezett bővítés a Fő teret, a Körház, a Kilátó környékét, a Sportpályát, a városba bevezető utakat és a szakközépiskola előtti parkolót érinti majd - hangzott el az idei első képviselő-testületi ülésen. A kameratelepítés, a rendszer bővítése 16 millió forintba kerül. A remények szerint ebből csaknem 6 millió forintot pályázati forrásból fedez majd az önkormányzat. Az intézkedést többen hiánypótlónak nevezték, a testület egyhangúlag megszavazta.

A vasvári képviselő-testület négy tagja az idei első önkormányzati ülésen: Fabók Tibor, Unger József, dr. Pataky Pál és Galambos István.

ÉRTÉKEK

- Vasváron kevésbé volt hagyománya a honismereti munkának szervezett klubformában. Ebben inkább intézmények jártak élen - mondta az ülésen Sejber Mihály alpolgármester, az értéktár bizottság elnöke.

Arról számolt be, hogy a diákok egyre nagyobb számban kapcsolódnak be az értékőrző tevékenységbe. Legutóbb egy megyei vetélkedőn három vasvári általános iskolai csapat is elindult, szép eredménnyel. A képviselő testület egyöntetű véleménye az volt, hogy az értékgyűjtő munka eredményeit meg kell ismertetni a város lakosságával. Erre a célra a könyvtárban látható értékfal, valamint a városi újság és a városi internetes oldal felületét szeretnék felhasználni. Tóth Balázs polgármester arról beszélt: jónak látná, ha az összegyűjtött vasvári helyi értékek nem csak a könyvtárban, hanem a helytörténeti relikviákat hivatalból gyűjtő múzeumban is megtekinthetők lennének.

KÖRNYEZET

A testület a város környezetvédelmi helyzetéről hallgatott meg beszámolót. Szó esett a légszennyezettségről, melytől a település sem mentes a fűtési szezonban.

A testület tagjai maguk is tapasztalták, hogy némelyek szeméttel fűtenek, nem vesznek fát. Erről több háznál a kéményekből áradó fekete füst is tanúskodik.

A vasvári temető, amelynek díjait emelni kellett, sok év után először. Van olyan bérleti díj, amely háromszorosára emelkedett, de, mint az ülésen elhangzott: a díjak még így is jóval alatta maradtak más városokhoz képest. Fotó: Pogács Mónika, Vincze Kornél

- Ideális az lenne, bár ez egyelőre idea is marad, ha mindenki a termálvízzel működtetett távhőre csatlakozna Vasváron - vélekedett Tóth Balázs polgármester. A környezetvédelmi beszámolóban összegzett eredmények közül a városvezető kiemelte, hogy a régi szeméttelep rekultivációjának második üteme is befejeződött. A hulladékkezelő 30 millió forintot költött erre.

A polgármester arról is beszélt: a környezetvédelmi koncepció fontos eleme, hogy az iparterületet már a kezdetekben tudatosan Vasvár keleti oldalán alakították ki. A bővítés is itt történik most, így biztosított, hogy a településközpontba nem kerül füst az iparterületről, a városra ugyanis elsősorban az északi vagy déli széljárás jellemző. Az is fontos, hogy a cégek, vállalatok szállítási útvonala nem érinti a lakókörnyezetet.

TEMETŐ ÉS TÓ

Az ülésen a temetői díjak jelentős emelése mellett döntöttek a városatyák. Például 25 évre egy egyes sírhely eddig bruttó 3683 forint volt Vasváron, mostantól bruttó 12700 forint. Egy másik példa: egy kettes sírbolthely hatvan évre eddig 13 ezer forintba került a vasvári temetőben, mostantól 38100 forint. Többek véleménye az volt, hogy bár nagyságrendben soknak tűnik a módosítás, a díjak még így is jóval alatta maradtak más városokhoz képest. Képviselői kérésre a grémium átnézte a Csónakázó tó összetett tulajdonosi szerkezetét. Elhangzott: önkormányzati és magántulajdon vegyesen jellemzi Vasvár szabadidős övezetét. A téma azért került elő, mert a helyi horgászegyesület jelzésére tereprendezésben, gátépítésben kell a szükséges döntéseket meghozni a közeljövőben a tó és környékének környezetvédelmi adottságait figyelembe véve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!