Hírek

2016.07.30. 08:11

Bozsokon büszkék arra a helyiek, hogy itt kézzelfogható az összefogás

A település a Kőszegi-hegység lábánál, az Arany-patak mentén található. Mesebeli a táj: hegyek, erdők, mezők, patak, források fogják körbe a gyönyörűen rendezett kis települést. Építészeti értékei is kiemelkedők, a településen élők vendégszeretete pedig érezteti az ide érkezőkkel, hogy ez itt egy más világ: egy turizmusra építő, folyamatosan fejlődő falu.

Bajdó Bettina

A község helyén feltehetően már a kőkorszakban is éltek emberek, a római korban is fontos szerepet töltött be a település, hiszen innen vezették a vizet a tartományi székhelyre, Savaria városába. 1279-ben szerepel először okiratokban Bosuk néven - tudjuk meg Darabos Béla polgármestertől. A királyi kegy leghosszabb ideig a Batthyány és a Sibrik családoknak juttatta Bozsokot, ennek épített nyomai ma is meghatározó elemei a településnek. A hagyomány szerint több híres történelmi személyiség is megfordult itt: a mai Sibrik-kastély állítólag Mátyás király kedvelt vadászkastélya volt, a Batthyány-kastélyban pedig II. Rákóczi Ferenc is vendégeskedett.

- A településen jelenleg 367-en élünk - folytatja a polgármester, aki immár második ciklusát tölti. - Sajnos a településre is jellemező az elöregedés, de vannak már biztató jelek, hiszen egyre több fiatal vállal gyermeket, az óvodánkba 24 kisgyermeket írattak be. Büszke vagyok arra, hogy itt nincs munkanélküliség. Nálunk mindenki számára fontos a fejlődés, mi pedig igyekszünk mindent megtenni ennek érdekében. 2010-ben, egy határon átnyúló projekt keretében sikerült pénzt nyerni egy rekreációs park kialakításához a sportpályánál. Azóta a sportegyesület épülete is modernizálódott, beépítették a nyílászárókat és a belső helyiségek is elkészültek. Most a külső szigetelés és a színezés van soron.

Ahogy a polgármester fogalmaz: a víz itt nagy úr, a hirtelen lezúduló csapadék miatt a patak sokszor kiönt. Ehhez hozzájárul az is, hogy vannak, akik az árkokat nem tartják rendben, ezért sajnos a rendezett portákat is elönti a víz. Erre megoldást kellett találniuk. A megyével és más településekkel közösen pályáztak a vízelvezetési rendszer felújítására - pár napon belül derül ki az eredmény. Szeretnék a régi vízelvezetőket rendbe tenni, az árokrendszert kitisztítani, valamint a kerékpárutat megóvni. A kastély felett pedig záportározót szeretnének kialakítani, ha kevés a víz a patakban, ebből pótolhatnák, megóvva így az élővilágot. 1968 óta tervben van, hogy horgászparadicsomot hoznának létre, pisztráng neveldével, remélik, ez is valóra válik.

- Szerencsére nálunk kézzelfogható az összefogás - emeli ki Darabos Béla. - Szükség is van rá, mivel kis közösség vagyunk, egy felé kell tartanunk, ha fejlődni szeretnénk. Nálunk a turizmus a legfontosabb, sok turista érkezik hozzánk, fontos, hogy a legjobb szolgáltatásokat tudjuk nekik nyújtani. Sok szállásadó található nálunk, vannak éttermek, a fő utcán pedig egy üzletház is cukrászdával, ahol az idei évtől defibrillátor is található, melyet bárki, akár a környékbeli falvak lakói is, ha szükség lenne rá, használhatnak, hiszen minden másodperc számít az élet mentésénél. Azt ajánlom, hogy aki ide ellátogat, mindenképpen kóstolja meg az ízeinket. A helyi gazdálkodókkal is nagyon jó a kapcsolatunk, rendben vannak a termőföldek is. A borosgazdák is támogatják rendezvényeinket. Mindig fontos volt számunkra a felelősségteljes gazdálkodás, ezért nem vettünk fel hitelt. Cserébe az államtól kaptunk 6,5 millió forintot. Ebből az összegből rendbe tettük a hivatal, a könyvtár és a kultúrház épületét, hogy méltó körülmények fogadják az ide érkezőket. A maradék 2 millió forintból pedig a rendezési tervünket aktualizáltuk. Azt hallottuk, állítólag lesz még egy ilyen csomag, nagyon örülnénk neki, mert vannak terveink. Szeretnénk egy szabadtéri közösségi helyet kialakítani a focipálya mellett, ez a szüreti felvonulásunk végállomása. A kultúrház udvarát is befednénk, itt rendezzük meg évente a Kalapos Napokat és dalostalálkozót is.

Látnivalókból sincs hiány: a Sibrik család kastélya ma szállóként is működik, a bejárat előtt folyik a bozsoki Arany-patak. A kastély mellett egy védett park található, innen nem messze lovardát alakítottak ki. A Batthyány-kastély romokban áll, de falai még őrzik egykori méltóságának emlékét. A kastély 1841-ben villámcsapás következtében égett le. A Szent Anna-templom középkori eredetű, egy pályázatnak köszönhetően csodálatosan rendbe tették. Bármikor látogatható. A kertjében millenniumi emlékművet avattak fel. A templomhoz kapcsolódik a falu legjelesebb ünnepe, a védőszent, Szent Anna tiszteletére megtartott búcsú. Ez idén éppen most vasárnapra és hétfőre (augusztus 1-re) esik. A templom közelében álló toronyromokat kolostorromnak is tartják, ide az egészségcentrumon keresztül lehet ellátogatni. Itt a Kneipp-kúrával is megismerkedhetünk, a régi kisiskola udvarán kialakított területen pedig biopiacokat, előadásokat is tart a Castaneum Egészséges Középkorúakért Egyesület. A Batthyány kastélyromtól nem messze található a Szent József kápolna. Szent Flórián és Nepumuki Szent János szobra is ékesíti a falut, valamint a bozsoki hősök emlékműve is megtalálható. Nemrég gyönyörűen felújították a Malomportát, ma vendégházként üzemel, mellette forrásvíz csörgedezik. A Borházat is felújították.

- Nagyon aktív a civil életünk is, sok a rendezvény, melyre nem csak a helyiek érkeznek - fűzi hozzá Darabos Béla. - A Bozsoki Kökörcsin Kulturális és Hagyományőrző Egyesület fogja össze a kulturális életünket, nagyon aktívan szervezik a programokat. Az egyesületen belül működik a Bozsoki Dalárda és a Bozsoki Csúzli Színjátszó Kör, melyek mindig emelik a rendezvényeink színvonalát. Szintén az egyesületen belül működik a Nyugdíjas Klub is, hetente kétszer találkoznak a tagok. Büszkék vagyunk az önkéntes tűzoltó egyesületünkre is, hiszen azon kívül, hogy számos katasztrófahelyzetben bizonyítottak már és nyújtottak segítséget, a falu közösségi életéből is jelentős mértékben kiveszik a részüket. Sportegyesületünk a tavalyi évben történelmet írt azzal, hogy megnyerték a megyei III-as pontvadászatot, immáron megyei II. osztályú középcsapattal büszkélkedhetünk. A szőlő-, pince- és nyaralótulajdonosok 1990 után megalapították a Hegyközséget, minden évben megrendezik a Mátyás Napi Borversenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!